3 tipy, jak zpříjemnit dětem inhalování

3 tipy, jak zpříjemnit dětem inhalování
Inhalování je při řadě dýchacích obtíží velmi účinné. Přiznejme si ale, že pro děti je především nudné. Pokud vašemu potomkovi lékař tuto proceduru právě naordinoval, možná pro vás budou inspirací praktické rady, které jsme pro vás připravili.

Potřebuje-li vaše dítě inhalovat pravidelně, jistě ho nechcete pokaždé dlouze přemlouvat nebo dokonce nutit. Ideální je tedy vytvořit z inhalování stejnou rutinu, jako třeba z čištění zubů. To se samozřejmě snáz řekne, než udělá. Pár užitečných návyků vám však může život s inhalátorem pro děti usnadnit.

1. Správné načasování je základ

Asi se shodneme, že nejhorší je rušit dítě od aktivity, která ho baví nebo které zkrátka momentálně věnuje plnou pozornost. Proto inhalování vždy vyhraďte pevné místo v denním časovém rozvrhu. Potřebuje-li jej váš potomek jednou denně, je ideálním časem podvečer, kdy už je dítě v klidu. Inhalování pak můžete spojit například s četbou pohádky nebo sledováním Večerníčku. Díky moderním technologiím, k nimž patří například SideStream, se doba inhalování výrazně zkracuje, a tak se bohatě vejdete do 6 až 8 minut. V závislosti na diagnóze a aktuálním stavu však může lékař doporučit proceduru opakovat dvakrát nebo i třikrát denně. Pak je dobré věnovat se jí například hned, když přijdete z venku, zkrátka dříve, než se dítě zabere do hry nebo jiné zajímavé činnosti. Mějte na paměti, že by se nikdy nemělo inhalovat hned po jídle a že byste přibližně půl hodiny po inhalaci neměli chodit ven. 

2. Průzkum nahradí obavy

Začínáte-li s inhalováním, je důležité dítěti vše jednoduše vysvětlit, samozřejmě přiměřeně věku. Inhalátor pro děti nemusí být nepřítel, když jim bude jasné, jak moc jim usnadní život a jaké další aktivity si budou moci užít, bude-li se jim lépe dýchat. Pomoci vám může přirozená dětská zvídavost. Nedělejte z inhalátoru tabu, naopak ho s dětmi pořádně prozkoumejte. Ukažte si, jak funguje a že se ho není třeba obávat. Výrobci si většinou uvědomují, že přístroj může děti děsit, a tak se mu snaží dát přívětivější tvář – například zvířecí. Tak je tomu třeba v případě kompresorového inhalátoru Philips Respironic Sami, který má podobu roztomilého tuleně. Můžete se společně podívat i na instruktážní video a nechat dítko, aby společně s vámi inhalátor připravilo pro první použití. Pak už bude lepší, když si vše předem nachystáte sami, děti přijdou k hotovému a čas strávený s inhalátorem se omezí na nutné minimum.

3. Na technice záleží

I když se jej dítěti budete snažit zpříjemnit, je inhalování především třeba věnovat pozornost a naučit se ho. Nejprve tedy volte jednoduché aktivity, které nebudou dítě příliš rozptylovat. Správnou pozici i způsob nastavení masky můžete předvést na oblíbeném plyšákovi, který pak bude dítěti při inhalování dělat společnost. Zjednodušeně řečeno je důležité usnadnit léčivu přístup do dýchacích cest. Proto je třeba sedět pohodlně (třeba v mírném předklonu), ale zároveň držet záda rovně a hlavu vzpřímenou v prodloužení trupu. Děti by si také měly osvojit správné dechové stereotypy a dýchat klidně s občasným hlubokým nádechem. Jakmile je pro ně správná technika rutinou, můžete inhalování spojit se zábavnější činností. Kromě již zmíněného čtení a sledování pohádek může jít o kreslení nebo nenáročnou a rychlou společenskou hru, třeba v podobě karet. Zvlášť při inhalaci třikrát denně zkuste z aktivity udělat „seriál“ spojený právě s touto příležitostí. Můžete například vybarvit vždy část obrázku, složit menší puzzle, vést si šampionát, kam budete u her zapisovat průběžné výsledky a podobně. Tyto aktivity berte v potaz při výběru přístroje. Inhalátor pro děti by měl být v první řadě stabilní, zároveň by měl mít dostatečně dlouhé šňůry a hadičky, aby dětem umožňoval přiměřený pohyb. Neměl by být příliš těžký, abyste ho za nimi mohli snadno přenést, kam bude zrovna třeba. Za nás všechny tyto nároky splňuje již zmiňovaný inhalátor pro děti Philips Respironics. K jeho výhodám kromě atraktivního vzhledu a snadné manipulace patří především vysoký výkon snižující dobu inhalace z 15 až 17 na pouhých 6 až 8 minut. Důležitá je i schopnost vytvářet optimální aerosol, jehož částice mají ideální velikost pro účinnou léčbu. Součástí balení je i stylová cestovní taška s praktickými úchyty. 

 

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky