Fit jablečný koláč z tvarohovo-matcha těsta

Fit jablečný koláč z tvarohovo-matcha těsta

Zpříjemněte si sychravé dny tímto podzimním jablečným koláčem, který je díky tvarohu, matcha čaji a ovoci vyváženou svačinkou a zdravou volbou, když vás "honí mlsná". 

Ingredience na těsto:
  • KISSA Matcha na vaření
  • 200 g mouky (např. 100 g celozrnné a 100 g kokosové)
  • 250 g (1 kostku nebo vaničku) tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce třtinového či kokosového cukru (nebo sladidla dle chuti)
  • kokosový olej, pokud chcete mít těsto křupavější a křehčí
Ingredience na náplň:
  • 500-700 g sladkých jablíček nebo hrušek
  • hrst ořechů (nejlepší jsou vlašské, ale chutnat budou i lískové, anebo mandle)
  • lžička skořice
  • med (nebo sladidlo dle chuti)

Postup přípravy: 
1. Do větší mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim cukr a vyšleháme do pěny (než směs zdojnásobí až ztrojnásobí svůj objem). Následně přidáme matcha čaj: pro koláč na fotkách byla použita jedna polévková lžíce matchy. Chcete-li mít koláč více zelený, můžete čaje přidat větší množství. Pak do směsi přidáme tvaroh a opět důkladně prošleháme.

jablkový koláč

2. Následně přisypeme mouku a zpracujeme rukama. Těsto by mělo mít tužší nelepivou konzistenci. Bude-li řídké, přidejte mouky podle potřeby více, přisypávejte ji ale po troškách. Pokud chcete do těsta přidat kokosový olej, v této fázi jej zapracujte. Těsto pak bude více "elastické" a bude se vám s ním lépe pracovat (ale jestli se chcete tuku vyhnout, není třeba jej použít). Z vypracovaného těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a dáme do ledničky.

jablečný koláč

3. Mezitím si připravíme jablkovou náplň. Jablíčka (nebo hrušky, či kombinaci obojího) oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pak plátky vložíme do hrnce, zalejeme vodou, přidáme med a asi 5 min. povaříme (pokud máte doma jablečný mošt, můžete povaření vynechat). Těsto vyjmeme z lednice a odkrojíme z něj 1/3. Tu dáme stranou. Zbytek těsta vyválíme na placku velkou tak, aby byla rozměrnější než dno koláčové formy. Následně plát těsta přeneseme do formy. S tvarohovým těstem se hůře pracuje: pokud se vám těsto roztrhne, prsty jej ve formě upravte, případně dotvarujte kraje koláče (ty by měly být cca 3 cm vysoké). Těsto ve formě propíchejte vidličkou.
Tip: Pokud používáte formu, která nemá odnímatelné dno (např. silikonovou jako je na fotce), je dobré si formu vyložit dvěma či třemi proužky z pečičího papíru. Pomocí těchto "úchytek" pak koláč z formy pohodlně dostanete.



4. Následně na těsto naskládáme jablíčka. Pokud jste zvolili variantu bez povaření (máte doma mošt), jednotlivé vrstvy jablek pokapávejte moštem, aby při pečení změkly. Mezi plátky jablek sypeme oříšky a skořici po špetkách. Ze zbytku těsta vyválíme plát, který nakrájíme na proužky. Ty naskládáme na koláč, čímž vytvoříme mřížku. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme při zhruba 180-200 stupních dle výkonu trouby, než koláč na povrchu zezlátne.



Proč do těsta přidat KISSA Matchu na vaření? Matcha prášek je plný zdraví prospěšných látek, obsahuje třeba 100x větší množství antioxidantů než ostatní zelené čaje. Je účinný v prevenci rakoviny, napomáhá regeneraci poškozených buněk, zvyšuje sportovní výkonnost a také pomáhá spalovat tuk.