Bojujete s jarní alergií? Pořiďte si inhalátor!

Bojujete s jarní alergií? Pořiďte si inhalátor!

Inhalátor je přístroj určený k péči o dýchací cesty, a to ať už z preventivních, anebo léčebných důvodů. Teď v jarním období jej ocení především alergici a astmatici, jež hledají cestu, jak zmírnit dýchací obtíže a nepříjemnou rýmu. Inhalace totiž uvolňuje nosní dutiny a zvlhčuje je. Inhalátor však využijete i během akutních respiračních onemocnění, jako je třeba angína či dusivý suchý kašel), zmírňuje totiž projevy těchto nemocí. V neposlední řadě dokáže pravidelná inhalace napomoci ke zvýšení obranyschopnosti organismu. Jaký inhalátor ale domů pořídit? Mým tipem je InnoSpire Essence od značky Philips Respironics. Tady je recenze!

IMG_3717.jpg

Takové to domácí inhalování

Stolní kompresorový inhalátor je určený pro domácí léčbu, kdy si můžete k inhalování v klidu sednout. Jeho robustní provedení jej předurčuje k tomu, abyste mu našli místo na stole, někde v blízkosti zásuvky. Váží totiž 1,5 kg, a tak není přímo určen na přenos nebo na cesty. Hadička přístroje však měří 1,85 m, a tak není nezbytně nutné, abyste seděli hned vedle motoru.

Krátká doba inhalace díky super výkonu

Motor, tedy kompresor, má úctyhodný výkon, vytváří tlak až 317 kPa. Právě vysoký výkon je to, pro co jsou kompresorové inhalátory vyhledávané. Ultrazvukové inhalátory jsou obecně tišší, avšak takového výkonu nedosahují, což má za následek prodloužení délky inhalace. S inhalátorem InnoSpire Essence trvá jedna inhalace jen 6-8 minut, s jinými inhalátory je to až jednou tolik!

Na urychlení inhalace se podílí i technologie SideStream, která zvyšuje výkon inhalátoru z 6 litrů na 16 litrů za minutu. V praxi technologie vypadá tak, že se na horní straně modrého krytu rozprašovače nachází úzký kružnicový otvor, kterým do rozprašovače proudí dodatečný vzduch, jde o tzv. Venturiho efekt, při kterém je nasáváno více vzduchu. Díky tomu dostanete do plic léčivou látku za poloviční čas, než s jiným inhalátorem. A díky tomu, že motor zvládne běžet klidně půl hodiny, inhalovat může na jedno zapnutí i víc členů rodiny. Hezky si tak z toho můžete udělat takový večerní rodinný rituál 😊. Po 30 minutách by se měl motor vypnout a nechat vychladnout.

a.png

Jak inhalátor funguje

Kompresor pumpuje vzduch a vytváří tak silný proud vzduchu. Tlak tohoto proudu pak přeměňuje léčivo v nádobce inhalátoru na mikroskopické kapičky, tzv. mlhu, kterou vdechováním dostáváte přímo do plic. Léčivá látka tak proudí přímo do dýchacích cest a účinkuje tam, kde má. Při užívání léků na kašel ve formě sirupů musí léčivo projít trávicím ústrojím a krví a nemá pak pochopitelně takový účinek jako při inhalaci.

Obsah balení

Jaké komponenty v krabici najdete? Kromě motoru (kompresoru) s rozměry 165 x 165 x 108 mm dále nebulizér, což je odborný název pro nádobku na léčivo, hadici s konektory na obou stranách, velkou dýchací masku pro dospělé, malou dýchací masku pro dítě, náustek, jež využijete, pokud nechcete inhalovat s maskou, a také jeden náhradní filtr. V balení nechybí návod (je i v češtině) a informační leták, jak čistit příslušenství inhalátoru.

IMG_3719.jpg

Postup inhalace

Přístroj zprovozníte tak, že jej jednoduše zapojíte do zásuvky. Pak na něj připojíte hadici: jeden konektor připevněte na černý hrot na horní straně motoru (nebojte se zatlačit, aby se během inhalace nepřerušil přívod vzduchu). Na opačný konec hadice následně připevněte nebulizér. Do nebulizéru nalejete léčivo (min. 2 ml, max. 10 ml, je to označeno ryskou) a nasadíte na něj buď masku, anebo náustek. Pak už jen stačí zmáčknout velké tlačítko na kompresoru, čímž se inhalátor dá do chodu - okamžitě začne produkovat mlhovinu. Proto pokud inhalujete s maskou, mějte ji nasazenou už před spuštěním přístroje.

b.png

Co lze inhalovat

Při prevenci respiračních onemocnění je vhodná třeba Vincentka či solný roztok. Trápí-li vás alergie nebo akutní onemocnění, inhalujte tekuté léčivo předepsané lékařem. Tzn. pokud si máte například 3x denně aplikovat 5 ml léčiva, pak třikrát za den inhalujte a do nebulizéru nalejte vždy 5 ml léku. Inhalátor InnoSpire Essence zvládne i hustější roztoky, jako je např. Mucosolvan, Ventolin či Ambroxol. Z léčiva vytvoří inhalátor skutečně velmi jemnou mlhu, takže nemějte obavy, že byste měli při inhalování pocit, že dýcháte vodu nebo že se topíte. Až 78 % částic mlhy má velikost jen 1-5 mikronů, což je doslova neviditelný rozměr 😊.

IMG_3736.jpg

Praktické vychytávky inhalátoru Philips InnoSpire Essence

Ani kapka nazmar!

Velkým plusem je, že dno nebulizéru je zaoblené. Může se to zdát jako maličkost, ale pokud má inhalátor nádobku na léčivo hranatou, zůstávají zbytky léčivého roztoku v hranách. A jestliže máte od lékaře předepsány 2 ml léčiva, i chybějící mililitr, který ulpěl v nádobce, se počítá. Při inhalaci s InnoSpire Essence vdechnete opravdu 100 % léčiva.

Když potřebujete pauzu

Hodně praktické je i to, že přístroj má na kompresoru integrovaný držák na nebulizér. Takže když potřebujete během inhalace někam nenadále odběhnout, stačí nádobku s léčivem do držáku nasadit. Pokud byste totiž nádobku položili vodorovně na stůl, léčivo by z ní mohlo vytéct. Je fajn, že dokud nebulizér nenakloníte o více než 90 stupňů, neuteče z něj ani kapka, takže nemějte obavy, když vám při inhalaci ujede ruka, že by léčivo skončilo na zemi 😊.

banner-(1).jpg

Gumička umožňuje další činnosti

Zejména děti, ale i my dospělí rádi děláme víc věcí najednou. Sedět 6-8 minut s inhalátorem v ruce a nic nedělat je pro mnohé z nás nepředstavitelné 😊. Proto je hodně fajn, že součástí balení Philips InnoSpire Essence jsou masky s gumičkou. Nasadíte si ji na hlavu a ruce vám zůstanou volné, takže během inhalace můžete hrát hry na mobilu, číst si, malovat si nebo přepínat televizi 😂.

ano.jpg

Za mě je hrozně super, že maska ani gumička netlačí na obličeji. Ač vypadá na pohled tvrdě, ve skutečnosti se jedná o velmi měkký plast - a co mě potěšilo: nezapáchá. Mám na mysli takový ten pach pryže, jako když si nasadíte potápěčské brýle. A poznatek pro rodiče malých alergiků a astmatiků: vzhledem k tomu, že i děti jsou teď zvyklé nosit roušky s gumičkami za uši, myslím, že je maska nebude nijak obtěžovat a inhalaci zvládnou s přehledem! 😊

c.png

Shrnutí plusů a mínusů

➕ velmi krátká doba inhalace

➕ robustní provedení přístroje (má gumové nožičky, takže nejezdí po stole, stojí pevně)

➕ plast je velmi pevný, při pádu ze stolu se motoru ani přístroji nic nestalo

➕ bezúdržbovost (komponenty stačí omývat vodou)

➕ masky nezapáchají plastem nebo chemií

➕ masky jsou měkké, netlačí na obličeji (za 6 min. neudělají ani otlačky)

➕ dlouhá hadička, díky níž nemusíte sedět hned vedle motoru

➕ zaoblené dno nádobky = po inhalaci v ní nezůstane ani kapka léčiva

➕ zvládne rozprášit i hustější roztoky jako třeba Mucosolvan

➕ gumové koncovky skvěle těsní, hadička se neodpojuje

➕ mlha je velmi jemná, příjemně se vdechuje a nedělá doma mokro

➕ držák na nebulizér

➕ součástí malá i velká maska, takže určeno pro celou rodinu

➕ super cena

➕ elegantní jednoduchý design

➕ vcelku kompaktní rozměry

➕ jednoduchá obsluha, dítě to zvládne i samo
 

➖ chod kompresoru je dost slyšitelný (58 decibelů), ale holt je to daň za vysoký výkon přístroje

➖ nehodí se na přenášení, cestování

➖ na děti může přístroj působit poněkud “nemocničně”
 

Tip: Pokud hledáte inhalátor vyloženě pro děti, mrkněte na model Philips Respironics InnoSpire Sami, je ve tvaru lachtana! Recenzi pak najdete tady.

video.png

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky