Inhalátor: prevence respiračních onemocnění pro celou rodinu

Inhalátor: prevence respiračních onemocnění pro celou rodinu

Všude se teď mluví o respiračních onemocněních, a to zejména v souvislosti s koronavirem. Především senioři a jedinci s oslabenou imunitou jsou zmiňováni jako nejvíce ohrožená skupina, protože obranný systém jejich těla nedokáže s viry efektivně bojovat. Ani zdraví lidé by ale neměli podceňovat prevenci. Jednou z cest, jak preventivně chránit naše respirační ústrojí, je inhalace. Vyzkoušela jsem proto, jak funguje inhalátor od značky Philips, který má v nabídce Liftea.

Co je to inhalátor

Inhalátor je šikovná věcička, která pomáhá zvlhčit dýchací cesty, ošetřit je a uvolnit nosní dutiny, je prevencí chorob dýchacího ústrojí, jako je kašel, rýma či nachlazení, a taky je efektivním řešením, jak zmírnit dýchací obtíže alergiků a astmatiků nebo utlumit nepříjemné projevy akutních nemocí (např. angíny). Stručně řečeno jde o přístroj, který vytváří z léčiva na zmíněné obtíže aerosol, jenž se vdechuje do plic, a tak se hned dostává přímo tam, kam má - do respiračního ústrojí, nikoliv do žaludku a krevního řečiště.

Sáhla jsem po kompresorovém inhalátoru, protože se mi zdá na první pohled hodně výkonný. Kompresor je totiž jinak řečeno motor pumpující vzduch, jenž vytváří proud vzduchu, jehož úkolem je následně rozprašovat léčivou tekutinu do podoby drobounkých kapiček (aerosolu). Zvolila jsem ten ve tvaru lachtana, aby si rodiče mohli na fotkách produkt detailněji prohlédnout. Pro rodiny bez dětí je pak v nabídce inhalátor InnoSpire Essence, který má totožnou nádobku na tekutinu a totožný náustek, ale motor vypadá jako motor, a ne jako lachtan 😊.

4-(1).png


Recenze inhalátoru Philips Respironics InnoSpire Sami


Obsah balení

Inhalátor vám přijde v krabici, která obsahuje:

⚬ samotný inhalátor, tedy kompresor ve tvaru lachtana (ten má kabel k zapojení do klasické zásuvky)

⚬ nebulizační nádobku (do které se lije léčivo) s víčkem a hadičkou, jež se zapojuje do lachtana

⚬ dýchací masku pro děti s motivem želvy (má rozpětí 8 cm)

⚬ světle modrý dýchací náustek pro starší děti a dospělé

⚬ tašku k přenášení, kterou využijete při cestování

⚬ 5 náhradních vzduchových filtrů (takové molitanové válečky)

⚬ návod k používání přístroje (je i v češtině), návod k používání želví dýchací masky a český návod k údržbě nebulizátoru.

IMG_2670.jpg

Robustní provedení

Tělo inhalátoru tvoří kompresor ve tvaru zvířátka s rozměry 267x155x226 mm a váhou 1,58 kilo, který je zahalený kvalitním pevným modrým omyvatelným plastem. Díky své váze a nožkám, jež jsou opatřeny protiskluzovými gumami, přístroj dobře stojí na podložce a nepřevažuje se. Věřím, že i kdyby lachtana vaše dítko třeba omylem shodilo ze stolu, přístroj to vydrží, protože je opravdu robustní.


Jak přístoj zprovoznit a spustit

Samotná inhalace probíhá tak, že lachtánka zapojíte do zásuvky. Vyberte ideálně tu, která je v blízkosti stolu a křesla nebo pohovky, abyste mohli při inhalování v klidu sedět. Následně k lachtanovi připojíte jeden konec hadičky (je jedno který): vedle bílého kolečka, což je filtr, je taková tyčinka, na kterou upevníte gumovou koncovku. Nebojte se použít trochu síly, aby všechno pořádně drželo a během inhalace se nepřerušil přívod vzduchu. Na druhý konec hadičky, tedy na druhou gumovou koncovku, pak upevníte nebulizér (nádobku na tekutinu).

10.png


Pak je potřeba nalít do nebulizéru tekutinu či léčivo. Je důležité ji lít podél stěny, nikoliv doprostřed. Pokud si nejste jisti, že se trefíte, raději z nádobky vyndejte prostřední kulatý díl ve tvaru houby. Nádobka vypadá jako “panák, takže ji klidně můžete položit na stůl, není třeba ji jednou rukou držet. Je na ní vyznačené písmeno M, a právě to udává, kolik tekutiny do ní lze nalít. Prostě maximálně tolik, aby M bylo ponořené, ale ryska nešla nad něj 😊. Maximum je 10 ml.

11-(1).png


Následně nádobku zavřete světle modrým víčkem a na to upevníte masku s želvou nebo světle modrý náustek. No a pak už stačí jen na krku lachtánka zmáčknout tlačítko a inhalátor tím spustit. Přístroj začne vydávat zvuk (cca 55 dB), docela hlasitý, asi jako slabší vysavač, a začne tvořit aerosol. Pokud využijete náustek, uvidíte, že z něj začnou proudit tisíce drobounkých kapiček, taková mlha. 78 % částeček této mlhy by mělo mít průměr pod 5 mikrometrů, což umožňuje průnik léčiva velmi hluboko do plic, i do nejvzdálenějších zákoutí dýchacích cest.

7.jpgNáustek má tvar píšťalky, důležité je dýchat jím pusou, nikoliv nosem.


Jak správně inhalovat

Posaďte se, mějte lehce předkloněný trup a hlavu v mírném záklonu. Dýchejte přes inhalátor v klidu, pomalu, ale hluboce, aby se inhalovaná látka dostala co nejhlouběji. Po zhruba každém pátém nádechu zadržte na asi 2-5 sekund dech, aby došlo k lepšímu usazení inhalované látky. Poté klidně a co nejhlouběji vydechněte. Dětská maska je skvělá, protože vaše ratolest tak bude mít volné ruce a může si během inhalace třeba kreslit nebo číst. Vzduchová hadička spojující kompresor s rozprašovačem měří cca 2 metry, takže nemusí sedět přímo u “motoru”. Maska taky zajistí, aby děti vdechly opravdu všechny mikrokapičky léčiva, protože drží aerosol déle.

Inhalaci provádějte vždy vsedě. Při chůzi nebo jiném pohybu se stahují dýchací cesty, čímž se narušuje inhalační léčba. Pokud pomáháte s inhalací ležícímu, je nezbytné jej podepřít polštářem tak, aby byl v alespoň mírně vzpřímené poloze.”


13.png

A jak dlouho inhalovat?

Se “Samíkem” (vsadím se, že mu tak vaše děti začnou říkat 😊), je třeba inhalovat jen 6-8 minut. U jiných inhalátorů je to mnohem déle (15-17 minut), ale Philips Respironics InnoSpire Sami je vybaven technologií SideStream. To umožnilo zvýšit výkon inhalátoru z 6 litrů na 16 litrů za minutu. V praxi technologie vypadá tak, že se na horní straně sv. modrého krytu rozprašovače nachází úzký kružnicový otvor, kterým do rozprašovače proudí dodatečný vzduch.


Dobré vychytávky

Motor zvládne běžet klidně půl hodiny, inhalovat tak může i více osob po sobě. Po 30 minutách by se měl vypnout a nechat vychladnout. Skvělé je, že “Samík” je vybaven ocáskem, což je vlastně odkládací místo na nádobku s tekutinou - pokud si během inhalace potřebujete někam odběhnout, umístíte nebolizér do držáku a tekutina se tak nikam nerozlije.

Palec nahoru dostává tento inhalátor i za to, že nádobka na tekutinu má zaoblené dno, které se postará o to, aby v ní nezůstal nevyužitý zbytek léčiva. Vdechnete tak opravdu celou medicínu. A supr je i to, že si inhalátor poradí i s hustějšími roztoky (např. Ambrobene).


Co lze pomocí inhalátoru vdechovat? Třeba solný roztok, Vincentku nebo medikament na předpis od lékaře či alergologa (např. Mucosolvan, Ventolin či Ambroxol). Solný roztok je jednoduchý: na jeden litr vody použijte 9 gramů běžné soli. Roztok má solidní čisticí účinek a sliznice ho dobře snášejí."
 

9.jpg

Plusy a mínusy přístroje

➕ milý design, díky kterému nevypadá jako "věc z nemocnice", děti se ho nebudou bát

➕ robustní provedení, stojí pevně a “neklimbe se”

➕ přesto je docela lehký co do hmotnosti, i menší dítě s ním zvládne samo manipulovat

➕ skvělý výkon, díky tomu stačí inhalovat max. 8 minut

➕ dlouhá hadička = nemusíte sedět hned vedle motoru

➕ zaoblené dno nádobky = po inhalaci v ní nezůstane ani kapka léčiva

➕ gumové koncovky skvěle těsní, hadička se neodpojuje (ani když o ni zakopnete, jako se mi stalo několikrát 😊)

➕ aerosol dělá miniaturní kapičky, takže není vlastně ani vlhký, nic nekape, “nemokří”

➕ všechny části mají velmi lehkou údržbu (teplá voda a mýdlo, jednou za čas vařící voda a přípravek na nádobí)

➕ na kompresor je záruka 3 roky

➕ taška je praktická, když berete inhalátor s sebou třeba na dovolenou, k babičce nebo do nemocnice, dá se dát přes rameno

➕ má odkládací držák na nebulizér
 

➖ hlasitější provoz skrze kompresor (ultrazvukové inhalátory jsou tišší, ale ty kompresorové zase výkonnější a inhalace je s nimi kratší, což preferuji víc)

➖ škoda, že balení neobsahuje i masku pro dospělé, aby to bylo kompletní 😊, s maskou se mi inhaluje líp, protože mám volné ruce a mohu během inhalace klidně pracovat na počítači, “želví” masku nasadí i dospělý, ale není to moc pohodlné (každopádně “dospěláckou” masku lze dokoupit bokem)

Bez-nazvu.png

Prevence pomocí Vincentky aneb Boj proti virům a bakteriím

Inhalace léčivých látek (např. ze solného roztoku či minerální vody) je vynikající prevencí respiračních onemocnění. Třeba taková Vincentka obsahuje sodík, draslík, vápník, lithium, hořčík, fluoridy, jód, kyselinu boritou a železo, což jsou látky nezbytné pro zdraví člověka. Ve srovnání s běžnými minerálkami je Vincentka co do obsahu rozpuštěných minerálních látek mnohem koncentrovanější, dosahuje mineralizace téměř 10 gramů na litr!

12.png


Jak Vincentka v útrobách našich dýchacích cest působí?

  • ▶ Odplavuje viry, bakterie a alergeny z dýchacích cest,

  • ▶ zlepšuje obranné a samočistící funkce sliznice dýchacích cest

  • ▶ napomáhá k odstranění otoku dýchacích cest,

  • ▶ uvolňuje ucpaný nos při rýmě nebo zúžené průdušky při astmatu,

  • ▶ urychluje rozpouštění přebytečných hlenů.


Vincentka je účinná jak při onemocnění nosních dutin, tak hrtanu, průdušek a plic. Nedráždí sliznice dýchacích cest a na rozdíl od obvyklých léčiv se dá používat i dlouhodobě. Je mírně zásaditá, což zvyšuje její pozitivní účinek na sliznice.”

I když vám (a dětem asi už vůbec ne) Vincentka zrovna nechutná, dejte jí pomocí inhalátoru šanci. Měla jsem to stejně 😊. V mlze z inhalátoru je její chuť ale skoro neznatelná. Tím, že ji vdechujete, odpadne ta “slanost”, přirovnala bych to k hlubokému nádechu, když přijdete na pláž u moře.


Ještě na závěr jednou přehledně seznam “Kdy se vám bude inhalátor hodit”:

  1. Chcete-li předejít onemocněním dýchacího ústrojí, jako je kašel, rýma či nachlazení (prevence)

  2. máte-li slabou imunitu (inhalace je cestou ke zvýšení obranyschopnosti organismu)

  3. pokud vás sužuje akutní respirační onemocnění (třeba angína, nebo dusivý suchý kašel) a potřebujete zmírnit jeho projevy

  4. pokud vás trápí rýma a potřebujete uvolnit nosní dutiny a zvlhčit je

  5. jste-li alergik nebo astmatik a hledáte cestu, jak zmírnit dýchací obtíže.

Tip: Inhalování vám může pomoci zatočit i s alergickou (tzv. sennou) rýmou. Více o tom píšeme v tomto článku.


"Prevencí respiračních onemocnění je i příjem dostatečného množství vitamínů. Tělu je můžete dopřát v lipozomální formě, ze které oganismus nejvíc vytěží. Podrobnosti o tom najdete ve článku Bojujte proti virům lipozomálními vitamíny."
 

6.jpgDětská dýchací maska má na šířku cca 8 cm.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky