Martiderm Essentials: odličující a čisticí kosmetika pro náročné

Martiderm Essentials: odličující a čisticí kosmetika pro náročné
Po vyzkoušení ampulek Martiderm, které ode mě sklidily velký potlesk, jsem byla celá hrrr do toho testnout i další produkty této španělské značky. Krémy a séry jsem teď vybavená dostatečně, ale pomalu mi dochází čisticí mléko a tonikum na pleť od Ecowell, a tak volba byla jasná: tentokrát vyzkouším očistnou řadu Martiderm Essentials!

IMG_5013.JPG

Čištění pleti je pro mě takový malý každodenní rituál, stejně nepostradatelný a automatický jako třeba čištění zubů. Po kosmetickém tampónku sahám ráno hned, co přijdu do koupelny, a nikdy nejdu spát, aniž bych si nesmyla z obličeje nánosy nečistot a make-upu. A hned  prozradím proč!

Proč je čištění pleti tak důležité?

Zaprvé: za celý den se na pokožce ukládá vrstva kožního mazu, potu a prachu, ale třeba i částečky zplodin z aut, pylu nebo smogu. A ty je třeba před spaním smýt!  Zadruhé: utrácíte spoustu peněz za kvalitní krémy a séra? Pokud pleť nevyčistíte a neuvolníte póry, kosmetika se nemá jak dostat do hlubších vrstev pokožky, nečistoty ji nepropustí. A my se pak můžeme divit, „jaktože ten drahý krém s těmi vráskami nic nedělá?“… Stejně tak přes noc se pleť obalí vrstvou kožního mazu, který je ráno potřeba očistit, aby pleť mohla dýchat. Co je následkem zanesených ucpaných pórů víme asi všichni: komedony (černé tečky) a pupínky.

„Nejde jen o to odlíčit make-up. Očista obličeje ráno a večer je pro zdraví pleti nezbytná, i když malovátka nepoužíváte. Nikdy neaplikujte krém nebo sérum na nevyčištěnou pleť, nadělalo by to víc škody než užitku.“

Můj čistící rituál

K běžné denní péči používám tonikum, čisticí mléko (nebo micelární vodu) a čisticí gel. K tomu přidávám 2x týdně peeling. Můj rituál začíná ve vaně či ve sprše, kde si pomocí gelu smyju z pokožky líčidla. Po koupeli dočistím oči odličovacím mlékem a pak použiju čisticí vodu, která odstraní případné zbytky nečistot z pleti, tonizuje ji a osvěží. Protože se denně líčím, na čisticí kosmetiku mám trošku nároky, aby ta každodenní „očista“ byla co nejrychlejší a nejefektivnější:

  • • nesmí štípat v očích

  • • gel musí dobře pěnit, aby se snadno smýval make-up

  • • nesmí vysušovat (po čištění pokožky musí být pleť vyživená, a ne jako sušenka)

  • • zároveň ale nesmí zanechávat mastný film

  • • čisticí voda nesmí zanechávat povlak, na který by se make-up špatně nanášel a dělal by žmolky

  • • tonikum nesmí být žádná obyč „vodička“, aby efektivně dočistil poslední zbytky líčidel

  • • musí si poradit i s voděodolným líčením.
     

Čisticí micelární olej Martiderm Essentials: tuky výborně rozpouští líčidla i nečistoty

 

Tak pojďme vyzkoušet, zda to Martiderm Essentials všechno splní! Nejprve jsem testovala čisticí micelární olej, který mě hodně zajímal, protože s odličovacím olejem ještě nemám zkušenost. 100ml balení se zdá malé, ale ono stačí oleje opravdu troška, takže nemějte obavy, že „za chvilku bude pryč“ 😊. Naopak velikost oceníte na cestách – a to i z toho důvodu, že olej nahradí čisticí mléko a klidně i vyživující krém, takže vám postačí jeden výrobek. Řasenka, make-up, prach i nečistoty z ovzduší jsou rozpustné v tucích: proto většina návodů „jak se odličovat“ začíná použitím mléka či olejového odličovače, a proto voda samotná na efektivní očistu pleti nestačí. Olej Martiderm Essentials je proto praktická náhrada za jinak používané trio mléko, čisticí gel a krém. A jaký je?

Velké překvapení! Když totiž olej rozetřete v mokrých dlaních, stane se z něj mléko: barva se změní z průhledné na bílou a konzistence z olejové na krémovou. Vytvořenou emulzi nanesete na obličej a krouživými pohyby dlaní aplikujete na celou jeho plochu. Bez problému lze olejem odlíčit i řasenku – produkt v očích nepálí a s maskarou si bezvadně poradí, musím říct, že možná dokonce lépe než některá odličovací mléka. Pokud si ale nanášíte více vrstev řasenky, chce to případně na oči přidat extra dávku oleje, aby líčidlo zmizelo úplně (jinak jsem vypadala po koupeli trošku jako panda 😊). Ale na odlíčení lehkého make-upu stačí dvakrát stříknout z dávkovače.

Oceňuji, že je produkt vybaven aplikační pumpičkou. Mám totiž doma olej na vlasy, který je v balení bez pumpičky, a při aplikaci oleje přímo do dlaní se lahvička chtě nechtě od oleje zaplácá a je pak celá mastná. Když jsme u té mastnoty – je super, že po smytí oleje z pleti nezůstává na obličeji žádný mastný film. Pleť je použití krásně hydratovaná, vyživená a taková pružná, vypnutá. Ocení to především dámy, které trápí suchá šupinkatá pokožka a které si nerady myjí obličej gelovým čističem, jenž většinou vysušuje.

„Čisticí olej používejte na večerní očistu, na ranní čištění nejsou produkty na bázi oleje vhodné: pleť bychom totiž zbytečně připravili o přirozený ochranný kožní film, který se vytvořil přes noc. Ráno si vystačíte s micelární vodou či tonikem, při ranní sprše případně použijte mycí gel.“

Možná vás překvapí, že olej obsahuje xylitol, které známe a používáme jako přírodní sladidlo. Jakožto součást kosmetiky zabraňuje růstu bakterií a pomáhá pokožce udržovat její přirozenou hydrataci.
Vůně olejíčku je nevtíravá, taková jemná jako bývá u dětské kosmetiky. Hlavní je pro mě ale účinnost v čištění a jestli produkt splňuje moje požadavky, a to v tomto případě s přehledem, takže dávám 5/5!

IMG_5016.JPG
 

Čisticí micelární gel 3v1 Martiderm Essentials: s make-upem si poradí na jedničku

 

Mycí gel používám k odlíčení a očistě obličeje dnes a denně už roky, takže v tomto případě můžu srovnávat. Prioritou je v případě gelu dobrá pěnivost, žádné štípání v očích a pokud možno co nejmenší pocit vysušení pleti. Plusem navíc je dávkovací pumpička, která usnadní proces aplikace ve sprše: stačí jednou zmáčknout, rozmydlit ve dlaních a umýt obličej. To všechno Martiderm gel splňuje. Jeho odličovací sílu jsem si vyzkoušela důkladně – teplou vodu jsem si dala do velké mísy a obličej očistila přímo z ní. Vzhledem k tomu, že byla voda v míse posléze úplně béžová, můžu s čistým svědomím říct, že gel odličuje skvěle 😊. Pleť po mytí není tak hydratovaná jako po čištění s minerálním olejem, od gelu to tak nějak čekám, ale pocit scvrklé pokožky jsem neměla, takže za mě klidně hodnotím 4/5.  P. S. Gel moc příjemně voní.

„Olej doporučuji pro suchou, gel zase pro smíšenou až mastnou pleť“.
 

Micelární voda Martiderm Essentials: dokonalá čistota a pleť hebká jako samet

 

Třešničkou na dortu a produktem, který mi doslova vyrazil dech, je Micelární voda Martiderm Essentials. „Micelárek“ jsem vyzkoušela kvanta, takže jsem nečekala, že by mě ta od Martidermu mohla nějak zvlášť překvapit. Klasicky jsem vodu aplikovala na vatový tampónek a pak začala roztírat po pleti. A tady to přišlo: z micelárky jakoby se stal takový olejíček, tampónek po pleti úplně klouzal a měla jsem pocit, jakoby se s pletí snad odpuzoval, jako magnet! Takže aplikace byla neskutečně příjemná a neobvyklá. Ten pocit klouzání zapříčiňují micely - shluky tenzidů v oleji, které mají kromě onoho klouzání na starost i nabalit na sebe nečistoty, a v Martidermu je těch micel teda snad milióón, protože žádná z micelárek, co jsem kdy zkoušela, neklouzala tak moc 😆.

Dalším překvápkem bylo, když jsem viděla, kolik nečistot se na tampónku zachytilo, a to jsem byla přesvědčena, že po mytí je pleť vyčištěna pečlivě. Micelární voda Martiderm má fakt sílu!

Každopádně nebojte, že by produkt obličej mastil. Pleť je po aplikaci tonizovaná, vypnutá a póry se uzavřou, jako jsme běžně zvyklí u čisticích tonik. Jen k tomu dostanete navíc božsky hladkou a vyživenou kůži, kterou budete mít tendenci si pořád hladit, jak bude jako samet!  Oproti klasické čisticí vodě nebo toniku má micelární voda to plus, že zvládne taky odličovat, třeba i řasenku, a to právě díky oněm micelám, které na sebe nabalují nečistoty. Ale pozor! Je třeba myslet na to, že micely působí na pleť podobně jako mýdlo. A dovedete si představit, že se namydlíte, ale pěnu už nesmyjete? Asi ne, že? Tak nezapomeňte obličej vždy po použití micelárky opláchnout čistou vodou. Hodnocení? Jasných 5 z 5! Možná i 6 z 5 za praktické cestovní 75ml balení. K dostání je ale i velká 300ml verze.

martiderm.png

Leontopodium Alpinum: hvězda z Alp, co chrání pleť před stárnutím

Celá řada Martiderm Essentials obsahuje výtažek z protěže alpské, které se často říká i alpská hvězda. A v kosmetickém průmyslu je to hvězda doslova: extrakt z této květinky působí jako antioxidant - ochraňuje pokožku a předcházející jejímu předčasnému stárnutí, má dokonce 1,35x vyšší účinnost než čistý vitamín C! Taky chrání pleť před UV zářením (takže neprohloupíte, když mycí gel použijete ráno) a má hojivé, antiseptické a antibakteriální účinky.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky