Mlsání bez výčitek s Chocqlate

Mlsání bez výčitek s Chocqlate

Čokoholik obecný
 
Když mám špatnou náladu, dám si čokoládu. Když mám dobrou náladu, vychutnávám si čokoládu. Když nestíhám a jsem ve stresu, dám si čokoládu na nervy. Když stíhám a netrápí mě deadliny, relaxuji s čokoládou. Ano, jsem tam trochu čokoholik a sníst celou tabulku najednou mi nedělá problém v jakoukoliv denní dobu.
 
Díky dlouhým rokům praxe v oboru konzumace čokolády se už považuji za specialistu, jiným slovem čokogurmána. S věkem samozřejmě ale moudřím a snažím se žít podle hesla kvalita je více než kvantita. Tedy - ne, že bych čokolády jedla méně, ale při vybírání tabulky se dívám na to, z čeho je vyrobena a jestli se jedná o “kvalitní zboží”.
 
Kouzelné kakao aneb Beru jen 60 % a víc
 
Před mléčnými proto dávám přednost hořkým, ve kterých je velké množství kakaa (alespoň 60 %). Proč? Kakao obsahuje hořčík, želeno, minerály a také antioxidanty, jež ničí volné radikály, které se dostávají do našeho těla. Kromě toho tenhle kouzelný hnědý prášek podporuje činnost mozku a zlepšuje soustředění, také snižuje cholesterol a krevní tlak. Všechno ale není růžové. Kromě zázračného kakaa obsahuje čokoláda taky emulgátory a hlavně hromadu zbytečných ztužených tuků a rafinovaných cukrů. A ty ničí nejen naše zdraví, ale i štíhlou postavu.
 
Pouze čtyři suroviny a dobrota je na světě
 
A protože moje postava je vzhledem k mnou zkonzumovanému množství čokolády v jistém ohrožení, dopřávám si ráda tabulky, které jsou tak trošku zdravější alternativou. Do hledáčku se mi proto dostala značka CHOCQLATE a její raw dobroty. A je jasné proč: bio kakaové máslo, bio kakaový prášek, bio surové nepražené kakaové boby, bio nerafinovaný cukr z kokosového květu. Toť vše. Ve složení nenajdete žádné emulgátory, kakaovou hmotu, chemická aromata ani rafinovaný cukr. Tím, že jsou čokošky Chocqlate vyrobeny z nepražených mletých kakaových bobů, mají v sobě všechny v kakau obsažené tělu prospěšné látky (které se jinak pražením z kakaa ztrácí). Takže jak bych si pak tohle skoro superfoods mohla vyčítat?!



A jaká je?
 
Některé z “nevýčitkových” (nebo řekněme zdravých) čokolád mají jistou slabou stránku, kvůli které už si je znovu nekoupíte - chutnají tak trošku jako kousek plastu, nerozpouští se na jazyku a tak nějak divně se žvýkají… Naštěstí borci z Chocqlate míchají do svých tabulek dostatek kakaového másla, a tak se čokoláda hezky rozplyne nejen na jazyku, ale třeba  i v ranní ovesné kaši. V chuti hořkost převažuje nad sladkostí, intenzivně se projevuje kakao, v ústech není cítit taková ta nepříjemná “olejovitost”, která se někdy u čokolád vyskytuje.


 
Křupnete si
 
Jako správný čokogurmán hodnotím čokolády taky podle vůně, struktury a podle zlomu. Hořká čokoška musí křupnout - a křupání si s Chocqlate užijete dosytosti. Zlom čokolády je dokonale hladký a není v něm vidět žádná pórovitost, což značí kvalitní složení a to, že čokoláda nebyla ničím nastavovaná. Skrze to labužnické lámání mám ráda, když je hořká čokoláda tenká a její čtverečky velké, a to Chocqlate splňuje. Její povrch je hezky lesklý.  Pokud vsadíte na verzi s příchutí, bude povrch zdobit ještě vybraná posypka (lyofilizované jahody, kokos, konopné semínko nebo třeba lískové oříšky). Vůně čokolády není intenzivní, ale je výrazně kakaová, není sladká - vzhledem k tomu, že dobrota neobsahuje aromata, vanilin, tunu cukru ani nic podobného, cítíte jen skutečnou vůni kakaa (ale po otevření jahodové verze mi pod nosem zavoněly jahůdky, mňam!).



Mým osobním tipem je určitě příchuť Winter. Ta je na povrchu posypaná hrubě mletým perníkovým kořením. Nenechte se zmást názvem - i když s vločkami za oknem a horkým kakaem v ruce bude chutnat asi ještě lépe, kdo má rád perníčky, neodolá nikdy!




Balení, na kterém můžete oči nechat
 
Co musím vyzdvihnout, je krásný obal. Ano, patřím mezi ty, kteří si někdy kupují i to, co třeba vůbec nepotřebují, jen kvůli cool líbivému designu. A krabička Chocqlatek mě prostě zaujala na první dobrou! Jak jde vidět na fotkách, otevírá se zboku a po otevření se před vámi objeví rozložený list s textem (který je tedy v němčině, anglický překlad chybí, takže kdo “nešprechtí”, je ochuzen), to vše z recyklovaného papíru. Inovativní a neobvyklé, takové balení já můžu. Díky krabičkovému vydání je čokoláda vhodná i jako dárek. Tak mlsání třikrát zdar!
 

Související recepty a články