Vyrobte si doma vlastní zdRAWou čokoládu. Za 20 minut.

Vyrobte si doma vlastní zdRAWou čokoládu. Za 20 minut.

V minulém příspěvku jsem psala, jak jsem propadla chuti raw čokolád značky Chocqlate a že jsem tak trošku čokoholik. A co se stane, když čokoholik objeví sadu pro výrobu SVÉ VLASTNÍ čokolády? Do cca 5 sekund ji má v košíku.


Do It Yourself: raw hořká čokoláda
 
Krásný designový papírový box a v něm krabička s kakaovým máslem, krabička se směsí kakaový prášku, mletých nepražených kakaových bobů a bourbon vanilkového prášku a sklenička s agávovým sirupem. Tyto 3 suroviny v DIY kitu najdete. V e-shopu si můžete vybrat ze dvou velikostí: malý set váží 240 g, velký 600 g. Já jsem samozřejmě vsadila na větší verzi.
 
Zážitek jsem měla už z “unboxingu”. Vnitřní část krabice se vysouvá z fialového obalu jako šuplík. Ten skrývá dvě malé krabičky a roztomilou “zavařovačku” s agáve. Kakaové máslo jsem měla v surové podobě v ruce vůbec poprvé. Balíček obsahuje velkou hrst másla zformovaného do polokoulí. No, konec kochání - jdeme vařit!
 

Jak na to

 
Nejprve jsem si nachystala menší kastrol, který jsem naplnila vodou ani ne do poloviny. V plánu bylo udělat kakaovému máslu vodní lázeň. Do kastrolu jsem proto vložila skleněnou mísu, do které jsem vsypala všechno máslo. Hezky jsem mu přitopila a čekala, až se rozpustí, což trvalo zhruba 10 minutek, během kterých jsem si udělala pár dřepů, abych pak mohla čokoládu bez výčitek sníst (😊).
 


 
Do rozpuštěného másla jsem nasypala celý obsah sáčku s kakaovou směsí a dobře promíchala. Pak už stačilo jen přilít skleničku agáve sirupu. Celý proces trval asi 15 minut.




Čokoládu jsem nechala chvilku odpočívat. Mezitím jsem si nachystala formu. Použila jsem skleněnou mísu o velikosti 15x15 cm, kterou jsem vyložila kouskem pečicího papíru. Pokud máte doma formičky přímo na čokoládu, bude to úplný ideál, případně lze použít jakékoliv silikonové formičky - z těch půjde čokoška snadno vyklopit. Já příště zkusím využít silikonovu formu na led a udělám si domácí čokoládové pralinky.




Fantazii se meze nekladou
 
Co je na vaření domácí čokolády to nej? Můžete si do ní přidat cokoliv vás napadne! Já jsem měla chuť na Bounty - spojení čokolády a strouhaného kokosu tedy byla jasná volba. S kokosem jsem nešetřila, do čokošky ho padla celá hrstka. V plánu byla “kokočokoláda”, a tak jsem úmyslně nechala kokos se do směsi ponořit. Pokud chcete, aby vám posypka zůstala na povrchu, dejte čokoládu aspoň na 30 minut do chladničky a až pak zdobte. Čokoláda byla ztuhlá za necelé 2 hodiny, takže po uvaření a snědení večeře se šlo rovnou na dezert. Ve formě 15x15 cm mi čokoláda vyšla asi 1 cm silná.


Tip: Co použít na ozdobení? Oříšky, sušené či lyofilizované ovoce, plátky kokosu, chia či konopná semínka, voňavé koření (třeba skořici, mňam!)... Nebo něco z jiného soudku? Lentilky, ořechy v karamelu či třeba želé medvídky? Nechte rozhodnou vaše chuťové pohárky.
 

Hodnocení

 
Stejně jako samotné hotové Chocqlatky měla i moje čokoláda bohatou strukturu bez pórovitosti. Hotová čokoška je velmi jemná a v ústech se pomalu rozpouští, kakaové máslo tvoří polovinu obsahu a na chuti je to znát. Nemějte ale strach, že by byla čokoláda chutnat po tuku nebo byla mazlavá.
 
Tuky ale nevážou tekutinu, a tak po vyklopení čokolády z formy zůstal na jejím povrchu (tam, kde byl pečicí papír) agáve sirup - jakoby jej čokoláda ve formě vypotila… Proto doporučuji použít jen půlku sklenice agáve a dosladit čokoládovou směs sypkým sladidlem (např. stévie, xylitol, nerafinovaný cukr). Na “takové to domácí žvýkání” nebyl sirup na povrchu na závadu, ale pokud byste hotovou čokoládu chtěli věnovat třeba jako dárek, špatně by se vám s ní manipulovalo a obal by byl zapatlaný.
 
Hotová dobrota je hořké chuti, přirovnala bych ji tak k 70-80% čokoládě. Pokud tedy máte raději sladší tabulky, přidání lžičky sypkého sladidla nebude na škodu. Měla jsem strach, jestli se čokoláda při vyklápění z formy nebude lámat nebo drolit, ale byla pevná a příjemně křupala (taky koušete čokoládu přímo z tabulky?). Vsadit na strouhaný kokos byla trefa do černého, pochutnala jsem si.
 
Přizvěte ke tvoření děti
 
Milovníci čokolády budou z DIY sady nadšení - ono to ručně doma s láskou dělané chutná prostě skvěle. Tvoření ale bude bavit i malé kuchaře. Postup je velmi jednoduchý, takže jej děti zvládnout s drobnou asistencí samy, zvlášť vyřádit se mohou při zdobení čokolády. Díky epesnímu balení v dárkové krabici je čoko set skvělý i jako dárek. Pro čokoholiky tedy každopádně!
 
 

Související recepty a články