Přírodní zubní péče Alkmene. Proč ji používat?

Přírodní zubní péče Alkmene. Proč ji používat?
Věděli jste, že prostřednictvím dutiny ústní naše tělo nejrychleji vstřebává? Právě z tohoto důvodu je často doporučováno kapat si léčivé látky pod jazyk. A právě proto bychom se taky měli zamyslet, jaké složení mají zubní přípravky, které používáme. Pokud dbáte na to, aby vaše vlasová kosmetika a krémy byly organické, nezapomeňte pustit přírodu i na ta ještě citlivější místa, do úst. Na dalších řádcích prozradím proč, a rovnou se podíváme “na zoubek” zubní kosmetice Alkmene - pastě u ústní vodě.

Tyhle látky v koupelně (natož v ústech) nechcete!

Ústní dutina je taková brána do krevního řečiště. Látky, které se nám dostanou do úst, tělo sliznicí okamžitě absorbuje a pošle rovnou do krve. Pozitivní je to třeba pro vstřebávání vitamínů, problém nastává tehdy, když se nám do pusy dostanou látky toxické, které jsou tak dřív nebo později dopraveny do organismu. Jaké toxické látky, ptáte se? Vždyť pasty dostupné v obchodě je povoleno prodávat, tak co škodlivého v nich může být? Třeba parabeny, silikony, minerální oleje, sodium lauryl sulphate, triklosan, ropné deriváty či umělá aromata a barviva! A právě takovéto neřády v sobě mohou mít běžné konvenční zubní pasty. Proč si tyto látky do úst raději dobrovolně neaplikovat?

Parabeny - v zubních pastách jsou využívány jako konzervanty, mají stejné vlastnosti a tedy i podobné chování jako ženský hormon estrogen, a tak mohou ovlivňovat některé procesy v těle spojené s hormonální aktivitou, ve složení pasty je hledejte jako E s trojčíslím,
silikony - mohou obsahovat diskutabilní složky, například „PEG" (PolyEthylenGlykolované sloučeniny), které jsou spojovány s možným obsahem karcinogenního 1,4-dioxanu, zatěžují životní prostředí, ve složení je najdete právě jako PEG nebo třeba podle slov dimethicone či cyclo-,
minerální oleje, vazelína, parafín - jde o vedlejší produkty zpracování ropy, vznikají při frakční destilaci ropy; látky z ropy se nám dostávají do krevního oběhu, jsou z těla neodbouratelné a působí velkou zátěž pro játra a ledviny, kde se usazují (ve složení hledejte např. Vaselinum flavum, Vaselinum album, Paraffinum Liquidum),
sodium lauryl sulphate (SLS) - může způsobovat zvýšený výskyt aftů, je spojován se vznikem nádorů,
triklosan - je antibakteriální a toxické činidlo, kterému je dobré se obloukem vyhnout, protože se jeho struktura podobá hormonům štítné žlázy a už v nízkých koncentracích může narušovat lidský metabolismus (!),
umělá aromata a barviva, zkrátka “éčka”, protože proč je do těla dostávat, když to není nutné a existuje přírodní alternativa?

Záchrana od Alkmene 

Když se podíváte na složení zubní pasty, kterou máte v koupelně, a zjistíte, že obsahuje některou z látek výše, pravděpodobně se začnete poohlížet po zdraví přijatelnější alternativně jako já. A proto jsem si pořídila pastu Alkmene! Je to mátová zubní pasta bez parabenů, silikonů, minerálních olejů, SLS, triclosanu a umělých aromat a barviv, a tak splnila moje požadavky. 

Žádná látka ve složení zubní pasty Alkmene nepochází z živočišných zdrojů ani nebyla testována na zvířatech, a tak je výrobek navíc vegan friendly, z čehož mám nesmírnou radost.

IMG_9445.jpg

Bylinná zubní pasta Alkmene BIO proti zubnímu kazu. Jak chutná a čistí?


Alkmene není první “neškodlivá” pasta na zuby, kterou jsem vyzkoušela. Ta předchozí mě však příliš neoslnila. Zaprvé vůbec nepěnila, a tak jsem měla pocit, že si zuby čistím vlastně jenom vodou a nerozpuštěné kousky pasty pak končí v umyvadle, zadruhé její chuť byla tak silně bylinná, až připomínala nejmenovaný likér z bylinek, který prostě “nemůžu”, a tak jsem nevydržela čistit ani doporučované minimální 3 minuty.

Skvěle pění

Naštěstí Bylinná zubní pasta proti zubnímu kazu - BIO máta je jiná! Má bílou barvu, a tak už při otevření bylo jasné, že není bylinná “tak moc”, protože pasta z mé předešlé zkušenosti byla doslova hnědá (a taky aspoň víte, že neobsahuje žádná zbytečná barviva). Ani vůně pasty není nijak nepříjemně výrazná, jde cítit lehce po mentolu, jako když čerstvě otevřete balíček zvýkaček. Velmi mě potěšila taky konzistence: pasta je hustá, nestéká z kartáčku, ale příjemně se vymačkává z tuby a dávkovat se dá zcela přesně, aniž by vám ukápla. Hned po tom, co dáte kartáček do úst, se pasta začne pomalu rozplývat a pěnit. Takže za mě palec nahoru, produkt funguje jak má, žádné rozmělnění pasty na kousky, které se v ústech nerozpustí, se nekonalo. 

Nepálí v ústech

Chuť pasty je velmi jemná, po napěnění téměř neznatelná, a tak potěší ty, co nemají rádi mentolově pálivé v ústech, anebo jim není příjemná výrazná bylinná chuť jako mně. Díky tomu, že je pasta hodně neutrální, budou si s ní rádi čistit zuby i vaše ratolesti (výrobce pastu doporučuje pro děti od 6 let, obsahuje 1400 ppm fluoru). A jaktože nepálí? Ve složení totiž není máta peprná, ale máta vodní, která je mírnější, roste nejčastěji na březích řek. Zase je ale třeba počítat s tím, že po vyčištění zubů nebudete mít takový ten chladivý svěží dech.

a.png

Není agresivní 

Co mě hodně potěšilo je, že pasta nezpůsobuje začervenání kolem úst. Když jsem si zuby čistila konvenční pastou a pěna se mi dostala na pokožku kolem pusy, měla jsem po ústní hygieně bez přehánění červenou bradu a někdy doslova ekzémy, které přetrvaly i několik dní. Takže plusový bod pro Alkmene, že tyto červené skvrny nedělá, naopak obsahuje “pečující” látky ureu, allantoin a kokosový olej. A jaké další látky v zubní pastě jsou?

Složení vypadá zhruba následovně:

⚬ Plnivo: derivát celulózy
⚬ Abrazivum: oxid křemičitý 
⚬ Změkčovadlo: glycerin 
⚬ Povrchově aktivní látky: cocamidopropyl betaine, sodium cocoyl isethionate a sodium isethionate
⚬ Konzervační látka: sodium benzoate
⚬ Sladidlo: sorbitol, sodium saccharin
⚬ Aromatické látky: výtažek z máty vodní
⚬ Rozpouštědlo: voda, propylene glycol 
⚬ Aktivní látky:
- zvyšující odolnost zubní skloviny proti vlivu kyselin a snižující citlivost zubů: fluorid sodný
- s adstringentním účinkem: jedlá sůl 
- s protizánětlivou přísadou a bělící: kokosový olej
- omezující tvorbu plaku: oxid křemičitý, jedlá sůl 

IMG_9444.jpg

P. S. Úplně na konci najdete podrobnější popis složení. Teď se s vámi podělím o dojmy z ústní vody Alkmene.

Bylinná ústní voda Alkmene BIO proti zubnímu kazu. Jaká je?


Jak jsem zmiňovala, díky jemnosti zubní pasty Alkmene nezůstává v ústech po vyčištění zubů svěže mentolový dech. Ale stačí sáhnout po ústní vodě Alkmene a chvilku kloktat, a hnedle dostane vaše pusa dávku osvěžení! V ústní vodě jsou bylinky znatelnější než v pastě, ale nebojte, rozhodně nebudete mít pocit, že pijete bylinný likér. Chuť je vyvážená, jemně mintová, ani v nejmenším však voda nepálí. Stejně jako pasta totiž obsahuje jemnější mátu vodní, nikoliv mátu peprnou. Navíc v ní není alkohol, a tak nemusíte mít obavy, že by voda byla ostrá. 

Přírodní složky

Z čeho je tedy ústní voda vyrobená? Místo alkoholu v ní najdete organické limonene, což je látka přirozeně se vyskytující v mnoha rostlinách, která je alkoholu právě co do složení velmi podobná, a působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Další složkou je Citric Acid, což není nic jiného, než kyselina citronová, která funguje jako rozpouštědlo plaku a jako přírodní bělidlo zubů.

Možná vás zaujme Cocamidopropyl Betaine, ale nezalekněte se “chemického” názvu, jde o látku vyrobenou z kokosového oleje, jež je povolená i u přírodní kosmetiky s certifikáty ECOCERT a CPK. Ta funguje jako přírodní tenzid a pomáhá přípravek napěnit a emulzifikovat. Super je, že voda je slazená přírodním xylitolem získaným z břízy, který neškodí zubům, ba naopak! Xylitol má chladivý efekt, funguje jako prevence zubního kazu, posiluje zubní sklovinu a snižuje tvorbu zubního plaku.

Ve složení najdete i 470 ppm Zinc Chloridu neboli chloridu zinečnatého, který snižuje zápach z úst, ničí mikroby. Ústní voda je bez parabenů, silikonů, SLS a minerálních olejů. 

IMG_9440.jpg

Svěží dech bez barviv


Co kvituji, je průhledná barva ústní vody Alkmene. Je totiž jasné, že ty modré ústní vodičky nejsou obarvené přírodně - a ještě k tomu někdy dokonce zabarví i umyvadlo nebo ručník. To se vám s Alkmene nestane, a tělu “nedopřejete” žádná syntetická barviva. I voda Alkmene je veganská a máta v ní pochází z kontrolované ekologické produkce. 

Bez ústní vody už si nedovedu večerní dentální péči představit. Nejenže voda osvěží dech, ale mám pocit i tak nějak hygienicky čistých zubů. A to se prostě hned líp usíná!

TIP: Sledujte LIFTEA.CZ na Instagramu, ať vám neuniknou žádné novinky z e-shopu!

ig-(1).png

A tady jsou ještě slíbené vysvětlivky ke všem látkám ve složení pasty Alkmene proti zubnímu kazu - BIO máta:

⚬ Aqua - voda
⚬ Hydrated Silica - oxid křemičitý neboli křemík, odstraňuje usazeniny plaku
⚬ Sorbitol - cukerný alkohol, v pastě funguje jako sladidlo, stabilizátor a zahušťovadlo, taky zabraňuje jejímu vysychání a stará se o to, aby se pasta nerozdělila se na tuhou a kapalnou část
⚬ Propylene Glycol - syntetický, tedy uměle vytvořený alkohol získaný z rostlinných zdrojů, rozpouštědlo
⚬ Urea - močovina, organická sloučenina
⚬ Sodium Fluoride - fluorid sodný, chrání před zubním kazem
⚬ Allantoin - dusíkatá organická látka na bázi močoviny extrahovaná z rostlin, podporuje hojení sliznice
⚬ Mentha Aquatica Extract - extrakt z máty vodní
⚬ Aroma - příchuť
⚬ Sodium Saccharin - sacharin, chemická náhražka cukru
⚬ Glycerin - rostlinný derivát, změkčovadlo, zabraňuje vysychání pasty a stará se o to, aby se pasta nerozdělila se na tuhou a kapalnou část
⚬ Cellulose Gum - karboxymethylcelulóza neboli derivát celulózy, přírodní makromolekulární látka, tvoří plnivo pasty
⚬ Tetrapotassium Pyrophosphate - difosforečnan tetrasodný, sůl polyfosforečných kyselin, odstraňuje zabarvení zubů
⚬ Cocamidopropyl Betaine - přírodní pěnidlo a tenzid
⚬ Sodium Cocoyl Isethionate a Sodium Isethionate -  sůl odvozená derivací z kokosového oleje s kyselinou isothiovou, napomáhá pěnivosti
⚬ Carbomer - skupina polymerů vyrobená synteticky převážně z kyseliny akrylové, v pastě slouží k vytvoření gelové struktury
⚬ Coconut Acid - kokosový olej, působí protizánětlivě, napomáhá bělení zubů
⚬ Sodium Benzoate - sodná sůl kyseliny benzoové přirozeně se vyskytující v ovoci, konzervant
⚬ Sodium Chloride - chlorid sodný neboli jedlá sůl, zahušťovadlo, odstraňuje plak, leští zuby a pomáhá bojovat proti zápachu z úst
⚬ CI 77891 - oxid titaničitý, chemická sloučenina kyslíku a titanu, chrání zubní pastu před UV zářením, nevstřebává se do pokožky a nedráždí ji
 

Související recepty a články

Alkmene bio - z moudrosti přírody
Alkmene bio - z moudrosti přírody
Z kosmetických přípravků značky ALKMENE BIO dýchá vůně starých časů, která vyvolává vzpomínky na odpoledne...
Čištění pleti s účinky i vůní bylinek a koření
Čištění pleti s účinky i vůní bylinek a koření
Po vyzkoušení šamponu a kondicionéru od Ecowellu jsem nemohla odolat ani odličujícím přípravkům této značky...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky