Lékořice lysá

Při pomyšlení na lékořici se nám možná vybaví sladké občerstvení nebo chutné bonbóny, ale tato kořenová rostlina nabízí mnohem více než jen lahodnou chuť.
Lékořice lysá
Skryté v jejím kořeni jsou silné léčivé látky, které ji činí ceněným léčivým prostředkem po celá staletí. Přečtěte si více o tomto překvapivém zdravotním pomocníkovi a jeho širokém spektru výhod.

Co je lékořice a jak vypadá?
Lékořice (Glycyrrhiza glabra) je vytrvalá bylina původem z oblastí Středomoří a jihozápadní Asie. Pěstuje se pro své kořeny, které mají charakteristickou sladkou chuť a jsou známé pro svou širokou škálu farmaceutických a léčivých vlastností. Kořeny lékořice jsou tmavě hnědé a mají silnou aromatickou vůni.





Benefity lékořice:
  1. Podpora trávicího systému: Lékořice má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, které pomáhají uklidňovat podrážděný trávicí trakt. Je často používána k léčbě žaludečních vředů, pálení žáhy a dalších trávicích potíží.
  2. Imunitní posílení: Obsahuje látky, které podporují imunitní systém a pomáhají tělu bojovat proti infekcím. Pravidelná konzumace lékořice může pomoci snížit riziko nachlazení a chřipky.
  3. Úleva při respiračních potížích: Lékořice má expektorantní a protizánětlivé účinky, které pomáhají uvolňovat hlen a uklidňovat podrážděné dýchací cesty. Je oblíbenou složkou bylinných sirupů a čajů určených k léčbě kašle a nachlazení.
  4. Podpora kardiovaskulárního zdraví: Některé studie naznačují, že lékořice může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což snižuje riziko srdečních onemocnění a cévních problémů.
  5. Pomoc při hormonálních nerovnováhách: Lékořice obsahuje látky, které mohou pomoci regulovat hormonální hladiny v těle, což může být užitečné při léčbě menstruačních potíží, jako je PMS, nebo při podpoře hormonální rovnováhy v průběhu menopauzy.
Jak používat lékořici?
Lékořice lze konzumovat v různých formách, včetně sušeného kořene, prášku, extraktu nebo sirupu. Nejoblíbenější způsob, jak lékořici konzumovat, je příprava bylinného čaje. Stačí zalít jednu čajovou lžičku sušeného kořene lékořice šálkem vroucí vody a nechat louhovat 5-10 minut. Pro léčebné účely se doporučuje denně vypít jednu až dvě šálky lékořicového čaje.
Pokud jste alergičtí na rostliny ze skupiny bobovitých (Fabaceae), měli byste se vyhnout konzumaci lékořice, protože může způsobit alergické reakce.

Lékořice není jen chutnou pochoutkou, ale také mocným pomocníkem pro vaše zdraví. S jejími vlastnostmi a širokým spektrem využití by neměla chybět ve vaší lékárničce či kuchyni.

 

Související recepty a články

Aloe Vera
Aloe Vera
Aloe vera patří v současné době mezi nejoblíbenější léčivé rostliny. Léčivý gel z listů aloe vera dokáže doslova...
Česnek setý
Česnek setý
Jeho charakteristickou štiplavou chuť žádné koření nenahradí. A potěšit umí nejenom chuťové pohárky, ale také naše...
Hloh obecný
Hloh obecný
Tento krásný trnitý keřík se světlými kvítky a rudými plody mírně připomínajícími šípky poskytoval dříve našim...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky