Růže damascénská - královná růží a elixír vaší krásy

Růže damascénská - královná růží a elixír vaší krásy
Růže jsou symbolem ženskosti, lásky a vášně – ne nadarmo byly ve starém Řecku zasvěceny bohyni lásky a krásy Afroditě. Díky svému vzhledu jsou pak královnami zahrad, jejich skvělé vlastnosti oceníte ale i v péči o svou krásu a zdraví.

Jaká je růže damascénská?
Tuto voňavou krásku lidé uctívají již tisíce let. Je to vyšlechtěný druh růže z rodu Rosaceae, která může dosáhnout výšky až 2,5 metrů. Je symbolem vášně, lásky a ženskosti. V řecké mytologii je spojena také s bohyní lásky Venuší. Je pěstována pro svoji krásu i omamnou vůni. Její květy potěší unavené oči, dodají lesk vlasům a nádherně provoní dům. Naše babičky jimi léčily vyrážku a v jižní Francii se z nich dokonce připravují chutné speciality. Růže jsou krásné, voňavé, a proto se také velmi často objevují ve svatebních kyticích. Můžete je nejen obdivovat ve váze, dají se i sníst, využít při kosmetických kúrách či přidat do koupelí. Důvodů, proč má růže téměř každý rád a pěstuje je, je mnoho, ale nejdůležitější jsou jistě jejich veliké květy, nádherná vůně, malá náročnost a velká přizpůsobivost.

Růže v kosmetice
Růže má své velké uplatnění v mnoha sférách, a to ať už jde o okrasné zahrady, nebo právě kosmetiku. Vyrábí se z ní tolik oblíbená růžová voda, aromatické esenciální oleje, ale i krémy zacílené na péči o pleť.
Všechny kosmetické výrobky s přídavkem damascénské růže se
hodí na problematickou pokožku, protože dokáže skvěle čistit pleť, ale zároveň napomáhá hojení a má výborné působení na jizvičky. Růže damascénská naši pleť vyživí, revitalizuje a napomáhá k její regeneraci a hydrataci. Její vůně na nás potom bude hezky působit i z hlediska aromaterapie, kdy má růže uklidňující a harmonizující účinky.

Esenciální olej z růže damascénské
Olej z růže damascénské je jedním z nejdražších, nejcennějších a nejznámějších olejů světa a patří k nejuniverzálnějším ženským olejům. Harmonizuje ženské orgány a podporuje psychiku. Je úžasný k péči o pleť obličeje a celého těla. Prospívá každému typu pleti, kterou nádherně tonizuje, harmonizuje a pečuje o ní.

Esenciální olej z této růže patří mezi nejvzácnější silice, které mají antibakteriální, antivirotické a antimykotické účinky. Nádherně regenerující pokožku, harmonizující ji a platí také za osvědčené afrodiziakum.

Esenciální olej z růže damascénské se získává destilací z okvětních lístků, kdy nejvhodnější období květu pro sběr je květen. Květy je nutné sbírat ručně a jen v časných ranních hodinách. Navíc je potřeba, aby byly květy naprosto neporušené. Na výrobu 1 kg silice jsou potřeba v průměru 4 tuny květů a proto je cena tohoto esenciálního oleje tak velká a hlavně oprávněná.

Tajemství svaté Hildegardy
O zdravotních účincích růží věděla už ve 12. století svatá Hildegarda z Bingenu. Léčila s jejich pomocí nemocné oči nebo vředy, a to tak, že na postižená místa přikládala jejich listy a květy. Využívala i sílu růžové vůně a lidem, kteří trpěli výbuchy zlosti a vzteku, doporučovala následující recept:

„Rozmačkejte sušené lístky růže a šalvěje na prášek. Nasypte je do plátěného pytlíčku a noste s sebou. Když vás chytne vztek, přiložte váček k nosu a vdechujte jeho vůni.“

TIP:
Růžová voda na krásu
Tato úžasná růžová na suchou pleť je něco jako pohlazení od milované babičky. Díky svým regeneračním schopnostem pak pomáhá každé pleti i ve zralejším věku.

Jak na to?
Hrst okvětních plátků z růžových růží omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme plátky do hrnce. Zalijeme je nejlépe vroucí kojeneckou vodou a necháme ji odstát, dokud nevychladne. Poté vše scedíme, přidáme do výluhu 1 kávovou lžičku jojobového oleje a směs promícháme. Vodu používáme ráno na osvěžení nebo večer na odlíčení pleti.

Související recepty a články

Jojobový olej
Jojobový olej
Pokud jste milovnicí přírodní kosmetiky, pak jste jistě slyšeli o jojobovém oleji.
Mateří kašička a odpovědné včelaření: Zdraví v každé lžičce
Mateří kašička a odpovědné včelaření: Zdraví v každé lžičce
V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k přírodním produktům a zdravému životnímu stylu, je důležité hledat...
Jmelí bílé
Jmelí bílé
Jmelí bílé, známé také jako Viscum album, je stálezelený keř rostoucí na stromech a někdy i na křovinách.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky