Růže damascénská - královná růží a elixír vaší krásy

Růže damascénská - královná růží a elixír vaší krásy
Růže jsou symbolem ženskosti, lásky a vášně – ne nadarmo byly ve starém Řecku zasvěceny bohyni lásky a krásy Afroditě. Díky svému vzhledu jsou pak královnami zahrad, jejich skvělé vlastnosti oceníte ale i v péči o svou krásu a zdraví.

Jaká je růže damascénská?
Tuto voňavou krásku lidé uctívají již tisíce let. Je to vyšlechtěný druh růže z rodu Rosaceae, která může dosáhnout výšky až 2,5 metrů. Je symbolem vášně, lásky a ženskosti. V řecké mytologii je spojena také s bohyní lásky Venuší. Je pěstována pro svoji krásu i omamnou vůni. Její květy potěší unavené oči, dodají lesk vlasům a nádherně provoní dům. Naše babičky jimi léčily vyrážku a v jižní Francii se z nich dokonce připravují chutné speciality. Růže jsou krásné, voňavé, a proto se také velmi často objevují ve svatebních kyticích. Můžete je nejen obdivovat ve váze, dají se i sníst, využít při kosmetických kúrách či přidat do koupelí. Důvodů, proč má růže téměř každý rád a pěstuje je, je mnoho, ale nejdůležitější jsou jistě jejich veliké květy, nádherná vůně, malá náročnost a velká přizpůsobivost.

Růže v kosmetice
Růže má své velké uplatnění v mnoha sférách, a to ať už jde o okrasné zahrady, nebo právě kosmetiku. Vyrábí se z ní tolik oblíbená růžová voda, aromatické esenciální oleje, ale i krémy zacílené na péči o pleť.
Všechny kosmetické výrobky s přídavkem damascénské růže se
hodí na problematickou pokožku, protože dokáže skvěle čistit pleť, ale zároveň napomáhá hojení a má výborné působení na jizvičky. Růže damascénská naši pleť vyživí, revitalizuje a napomáhá k její regeneraci a hydrataci. Její vůně na nás potom bude hezky působit i z hlediska aromaterapie, kdy má růže uklidňující a harmonizující účinky.

Esenciální olej z růže damascénské
Olej z růže damascénské je jedním z nejdražších, nejcennějších a nejznámějších olejů světa a patří k nejuniverzálnějším ženským olejům. Harmonizuje ženské orgány a podporuje psychiku. Je úžasný k péči o pleť obličeje a celého těla. Prospívá každému typu pleti, kterou nádherně tonizuje, harmonizuje a pečuje o ní.

Esenciální olej z této růže patří mezi nejvzácnější silice, které mají antibakteriální, antivirotické a antimykotické účinky. Nádherně regenerující pokožku, harmonizující ji a platí také za osvědčené afrodiziakum.

Esenciální olej z růže damascénské se získává destilací z okvětních lístků, kdy nejvhodnější období květu pro sběr je květen. Květy je nutné sbírat ručně a jen v časných ranních hodinách. Navíc je potřeba, aby byly květy naprosto neporušené. Na výrobu 1 kg silice jsou potřeba v průměru 4 tuny květů a proto je cena tohoto esenciálního oleje tak velká a hlavně oprávněná.

Tajemství svaté Hildegardy
O zdravotních účincích růží věděla už ve 12. století svatá Hildegarda z Bingenu. Léčila s jejich pomocí nemocné oči nebo vředy, a to tak, že na postižená místa přikládala jejich listy a květy. Využívala i sílu růžové vůně a lidem, kteří trpěli výbuchy zlosti a vzteku, doporučovala následující recept:

„Rozmačkejte sušené lístky růže a šalvěje na prášek. Nasypte je do plátěného pytlíčku a noste s sebou. Když vás chytne vztek, přiložte váček k nosu a vdechujte jeho vůni.“

TIP:
Růžová voda na krásu
Tato úžasná růžová na suchou pleť je něco jako pohlazení od milované babičky. Díky svým regeneračním schopnostem pak pomáhá každé pleti i ve zralejším věku.

Jak na to?
Hrst okvětních plátků z růžových růží omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme plátky do hrnce. Zalijeme je nejlépe vroucí kojeneckou vodou a necháme ji odstát, dokud nevychladne. Poté vše scedíme, přidáme do výluhu 1 kávovou lžičku jojobového oleje a směs promícháme. Vodu používáme ráno na osvěžení nebo večer na odlíčení pleti.

Související recepty a články

ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
Kdo z nás by nechtěl mít v létě bronzově opálenou pleť, připadáme si hned tak nějak zdravější, vitálnější a...
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši. Se všemi těmito aspekty je...
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
Originální barevná řada péče o tělo a vlasy s ingrediencemi z čisté přírody v BIO kvalitě. Orientální mák a jiskřivé...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky