Jak na železné zdraví – u dětí platí pravidla kvalitní výživy dvojnásob!

Jak na železné zdraví – u dětí platí pravidla kvalitní výživy dvojnásob!
Rodiče obvykle dávají pozor na to, aby jejich děti měly dostatek jídla. Jenže neméně důležité je, aby ve stravě byl i potřebný obsah živin, mezi něž bezesporu patří také železo. Jde o stopový prvek nezbytný jak pro správnou činnosti imunitního systému, tak pro normální rozpoznávací funkce a celkový psychosociální vývoj. Ke zdravému růstu ho potřebují ti nejmenší, stejně jako téměř dospělí.Každé z těchto období má svá specifika a faktory, na které je zapotřebí brát ohled.

Téměř dvě třetiny železa v těle jsou vázány na hemoglobin, tedy červené krevní barvivo, jehož hlavní funkcí je transport kyslíku z plic tepnami do všech tělesných tkání. Asi čtvrtina železa v organismu je tzv. záložní, tedy pomalu se uvolňující, a zbytek je železo tzv. funkční. I když naše tělo umí se železem dobře hospodařit, jde o minerál, a tak si ho samo vytvořit nedokáže. Je tedy třeba, abychom ho pravidelně doplňovali, ideálně formou pestré stravy.

Uváděná denní potřeba železa se v závislosti na zdrojích mírně liší, nicméně u dětí od šesti měsíců do šesti let se mluví o přibližně 8 mg/den a množství postupně roste. Největší spotřebu mají dospívající děti, u dívek jde o 13 až 15 mg železa na den, u chlapců o přibližně 12 mg denně.


Na co dát pozor, když máte doma…

… kojence


Děti přicházejí na svět se zásobou železa na první měsíce a riziko nedostatku železa se tak týká spíš vybraných skupin. Patří k nim dvojčata a děti nedonošené či s nízkou porodní váhou. Samostatnou kapitolou jsou pak specifické diagnózy jako perinatální ztráta krve a podobně.

„V období kolem 3. měsíce věku novorozenecké zásoby železa docházejí, a tak se poměrně často vyskytuje kojenecká chudokrevnost, která se však díky mateřskému mléku velmi rychle upraví,“ vysvětluje dětská a dorostová lékařka MUDr. Naděje Kočnarová.

U dětí v této věkové skupině je třeba dát pozor na poměrně častou chybu. Ačkoliv kravské mléko obsahuje podobné, a leckdy i vyšší, množství železa jako lidské mateřské mléko, je mezi nimi zásadní rozdíl. „Zatímco železo z mateřského mléka je pro tělo dítěte vstřebatelné až ze 70 %, v případě kravského mléka a umělých výživ na jeho bázi klesá až na pouhých 10 %,“ upozorňuje MUDr. Kočnarová. V případě náhrad mateřského mléka je tedy lepší volit z přípravků obohacených o železo.

Od ukončeného šestého měsíce přestává samotné mateřské mléko pokrývat potřebu energie a živin včetně železa, a tak je na čase začít s příkrmy. Po dovršení 1. roku života je dítě schopno zpracovat
a strávit pevnější stravu, a je tak třeba věnovat pozornost vyváženému jídelníčku. Riziko nedostatku železa a rozvoje anémie je podle zkušeností praktické lékařky pro děti a dorost nejvyšší u dětí do 3 let a poté u dospívajících.
 

…dospívající


V období puberty souvisí nedostatek železa s jeho zvýšenou potřebou, která je u chlapců dána především nárůstem svalové hmoty a krevního objemu, zatímco u dívek je spojena s krevními ztrátami s nástupem menstruace.
I když se už téměř dospělé děti méně stravují doma a jejich představa o jídelníčku se často neshoduje se zásadami pestré a vyvážené stravy, je právě v období pubertálního růstového výšvihu nutný nejen dostatečný energetický přísun, ale i vysoká biologická hodnota stravy.

 „S anemií se až třikrát častěji, než tomu je u dětí s běžnou stravou, setkávám u vegetariánů. Přestože je obsah železa ve vegetariánských dietách velký, jde o takzvané nehemované železo, jehož využití pro organismus je nižší. Ve stravě dětí pak často chybí i dostatek látek, které jsou zapotřebí k tomu, aby tělo železo správně využilo. Jde například o vitamíny B12, C a D, ale také o kyselinu listovou, měď či kobalt,“ podotýká MUDr. Kočnarová.

Železo na talíři

Chcete-li svým dětem dopřát stravu bohatou na železo, zařaďte do ní například libové hovězí, telecí
a jehněčí maso, mořské plody, listovou zeleninu, luštěniny, sušené ovoce a houby, ale i ořechy. Cenným zdrojem železa jsou také vnitřnosti, například játra. Zařaďte je tedy do menu dětí v chutné úpravě předtím, než jim je v některých případech stihnou zprotivit v jídelnách.


Na nedostatek železa vás může upozornit celá řada projevů, byť jsou samy o sobě často nespecifické
a lehce je přisoudíte úplně jiným příčinám. Varovat vás může například nápadně bledá pokožka, ale také častá únava a vyčerpání vašeho potomka. Dokonce i neuspokojivé výsledky ve škole mohou souviset s nedostatečným množstvím tohoto minerálu. K viditelným projevům často patří i lámavé vlasy a nehty.

Související recepty a články

Mateří kašička a odpovědné včelaření: Zdraví v každé lžičce
Mateří kašička a odpovědné včelaření: Zdraví v každé lžičce
V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k přírodním produktům a zdravému životnímu stylu, je důležité hledat...
Jmelí bílé
Jmelí bílé
Jmelí bílé, známé také jako Viscum album, je stálezelený keř rostoucí na stromech a někdy i na křovinách.
Síla přírody ve vaší lékárničce: Přírodní zbraně proti kyselosti žaludku
Síla přírody ve vaší lékárničce: Přírodní zbraně proti kyselosti žaludku
Kyselost žaludku je nepříjemný stav, který může znepříjemnit náš každodenní život.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky