Pohybem ke zdraví… 5 tipů, jak si užít sport i relax

Pohybem ke zdraví… 5 tipů, jak si užít sport i relax
Letní počasí k pohybu přímo svádí. Když je venku hezky, rádi se projdeme cestou do práce i z ní, vyrazíme na výlet, o osvěžení při koupání ani nemluvě. Naopak chladnější a deštivější podzimní dny lákají spíš k lenošení na gauči, které příležitostně proložíme intenzivním cvičením v okamžiku, kdy výčitky svědomí zvítězí nad pohodlností. Namožené bolavé tělo pak bývá dobrým důvodem, proč zase nějakou tu dobu sledovat sport jen v televizi. Jak bez ohledu na počasí udělat z pohybu přirozenou součást života a jak po něm své tělo hýčkat? Připravili jsme pro vás inspiraci v podobě 5 konkrétních tipů.

1. Příležitost se vždycky najde

„Aby člověk zůstal zdravý, musí se pohybovat,“ říkal přírodní léčitel Sebastian Kneipp, jehož poznatky v praxi uplatňuje celá řada wellness a lázeňských zařízení například v podobě proslulého Kneippova chodníku. Tento německý kněz, který při péči o tělo sázel na přírodní a dostupné zdroje, kladl velký důraz na lehký a přirozený pohyb ovšem coby součást každého dne. Zkuste si po dobu jednoho měsíce každý den dopřát hodinovou procházku a brzy se sami přesvědčíte, jak blahodárně působí nejen na vaši kondičku, ale také na psychiku. Podzimní svěží vzduch je pro procházky jako dělaný a pokud jde o plískanice, pak platí, že není špatné počasí, jen oblečení. Potřebujete-li motivaci, můžete si počítat kroky prostřednictvím moderních aplikací. V nich bývá metou 10 000 kroků za den, dejte ale hlavně na sebe, svou kondici a zdravotní stav. Pohyb si neváhejte zpříjemnit a pro procházky volte lákavé cíle ve vašem okolí – ano, klidně i oblíbenou restauraci, ale možná budete překvapeni, kolik zajímavostí objevíte, když venku strávíte alespoň hodinku denně, ideálně ve společnosti rodiny a přátel.

2. Všeho moc škodí…

Procházka a přirozený pohyb během dne jsou základem, na který je ideální navázat další aktivitou podle toho, co vás baví a na čem byste rádi zapracovali. Stejně jako na začátku školního roku vybíráte kroužky pro své děti, podívejte se po nějaké pohybové aktivitě sami pro sebe. Choďte tančit, naučte se základy vašeho oblíbeného bojového umění, zformujte tělo na některé z takzvaný HIIT lekcí (High Intensity Interval Training, tedy vysoce intenzivní intervalový tréninku), protáhněte bolavá záda nebo se s kamarádem před pravidelným čtvrtečním drinkem stavte na badmintonu nebo fotbálku. Dejte ale pozor, aby pohyb nepřetěžoval vybrané partie, a hlavně aby odpovídal vaší kondičce tak, abyste ho mohli provádět správně. Od extrémního a jednostranného pohybu ostatně odrazoval i Sebastian Kneipp, když říkal: „Čehokoliv příliš hodně a příliš málo přináší místo zdraví nemoc.“ Pokud se sportem začínáte po delší době, je lepší cvičit pod dohledem odborníka. Internet je sice plný videí se zajímavými tréninky, nemáte-li ale zažité správné pohybové návyky, nemusíte cviky provádět správně a výsledkem může být spíše bolavé než zdravé tělo.

3. Óda na strečink

Zvlášť cvičíte-li doma nebo má-li sportovní aktivita zároveň podobu setkání s přáteli (jako u zmiňovaného badmintonu) můžete mít tendenci docvičit a jít. Nedílnou součástí by ale vždy mělo být protažení svalů, které jste při tréninku namáhali. Je na místě i v případě náročnějších výšlapů, svižné procházky a podobně. I tady ale platí všeho s mírou, a hlavně s ohledem na vaše tělo. Pryč jsou doby, kdy bylo v rámci strečinku k vidění zběsilé hmitání ve snaze rychle docílit co největšího rozsahu. Lehké zapružení bývá v řadě protahovacích cviků na místě, ale vždy v klidu a rozhodně ne s cílem dosáhnout hned napoprvé třeba až na špičky nohou. Součástí správně provedeného protažení by neměla být ani bolest. Svaly určitě ucítíte, ale jen v podobě tahu či jakéhosi pnutí.

2020_09_10_Kneipp_foto-do-clanku-1.jpg

4. Rychlé občerstvení

Samozřejmě, řada z nás cvičí, aby se nějaké té energie v podobě kalorií zbavila. Tělo ovšem při sportu přichází mimo jiné spolu s potem o spoustu důležitých živin třeba minerálních látek, k nimž patří železo a hořčík, které jsou důležité jak pro zmírnění pocitu únavy a vyčerpání, tak pro klíčové procesy probíhající v našem těle. V případě železa jde třeba o tvorbu červených krvinek nebo přenos kyslíku v těle, u hořčíku zmiňme normální stav kostí i správnou činnost svalů, které jsou pro sportovce zásadní. Už tekutiny, které doplňujete v průběhu tréninku, je tak dobré doplnit o vitamíny a minerály. Do půlhodiny po cvičení bývá doporučováno doplnění sacharidů, třeba ve formě ovoce. Přibližně hodinku po tréninku je pak dobré se odměnit vyváženým jídlem, v němž by neměl chybět dostatek bílkovin. Současné trendy přitom dávají za pravdu další z rad Sebastiana Kneippa, který doporučoval vařit si sám z čerstvých regionálních surovin.

5. Zasloužená odměna

Konečně se dostáváme k lenošení na gauči. V rámci regenerace si kromě něj nezapomeňte dopřát dostatek kvalitního spánku. Nejen svalům, ale i imunitnímu systému prokážete službu i správně prováděným a do životního stylu postupně zařazovaným saunováním a otužováním. Velmi užitečná je i hydroterapie, spočívající v užití teplé a studené vody v léčebných procesech. Tuto metodu prý s úspěchem používali antičtí Římané, o mnoho staletí později se k blahodárnému působení vodoléčby vrátili přírodní léčitelé Vinzenz Priessnitz a Sebatian Kneipp, kteří jej doplnili o řadu vlastních poznatků.

Princip hydroterapie spočívá ve střídaném působení studené a teplé vody, čímž dochází k dočasnému zúžení a následnému rozšíření cév, jež nám doslova rozproudí krev v těle. Hydroterapii je kromě krevního oběhu připisován příznivý vliv také na přirozenou obranyschopnost organismu nebo na látkovou výměnu.

Velkou výhodou je, že si ji můžete snadno dopřát doma, a navíc můžete začít kdykoliv, přičemž je pro navyknutí vhodné začít teplou vodou a postupně její teplotu snižovat. Vyzkoušet můžete například střídavou koupel nohou, k níž vám postačí dva obyčejné kbelíky, do nichž se vám pohodlně vejdou nohy. Do jednoho z nich napusťte vodu o teplotě maximálně 18 °C, do druhého pak vodu zahřátou na 36 až 38 °C.  Nohám nejprve dopřejte pětiminutový „pobyt“ v teplé vodě, poté je na 10 až 15 sekund zchlaďte ve studené vodě. Celý proces ještě jednou opakujte, pak nohy dobře osušte a zahřejte buď pohybem nebo za pomoci teplých ponožek či masáže.

Pokud se vám v chladných dnech nechce do studené vody, dopřejte si v rámci odpočinku klasickou koupel. Při ní můžete vsadit na sílu bylinek. Skvělou volbou je koupelová sůl Kneipp s výstižným názvem Uvolněná záda. Obsahuje výtažky z byliny harpagofyt ležatý známé také pod názvem „Čertův dráp“. Tato léčivka využívaná v tradiční africké přírodní medicíně příznivě působí na stav kloubů a šlach a v koupelové soli její působení doplňuje kajeputový olej. Ideální pro hýčkání nejen sportem namáhaného těla je i tradiční metodou odpařování v hlubinných dolech těžená termální sůl Kneipp Svaly a klouby s extraktem z arniky horské podporující správnou funkci oběhové soustavy, přirozenou obranyschopnost organismu a samozřejmě také stav kloubů. Ve složení této koupelové soli najdete i celou řadu esenciálních olejů, zmiňme třeba eukalyptový, rozmarýnový nebo borovicový. Kromě blahodárného působení na tělo prostoupí díky nim vaši koupelnu báječná vůně, která znásobí váš příjemný pocit.

2020_09_10_Kneipp_foto-do-clanku-2.jpg

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky