Kakaové máslo - skvělý kouzelník pro vaši pokožku

Kakaové máslo - skvělý kouzelník pro vaši pokožku

Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví a přitom je tak skvělé a oblíbené a to nejen v cukrovinkách, ale hlavně v kosmetice. Navíc je to antioxidační kouzelník, který posiluje pokožku proti stárnutí, regeneruje ji, vyživuje a nádherně čokoládově voní. A o čem je řeč? No přece o kakaovém másle, které je naprosto úžasné a my se mu právě teď podíváme pěkně zblízka na zoubek.

Co je kakaové máslo?
I když se jmenuje kakaové máslo, s tradičním máslem nemá téměř nic společné. Je to tuhý nažloutlý rostlinný tuk s jemnou aromatickou vůní, který vzniká lisováním rozdrcených pražených kakaových bobů. Je jedním z nejstabilnějších tuků, protože obsahuje vhodné antioxidanty zabraňující žluknutí a právě proto je možno jej uchovávat dva až pět let bez výrazné změny struktury. Navíc díky ní, příjemné vůni a změkčující povaze je vhodnou ingrediencí k výrobě kosmetiky, ale také lahodné čokolády a čokoládových cukrovinek.

Kakaové máslo v kuchyni
Kakaové máslo neobsahuje téměř žádný cholesterol a jeho obsah tuku a kalorií je mnohem nižší než u běžných kuchyňských tuků, proto je velmi vhodné na smažení, opékání, ale i pečení. Jeho velikou výhodou je, že nepřebíjí chutě ostatních ingrediencí a dokonce jim pomáhá vyniknout. Tak ho určitě vyzkoušejte.

Kakaové máslo v kosmetice
Kakaové máslo má skvělé zvláčňující účinky a právě proto je tak oblíbené při výrobě kosmetiky jako jsou například mýdla, krémy, tělové balzámy a mléka, ale také samoopalovací krémy. Lze jej však použít samostatně a nebo ho smíchat s bambuckým máslem. Kakaové máslo obsahuje velké množství antioxidantů a je mimořádně bohaté na vitamín E. Jeho velikou výhodou je, že hydratuje a chrání pokožku. Pomáhá minimalizovat vrásky kolem očí, úst a v oblasti hrdla. Skvělé je také na strie, kdy je potřeba kakaové máslo pravidelně natírat na ohrožené partie těla.
Také pokud vás trápí různé druhy ekzémů nebo dermatitida, tak je kakaové máslo tím pravým ořechovým, jelikož obsahuje polyphenol který zabraňuje produkci imunoglobulinu, který dermatitidu způsobuje.

Krémy z kakaového másla jsou více tuhé, přesto se okamžitě vstřebávají do pokožky, čímž jsou velmi vhodné zejména pro suchou a citlivou pleť. Pokud ho použijete na rty, tak budou přirozeně jemné a chráněné vůči vnějším vlivům. Skvělé jsou také na ruce a chodidla, kdy je kakaové máslo zanechá jemné a hydratované bez pocitu mastnoty.

TIP
Když smícháte kakaové a bambucké máslo, tak vám vznikne luxusní přírodní tělový balzám s osvěžující vůní pro čistou mysl. Heboučká konzistence jemně našlehaného bambuckého másla s kakaovým se jemným masírováním krásně vstřebává do pokožky. Navíc ji jemně hydratuje, zvláční a ošetří, takže již nebude vysušená a popraskaná. Je to skvělá volba pro každodenní použití na citlivou i dětskou pokožku. Také jako krém po holení, na vysušené ruce, popraskané rty, podrážděnou pleť a ideální péče po koupeli.

Doporučujeme:
Člověk, který vymyslel tuhé tělové máslo, byl naprostý génius! Proč používat obyčejný krém, když můžete pokožku potěšit skvělým pečujícím a vyživujícím tuhým máslem, se kterým si navíc užijete příjemnou masáž? Vyrobíte je jednoduše, užijete si s nimi zábavu, podpoříte kreativitu, a navíc je můžete využít jako krásný a originální dárek!

Čokoládové tělové máslo

Budete potřebovat:
50 g bambuckého másla
50 g kakaového másla
20 g včelí vosku
½ kávové lžičky jemně mleté skořice

Postup:
Připravte si vodní lázeň. Do misky přidejte všechny ingredience a nechte je pomalu rozpouštět. Vezměte si špejli a vše pěkně promíchejte. Když je směs tekutá, nalijte ji do formiček a nechte vystydnout. Pokud chcete, aby vaše máslíčko vystydlo rychleji, klidně je dejte do ledničky.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky