Růže šípková - mocná čarodějka pro vaší pleť

Růže šípková - mocná čarodějka pro vaší pleť
Něžnost šípkové růže, jež je ozdobou přírody a okrasných zahrad obdivovali již ve starověkém Řecku a Římě a její květy bývaly odedávna symbolem lásky, touhy, něžnosti, ale také mlčenlivosti a mládí. Už i léčitelé ve starověku věděli o povzbuzujících účincích, kterými se šípková růže může pyšnit.

Účinky
Růže šípková (Rosa canina), ze které se šípek získává, je ozdobou přírody a okrasných zahrad. V lidovém léčitelství se používaly její krásně vonící světle růžové květy, kořeny i plody.

Šípky mají pozitivní účinky na naše zdraví. V první řadě jsou plné vitamínu C, B, A, E, K, minerálních látek, vlákniny, sacharidů i stopových prvků, jako jsou vápník, železo nebo hořčík. Konzumace šípků právě díky tomuto složení zlepšuje imunitní systém a trávení, odvodňuje a detoxikuje naše tělo a zlepšuje celkovou rovnováhu organismu. Šípky také posilují krvetvorbu, ulevují od menstruačních bolestí a jsou prevencí vzniku anémie.

Při problémech s močovými cestami doporučujeme pít šípkový čaj. Šípek totiž podporuje jejich funkci a je skvělý i pro zlepšení stavu jater či ledvin. Je navíc účinnou prevencí proti rakovině.  

Okvětní lístky zase kdysi sloužily jako projímadlo, z květů se pak získával růžový olej, který byl důležitou součástí vonných koupelí. Dnes se tento olej používá na výrobu mýdel, parfémů, krémů na pleť nebo balzámů na rty. V péči o pleť je prostě hotovým pokladem a určitě je dobré ho mít vždy po ruce.

Šípkový olej
Tento olej si pořiďte, pokud máte problémy s pletí. Obsahuje řadu účinných látek, například velmi potřebný vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a vitamín A či K nebo flavonoidy.  Díky úžasné schopnosti regenerace pleti se doporučuje i jako přírodní péče o stárnoucí pokožku, jelikož ji vyživí a omladí. Urychluje také hojení jizviček a snižuje viditelnost pigmentových skvrn. Skvěle si poradí také s nejrůznějšími kožními infekcemi.

Používejte ho na mastnou pleť i pokud máte citlivou a nemocnou pokožku. O šípkovém oleji se také ví, že pomáhá proti stárnutí pleti. Je tedy ideální pro zralou pleť, a to právě z toho důvodu, že vitamin A je silným přírodním antioxidantem. Jestli vám nevyhovují omlazující krémy, jednoduše je vyměňte za šípkový olej. Obsahuje vysoké množství omega mastných kyselin 3 a 6. Navíc nezanechává mastný pocit na pokožce, velice snadno se vstřebává a na pleti je moc příjemný. Olej můžete použít i jako kúru na vlasy a pokud ho začnete užívat vnitřně, výrazně tím posílíte vaši obranyschopnost. Šípkový olej se lisuje za studena ze šípkových semínek z divoké sklizně a je nerafinovaný.

TIP
Pokud potřebujete dát pleti pořádnou dávku výživy, nebo cítíte, že se vaše pleť více vysušuje, loupe nebo se vám tvoří malé šupinky, tak věřte, že není nic lepšího než bambucké máslo s šípkovým olejem po kterém vaše pleť bude plesat blahem a který je vhodný pro všechny typy pleti.

Arganový x Šípkový olej
Když spojíte dva prvotřídní oleje jako je arganový s šípkovým, tak docílíte toho, že vaše pleť dokonale zregeneruje a bude mít mladiství vzhled. Jelikož Arganový olej je ceněný pro vysoký obsah vitamínu E, esenciální mastné kyseliny, karoten a vitamín A, které mají příznivý účinek na zdraví a vzhled pokožky. Navíc se hodí pro všechny typy pleti jako noční a denní olej. Je také velmi šetrným prostředkem pro ošetření citlivé pokožky kolem očí. No a šípkový olej zase obsahuje vysoké množství omega mastných kyselin 3 a 6. Navíc nezanechává mastný pocit na pokožce, velice snadno se vstřebává a na pleti je moc příjemný.

TIP
Skvělý je na nanášení těchto olejíčků roll – on kdy stačí jemnými krouživými pohyby nanést na suchou pleť a jemně olejíček prsty rozetřít po obličeji a i okolo očí. Navíc je to velmi praktické balení, které je dobré mít vždy po ruce.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky