E-shop pro zdraví a kondici

Zázračná Černucha setá - přírodní všelék na všechny neduhy

Zázračná Černucha setá - přírodní všelék na všechny neduhy

Olej z černého kmínu je jeden ze skvělých léčivých, rostlinných olejů, který používala již krásná Kleopatra. Je skvělý nejen jako kosmetický prostředek, ale má také mnoho přínosů pro lidské zdraví. Navíc se řádí mezi širokospektrální antibiotika. A to není vše! Tak se pojďte na tento zázrak podívat pěkně zblízka.

Co je Černucha setá?
Černucha setá (Nigella sativa) neboli lidově řečeno černý kmín je jednoletá bylina z čeledi pryskyřníkovité, která dorůstá do výšky 60 cm. Vyznačuje se typickými modrými květy, které kvetou od června do září. Z jejích semen se lisuje olej žluté barvy a příjemně kořeněné chuti. Staří Egypťané mu před více jak dvěma tisíci lety přezdívali egyptské zlato a používali ho jako univerzální všelék posilující imunitu, který preventivně působil proti četným zdravotním neduhům, a zároveň pomáhal léčit různé nemoci.

Účinky
Olej z černého kmínu je ceněnou potravinou a to pro vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, které přispívají k udržení správné hladiny cholesterolu v krvi. Dále v něm lze najít velké množství kyseliny listové, vitaminů skupiny B a vitaminu E. Černý kmín má protizánětlivé a antimikrobiální účinky, zjemňuje pleť a podporuje její hydrataci. Vnitřní užívání oleje z černého kmínu v potravinářské kvalitě podporuje dobré zažívání a stimuluje obranyschopnost organismu, působí diureticky, snižuje hladiny cholesterolu a cukru v krvi, mírní projevy vysokého krevního tlaku. Efektivně působí proti křečím. Olej z černého kmínu působí také jako antialergikum a analgetikum, mírní zánětlivé reakce v těle. Pomáhá mírnit průjmy. Eliminuje toxiny a plísně ve střevech. Olej z černého kmínu je vhodný také při akné nebo lupénky a je skvělý pro citlivou, alergickou či ekzematickou pokožku, kterou výborně regeneruje a zmírňuje alergické projevy jako svědění a zarudnutí.

TIP
Jako součást zdravé výživy a prevence užívejte ráno před snídaní 1-3 kávové lžičky kvalitního oleje z černého kmínu denně, vmíchané do 1 polévkové lžíce medu. Tak si udržíte normální hladinu cholesterolu a prodloužíte si život.

Olej z černého kmínu v kosmetice
Černý kmín se přidává do výrobků, určených hlavně pro problematickou pokožku a vlasy. Revitalizuje a zjemňuje pleť, má schopnost stimulovat obnovu kožních buněk a působí proti volným radikálům, zabraňuje oxidaci buněčných membrán. Tato jeho schopnost hraje důležitou roli v boji proti předčasnému stárnutí kůže. Olej posiluje křehké nehty, zabraňuje jejich třepení a sklonům k lámání.

TIP
Při kosmetické péči ho jemnou masáží vtírejte do pokožky místo pleťového mléka nebo krému.

Olej z černého kmínu na vlasy
Olej z černého kmínu zlepšuje kvalitu vlasů, zceluje je a je výborný obzvlášť pro vlasy suché a bez života, jelikož jeho složení je ideální pro udržení dobré hydratace. Navíc skvěle snižuje zánětlivé reakce pokožky hlavy.
Olej z černého kmínu se může míchat do vlasových masek, přidat do přírodních kondicionérů, šamponů nebo aplikovat na vlasy přímo. Pomocí masáže hlavy podpoříte stimulaci jejich lepšího růstu a eliminujete celkové vypadávání a výskyt lupů.

TIP
Na masáž hlavy stačí jedna polévková lžíce oleje, který necháme na vlasech působit cca 30 minut a následně klasicky umyjeme šamponem

Související recepty a články