Aromaterapií harmonizujeme emoce a pečujeme o duši

Většina lidí zná aromaterapii jako příjemnou voňavou formu, jak pečovat o pleť a tělo používáním krémů s vonnými esencemi, aroma masáží nebo zapálením vonné svíčky či aromalampy.
Pod pojmem aromaterapie se ale skrývá mnohem víc. Asi méně lidí ví, že vůně mají silný vliv na naši psychiku a ovlivňují emoce. Obor, který se tímto jevem zabývá se nazývá aromapsychologie. Než se o ní rozepíšu, v krátkosti upřesním pojem aromaterapie pro ty, kteří o ní třeba ještě moc neslyšeli.
Aromaterapií harmonizujeme emoce a pečujeme o duši
Aromaterapie je holistická léčebná metoda na podporu zdraví těla i duše. Využívají se v ní esenciální (éterické) oleje, které obsahují to nejlepší a nejúčinnější z rostliny, dále hydroláty (květová voda) nebo extrakty z rostliny (např. absolue). Způsob aplikace je buď na tělo, jak už jsem zmínila (kosmetika, masáže, koupele obklady) nebo formou inhalace (difuzéry, aromalampy, rozprašovače, sauna). Na inhalaci ale stačí, nakapat si 1-2 kapky esence na kousek látky a čichat.

Esenciální oleje jsou velmi silné koncentráty, a proto se ředí v rostlinných olejích, tzv. nosičích. Ředění je důležité, protože neředěný esenciální olej použitý přímo na tělo, nám může uškodit. Existují některé esenciální oleje, které se přímo na tělo použít dají, ale jedině po konzultaci s odborným aromaterapeutem. Všeobecně se nedoporučují užívat vnitřně.

Já jsem si oblíbila výrobu osobních vůní na míru. Do rostlinného oleje namíchám směs 1-3 druhů esenciálních olejů podle výběru klienta, který si pak tuto směs aplikuje na reflexní plošky nohou nebo rukou a na akupunkturní body meridiánů. Může samozřejmě i jinam, kde cítí, že potřebuje. Nejlépe několikrát za den a během dne „čmuchat“ dokud je to příjemné. Vždy doporučím i koupel nebo inhalaci vybraných esenciálních olejů pro jejich rychlý účinek.


Jak tedy funguje Aromapsychologie a co to vlastně je.


Při inhalaci (ovoňování..) esence působí přímo na limbické centrum v mozku (centrum, které má na starosti stav našich emocí) a dokáže tak během několika minut vyvolat změnu (např. navodit pocit uvolnění a relaxace). Reakce na čichové podněty jsou podvědomé a racionální část mozku je nedokáže ovlivnit. Co nám voní nebo nevoní, tudíž nemůžeme rozhodnout rozumem.

Rostliny kromě chemického složení také nesou určitou energii. Propojují se s člověkem, ať už přes dech nebo působením na pokožku při masáži, a spojují ho prostřednictvím prožitků, pocitů, emocí, vyvolanými obrazy s jeho vnitřní podstatou, pravdou, s jeho živostí. Když se uvolníte a dovolíte esenci, aby se s vámi propojila, poznatky a zážitky, které v tu chvíli žijete, jsou skutečně transformační. Pomocí čichu každý pozná, co je pro něj vhodné, co zrovna potřebuje, co v něm vyvolává harmonické stavy, a proto si vybírá vůně, které mu voní a ne ty, co jsou mu nepříjemné.

Vůně nás velmi rychle spojuje se vzpomínkami. Když někomu vůně nevoní, může to znamenat, že mu připomíná něco nepříjemného, nezpracovaného, nějaké trauma. To znamená, že na vzpomínce, kterou vůně vyvolá, hodně záleží. Jako příklad: citron je sice pozitivní stimulant (vědecky podloženo výzkumem), ale pokud by někdo zažil něco negativního ve spojení s vůní citronu (rodiče ho nutili pít citronovou šťávu proti jeho vůli nebo byl svědkem přepadení na trhu, kde voněly citrony), tak v něm jeho vůně vyvolá spíše nepříjemné pocity nebo odpor. Vůně ho tedy nebude stimulovat, tudíž pro něj není vhodná, dokud si nezpracuje negativní emoci s ním spojenou. Organismus se tak chrání od předčasného zpracování něčeho, na co ještě není člověk připraven. Proto se oleje, které nám nevoní, nepoužívají a pracuje se s přítomným okamžikem.

Naše čichová reakce nám také sama neomylně určí, které esence jsou vhodné, aby nám pomohly vytahovat zasuté emoce na povrch, následně je zpracovat a dojít ke změně, na kterou už jsme připraveni, ale nevíme o tom. S naším vývojem nám ale časem začnou vonět i ty vůně, které nám před pár měsíci vůbec nevoněly. Tak se s vůněmi proměňujeme a zlepšujeme kvalitu života našeho i okolí.

Na výběr vůní má vliv mnoho dalších okolností: roční období, fáze měsíce (zvláště u žen - cykly), část dne, věk, pohlaví... Možná i proto je každá vůně originál a nádherné překvapení. To všechno nám napovídá, že aromapsychologie je „metoda“ jemná, nenásilná a bezpečná. Je to úžasný hluboký proces a já jsem zamilovaná do vůní od prvního setkání.

Závěrem musím zmínit, že podmínkou takové práce je používání těch nejkvalitnějších produktů, nejlépe v bio kvalitě od ověřených dodavatelů. Doporučuji je poznat osobně, zjistit si od jakých výrobců nakupují.

aromaterapie.jpg
 

Jako dáreček připojuji pár receptů k samostatné práci na sobě:


Každou směs nakapejte do 10 ml mandlového nebo jojobového oleje v bio kvalitě a používejte, dokud vám voní. Potírejte s ní pulzní body na zápěstí, spáncích, v zátylku, za ušima, okolo kotníků a všude, kde je vám příjemné. Citrusy používejte jedině v bio kvalitě.

S přicházejícím jarem nejprve něco na nervové uvolnění, dobrou náladu a zároveň očistu trávicího systému:
3 kp Grapefruit (Citrus paradisi)
4 kp Pomeranč sladký (Citrus sinensis)
1 kp Neroli (Citrus aurantium)  /  2 kp bergamot  (Oleum bergamote)
(Neroli je dražší EO; kdyby ho někdo neměl, může nahradit bergamotem, který ve směsi také funguje dobře)
Touto směsí si potírejte solar plexus večer před spaním a volně dýchejte.


A mohlo by se hodit něco na podporu tvořivosti a kreativity, nalezení životní vize:
3 kp Geranium (Pelargonium graveolens)
2 kp Tymián linalol (Thymus vulgaris)
2 kp Máta kadeřavá (Mentha spicata)

A něco pro hlubší práci se sebou, naladění na své vnitřní já. Tato směs je také výborná při práci s dechem nebo k meditaci:
3 kp Kadidlo (Boswellia carterii)
3 kp Levandule (Lavandula angustifolia)
3 kp Jedle balzámová (Abies balsamea)

Související recepty a články

Maralí kořen
Maralí kořen
Maralí kořen, též nazývaný "rhapontikum"  je bylina známá pro své mnohostranné účinky a léčivé...
Brahmi
Brahmi
Unikátní bylinka pro zlepšení paměti a koncentrace hojnmě využívána v ajurvédské medicíně.
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
V lidském těle se mikrobiom vyskytuje ve střevech, v kůži, v ústech, v dýchacích cestách nebo ve...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky