Jak opalovací přípravky ovlivňují mořský život?

Opalovací přípravky mohou mít negativní dopady na mořský život a biodiverzitu, zejména v chráněných oblastech.
Jak opalovací přípravky ovlivňují mořský život?
Opalovací přípravky jsou pro mnoho lidí nezbytnou součástí dovolené na pláži. Jejich používání však může mít významné dopady na mořský život a biodiverzitu. V této souvislosti je důležité si uvědomit, že ne všechny přípravky jsou stejně škodlivé a že existují alternativy, které mohou minimalizovat negativní dopady na mořský život.

Jedním z hlavních problémů opalovacích přípravků je obsah chemických sloučenin, které jsou používány k ochraně kůže před UV zářením. Tyto sloučeniny, včetně oxybenzonu a octylmethoxycinnamatu, se mohou vyloučit do vody při koupání a poté proniknout do korálů a jiných mořských organismů.
Vědecké studie ukazují, že oxybenzon může poškozovat korály a bránit jim v růstu a reprodukci. Také může způsobit degradaci symbiotických řas v korálech, což může vést k tzv. bělení korálů. Octylmethoxycinnamat a další sloučeniny mohou mít podobné negativní účinky.


opalovani-blog1.png

 

Kromě chemických sloučenin mohou opalovací přípravky obsahovat také mikroplasty, které jsou zdrojem znečištění oceánů. Tyto mikroplasty mohou proniknout do mořských organismů a nakonec se dostat až na naše talíře.
Alternativou k chemickým opalovacím přípravkům jsou takzvané minerální přípravky, které používají oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý jako ochranný faktor proti UV záření. Tyto sloučeniny jsou méně škodlivé pro mořský život a nepronikají do korálů a jiných organismů.


Opalování založené na přírodních složkách

 

Další možností je jednoduše omezit používání opalovacích přípravků, zejména v oblastech, kde je biodiverzita ohrožena. To může zahrnovat například národní parky a chráněné mořské oblasti.
Pokud je to možné, měli bychom preferovat minerální přípravky nebo omezit jejich používání v citlivých, chráněných oblastech. Kromě toho bychom měli být opatrní, abychom neznečišťovali oceány a pláže odpadky. Tyto odpadky mohou být nebezpečné pro mořské organismy, protože mohou snadno spolknout plastové mikročástice a udusit se.

Jednou z možností, jak minimalizovat dopady opalovacích přípravků na mořský život, je také používání ekologických opalovacích přípravků. Tyto přípravky jsou obvykle vyrobeny z přírodních složek, jako jsou minerální pigmenty a rostlinné extrakty. Jsou šetrné k životnímu prostředí a často také nezpůsobují podráždění nebo alergické reakce.

Opalovací krémy NATURE´S i Solari jsou vytvořeny se systémem širokospektrálních fotostabilních filtrů schopných stínit UVA, UVB a IR (infračervené) paprsky. Jsou založeny na přírodních složkách a jsou vhodné pro vegany. Obsahují antioxidační komplex na bázi organické vody ze sladkého pomeranče, který pomáhá chránit kůži proti předčasnému stárnutí.  
Jsou voděodolné, aby zajistily trvalou vynikající ochranu kůže.

 



Solari-1920x300-080321.jpg


V poslední době se také objevují iniciativy, které se snaží snížit negativní dopady opalovacích přípravků na mořský život. Například některé pláže na Havajských ostrovech zakázaly používání opalovacích přípravků obsahujících oxybenzon. V některých zemích, jako je například Mexiko, se také snaží o regulaci používání opalovacích přípravků v chráněných mořských oblastech.


Celkově je tedy důležité si uvědomit dopady opalovacích přípravků na mořský život a zvážit alternativy, jako jsou minerální přípravky a ekologické opalovací přípravky. Pokud se rozhodneme používat konvenční opalovací přípravky, měli bychom být opatrní a minimalizovat jejich používání v citlivých oblastech.

Související recepty a články

ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
Kdo z nás by nechtěl mít v létě bronzově opálenou pleť, připadáme si hned tak nějak zdravější, vitálnější a...
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši. Se všemi těmito aspekty je...
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
Originální barevná řada péče o tělo a vlasy s ingrediencemi z čisté přírody v BIO kvalitě. Orientální mák a jiskřivé...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky