Jak opalovací přípravky ovlivňují mořský život?

Opalovací přípravky mohou mít negativní dopady na mořský život a biodiverzitu, zejména v chráněných oblastech.
Jak opalovací přípravky ovlivňují mořský život?
Opalovací přípravky jsou pro mnoho lidí nezbytnou součástí dovolené na pláži. Jejich používání však může mít významné dopady na mořský život a biodiverzitu. V této souvislosti je důležité si uvědomit, že ne všechny přípravky jsou stejně škodlivé a že existují alternativy, které mohou minimalizovat negativní dopady na mořský život.

Jedním z hlavních problémů opalovacích přípravků je obsah chemických sloučenin, které jsou používány k ochraně kůže před UV zářením. Tyto sloučeniny, včetně oxybenzonu a octylmethoxycinnamatu, se mohou vyloučit do vody při koupání a poté proniknout do korálů a jiných mořských organismů.
Vědecké studie ukazují, že oxybenzon může poškozovat korály a bránit jim v růstu a reprodukci. Také může způsobit degradaci symbiotických řas v korálech, což může vést k tzv. bělení korálů. Octylmethoxycinnamat a další sloučeniny mohou mít podobné negativní účinky.


opalovani-blog1.png

 

Kromě chemických sloučenin mohou opalovací přípravky obsahovat také mikroplasty, které jsou zdrojem znečištění oceánů. Tyto mikroplasty mohou proniknout do mořských organismů a nakonec se dostat až na naše talíře.
Alternativou k chemickým opalovacím přípravkům jsou takzvané minerální přípravky, které používají oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý jako ochranný faktor proti UV záření. Tyto sloučeniny jsou méně škodlivé pro mořský život a nepronikají do korálů a jiných organismů.


Opalování založené na přírodních složkách

 

Další možností je jednoduše omezit používání opalovacích přípravků, zejména v oblastech, kde je biodiverzita ohrožena. To může zahrnovat například národní parky a chráněné mořské oblasti.
Pokud je to možné, měli bychom preferovat minerální přípravky nebo omezit jejich používání v citlivých, chráněných oblastech. Kromě toho bychom měli být opatrní, abychom neznečišťovali oceány a pláže odpadky. Tyto odpadky mohou být nebezpečné pro mořské organismy, protože mohou snadno spolknout plastové mikročástice a udusit se.

Jednou z možností, jak minimalizovat dopady opalovacích přípravků na mořský život, je také používání ekologických opalovacích přípravků. Tyto přípravky jsou obvykle vyrobeny z přírodních složek, jako jsou minerální pigmenty a rostlinné extrakty. Jsou šetrné k životnímu prostředí a často také nezpůsobují podráždění nebo alergické reakce.

Opalovací krémy NATURE´S i Solari jsou vytvořeny se systémem širokospektrálních fotostabilních filtrů schopných stínit UVA, UVB a IR (infračervené) paprsky. Jsou založeny na přírodních složkách a jsou vhodné pro vegany. Obsahují antioxidační komplex na bázi organické vody ze sladkého pomeranče, který pomáhá chránit kůži proti předčasnému stárnutí.  
Jsou voděodolné, aby zajistily trvalou vynikající ochranu kůže.

 



Solari-1920x300-080321.jpg


V poslední době se také objevují iniciativy, které se snaží snížit negativní dopady opalovacích přípravků na mořský život. Například některé pláže na Havajských ostrovech zakázaly používání opalovacích přípravků obsahujících oxybenzon. V některých zemích, jako je například Mexiko, se také snaží o regulaci používání opalovacích přípravků v chráněných mořských oblastech.


Celkově je tedy důležité si uvědomit dopady opalovacích přípravků na mořský život a zvážit alternativy, jako jsou minerální přípravky a ekologické opalovací přípravky. Pokud se rozhodneme používat konvenční opalovací přípravky, měli bychom být opatrní a minimalizovat jejich používání v citlivých oblastech.

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky