Kombucha pro život

 Kombucha je přírodní, fermentovaný, lehce perlivý nápoj, který má mnoho příznivých účinků.
Kombucha pro život
Pokud potřebujete podpořit zažívání, posílit imunitní systém, dát si detoxikační kúru, doplnit tělu vitamíny a minerály, anebo využít její povzbuzující účinky, čtěte dál a dozvíte se víc.

kombucha-blog2.png

 
Kde se vzala, tu se vzala – kombucha!
 
Exoticky znějící název naznačuje, že rodnou kolébkou kombuchy je Asie, kde byla kombucha oblíbeným doplňkem lidového léčitelství. Již v době před naším letopočtem jí staří Číňané přisuzovali léčivé účinky a považovali ji za elixír dlouhověkosti. Z Asie se přes Rusko rozšířila do Evropy a později i do Ameriky. V českých zemích se znalost a užívání kombuchy objevilo po první světové válce. V současnosti její obliba roste. Na Novém Zélandu nebo v severní Americe můžete na doušek kombuchy dokonce zaskočit do specializovaných kombucha barů.

kombucha-blog3.png
 
Vypadá jako houba, ale houba to není …
 
Základem pro fermentovaný kombuchový nápoj je kombucha neboli mateční násada. Je to beztvarý útvar šedavé barvy, měkké, téměř želatinové konzistence, symbiotická kultura bakterií a kvasinek, zdroj probiotik a vitamínů, zejména skupiny B. Dalšími složkami jsou černý nebo zelený čaj, cukr a voda. Výsledkem fermentačního procesu uvedených surovin (podle receptu, který použijete) je několik litrů jemně perlivého osvěžujícího nápoje jemné, čajové chuti.
 
Fermentace kombuchy probíhá ve dvou fázích
 
V první fázi (tzv. primární kvašení) se připraví zelený nebo černý čaj, který se ochladí a smíchá se s cukrem. (Cukr je přísada nezbytná pro kvašení.) Po té se přidá mateční násada (kombucha) a nechá se kvasit po dobu 7 – 14 dní. V této etapě se tvoří nová mateční násada, kterou lze použít pro další várku kombuchového nápoje. V druhé fázi (sekundární kvašení) se kombucha přelije do uzavíratelných láhví a nechá se kvasit po dobu 2 – 14 dní. Nápoj získává přírodní bublinky a je také možné vyzkoušet dochucování přidáním bylin, ovoce nebo sladidel. Fermentací vznikají v kombuše probiotické bakterie, které podporují funkci imunitního systému.
 
Proč zařadit kombuchu do denní rutiny?
 
  • Prospěšné probiotické bakterie pomáhají zlepšovat zažívání a příznivě ovlivňují složení mikrobiomu (mikrobiální osídlení lidského těla).
  • Kvalitní mikrobiom podporuje imunitní odolnost organismu.
  • Antioxidanty v zeleném čaji, který je součástí kombuchového nápoje, umí zmírnit oxidační stres (zpomalit proces stárnutí) a poskytnout ochranu veškerým buňkám v těle.
  • Pravidelné pití kombuchy optimalizuje i schopnost přirozené detoxikace organizmu.
  • Jestliže chcete omezit kávu, díky povzbuzujícím účinkům kofeinu z obsaženého čaje a téměř kompletnímu spektru vitamínů B a železu, může být kombuchový nápoj zdařilou náhražkou.
 
Doporučená denní dávka kombuchy se definuje poměrně obtížně, protože závisí na věku, zdravotním stavu, celkové kondici. Obecně se dá říct, že pro prevenci a podporu zdraví se hodí přibližně 200 ml denně ráno nalačno, nebo dvě sklenice v průběhu dne. Jestliže máte zdravotní problémy, konzultujte konzumaci kombuchového nápoje s lékařem.
 

kombucha-blog1.png

Tradiční nápoj pro moderní dobu
 
Nedělají vám dobře bublinky? Nemáte ráno na kombuchu chuť? Zapomínáte ji nosit v láhvi s sebou? Máte rychlý životní styl, nebo často vyběhnete třeba jen s malou kabelkou, do které se už láhev s nápojem nevejde? A přesto se vám pozitivní vliv kombuchy na zdraví líbí a rádi byste ji zařadili do svého režimu? Liftea Kombucha EnzymAktiv je doplněk stravy, který jde s dobou:
 
  • 60 praktických tobolek v přenosném balení.
  • Probiotika z extraktu fermentované kombuchy a probiotika Limosilactobacillus reuteri.
  • Bromelain - proteolytický (trávicí) enzym ze stonku plodu ananasu.
  • Extrakt z kvalitního černého čaje, konkrétně obsažené polyfenoly, působí jako silný antioxidant.
 
Vyzkoušejte koncentrovanou dávku kombuchy, probiotik, enzymů, vitamínů, antioxidantů, podpořte svoje zdraví a kondici a objevte svůj vlastní kombucha styl.

KOMBUCHA
LIFTEA KOMBUCHA - Enzymaktiv
LIFTEA KOMBUCHA - Enzymaktiv
Liftea
LIFTEA KOMBUCHA - Enzymaktiv
60 tobolek
299 Kč
skladem
LIFTEA KOMBUCHA - Paměť a koncentrace
LIFTEA KOMBUCHA - Paměť a koncentrace

 
 
 

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky