Naučme se poznávat skutečné BIO

Naučme se poznávat skutečné BIO
Je to pár let, co na pulty obchodů s potravinami a zbožím denní spotřeby vtrhnul fenomén BIO. Od této doby zájem o produkty, které se v zahraničí označují spíše jako “organic” neboli “organické” rozhodně neklesá. S nadšením si tak pořizujeme zboží se značkou BIO a jsme ochotni si za něj i připlatit. Tušíme totiž, ať již podvědomě, či ovlivnění reklamou, že by se mohlo jednat o něco kvalitnějšího a zdravějšího. Co však ono označení BIO u potravin, doplňků stravy či kosmetiky skutečně znamená a jaká kritéria takové produkty musí splňovat?
 
Co je bio?
 
Označení BIO odkazuje na původ suroviny (bioproduktu) a způsob jejího zpracování. V případě bioproduktů tak můžeme nazývat jen surovinu získanou v podmínkách ekologického zemědělství, tedy v přírodním prostředí, bez použití chemických prostředků/látek, hormonů, antibiotik či geneticky modifikovaných organismů a výrobků na jejich bázi a s platným certifikátem, vystaveným kontrolní organizací. Produkty, které se z takto získaných surovin - bioproduktů následně vyrábějí, pak musejí zůstat bez přidaných látek, tedy umělých sladidel, konzervantů, barviv, ochucovadel či glutamátů vyrobených uměle.
 
Tato produkce se pochopitelně týká jak produktů rostlinného původu, tak původu živočišného. Maso, mléko nebo například vejce s označením bio pochází od zvířat z volných chovů, kterým nejsou podávána antibiotika ani hormony, ale čistě přírodní krmiva. Zvířata jsou chována na chemicky neošetřených pastvinách a napájena čistou vodou.
 
V případě BIO kosmetiky nejsou při její výrobě povolená syntetická barviva, látky na bázi ropy, synteticky získané složky, syntetické konzervanty, při výrobě nejsou používány chemické UV filtry. Při pěstování rostlin určených pro výrobu BIO kosmetiky nesmí být dále použita syntetická hnojiva či chemické přípravky proti škůdcům, plevelům ani chorobám. Biokosmetika není regulovaná zákony ČR, ani nařízeními EU, ale je možné ji certifikovat pomocí nadstavbových programů kontrolních organizací ( v ČR KEZ o.p.s.).
 
Jak poznáme bio?                                   
 
Všechny bioprodukty, biopotraviny, BIO doplňky stravy bezpečně poznáme podle jejich názvu, který obsahuje předponu „BIO“ nebo jsou označeny přívlastkem „ekologický“ (biologický, organický), logem Evropské unie a logem českým dle zákona 262/2000 Sb. O ekologickém zemědělství. Obojí musí být na obalu doplněno kódem kontrolního orgánu, který garantuje požadovanou kvalitu zboží na základě kontroly plnění požadavků.
 
Evropská unie upravuje způsob získání a označení BIO – logo EU od roku 2007. Logo European BIO tak mohou získat jen oficiálně certifikované výrobky, které projdou náročnými kontrolami dodržování přísných kritérií ve všech fázích své produkce. Základním předpokladem pro udělení značky bio je, že biopotravina pochází ze 100 % z ekologického zemědělství.
 
Jsme na našich zahrádkách dostatečně bio?
 
Pokud pěstujeme na našich zahrádkách mrkev pouze s použitím přírodních hnojiv či jablka bez ošetření chemickými postřiky, můžeme se dozajista pyšnit zdravými produkty. Rozhodně však nebudeme schopni garantovat jejich BIO původ, tedy přísně ekologický způsob výroby. Totéž platí pro velmi oblíbené farmářské trhy, kam někteří z nás vyrážejí hledat právě zboží v bio kvalitě. Potraviny zde nabízené jsou sice nepochybně zdravější a kvalitnější než běžná produkce, nicméně o BIO výrobky se ani v tomto případě nejedná, pokud však není jejich ekologický původ oficiálně garantován certifikátem a pokud nedisponují náležitým označením jako BIO.
 
 
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky