Proč používat ekologickou drogerii

Nakoukněte s námi do světa ekologického úklidu, ať má zdraví vaší rodiny i celé přírody zelenou.
Proč používat ekologickou drogerii
Kyseliny, žíraviny, amoniak, ropné deriváty, fosfáty. Fuj, říkáte si, ještěže používám jen přírodní kosmetiku! Ale tušili jste, že pokud doma uklízíte neekologickými čistícími prostředky, běžně tyto látky při “cídění” domácnosti vdechujete a vaše kůže je chtě nechtě vstřebává? Takový jedovatý koktejl dokáže zatočit s organismem i zcela zdravého dospělého člověka, natož pak alergika, astmatika nebo malého dítka. Nemluvě o tom, co agresivní chemické látky způsobují životnímu prostředí. Nakoukněte s námi do světa ekologického úklidu, ať má zdraví vaší rodiny i celé přírody zelenou.
 
Konec doby jedové při úklidu
 
Stravujeme se bio potravinami, na tělo mažeme jen přírodní produkty, naše kosmetické taštičky jsou naplněné organickými líčidly netestovanými na zvířatech. Mnoho z nás si ale často neuvědomuje, že na zdraví člověka má vliv i další skupina zboží z drogerie: čističe, prací prášky, aviváže, jary. Víte, kolik jedovatých látek se vám “vsákne” do kůže při mytí nádobí? Tušili jste, jak voda, kterou vypouštíme z pračky, zaneřáďuje životní prostředí, protože prací prostředky v ní obsažené nejsou biologicky odbouratelné? A taky nepouštíte po důkladném úklidu do koupelny vaši ratolest, aby se nenadýchala nepříjemných chemických výparů z agresivních čistících produktů? Při přechodu na ekologickou drogerii můžete tyto myšlenky a obavy vypustit z hlavy.

Ekologickou drogerii používáme, protože: Není plná chemie

Konvenční drogerie obsahuje kromě zmíněných kyselin, žíravin, amoniaku, ropných derivátů a fosfátů třeba i triclosan, chlor, formaldehyd, EDTA, syntetické vůně, konzervanty, umělá barviva, optické zjasňovače, petrochemická činidla a desítky dalších neřádů. Každý z výrobků má v sobě legislativou povolené množství “jedů”, o tom žádná. Nikdo už vám ale neřekne, co tyto látky způsobí, když se smíchají dohromady…
 
Oproti tomu v eko produktech na úklid a praní najdeme jen a pouze přírodní složky. Díky tomu pak získávají ekologické prostředky nejrůznější EKO certifikáty a potvrzení (hledejte jejich symboly na obalu) a my se nemusíme bát úklidu bez rukavic, s čistým svědomím mácháme ruky ve dřezu s jarem a bez obav necháme děti batolit se po právě umyté podlaze. Co víc: malé pomocníky teď můžeme k úklidu klíďo píďo přizvat!

ecos3-(2).jpg

Ekologickou drogerii používáme, protože: Neubližuje přírodě

Díky svému čistému složení s obsahem látek, které příroda dokáže bez problému z velké části odbourat, jsou ekologické produkty neškodné pro životní prostředí. Složky z eko čistících prostředků, které vylejeme do odpadu spolu se špinavou vodou po úklidu, se umí v přírodě samovolně rozložit a díky tomu ji neznečistit.

Pokud si teď říkáte, že čistička odpadních vod přece chemické látky obsažené v běžné drogerii odstraní, vězte, že třeba co se čističů s optickými rozjasňovači týká (např. konvenční prací prášky a prací gely), až 50 % jich v odpadních vodách zůstane i po průchodu čistící stanicí! Heslo eko drogerie by tak mohlo znít: čisté svědomí pro nás, čisté řeky, lesy a louky pro naše děti.

Ekologickou drogerii používáme, protože: Spolehlivě funguje a krásně voní

Spousta lidí má v eko drogerii nedůvěru skrze její účinky. Obávají se, že z důvodu absence chemických látek nebudou produkty efektivně čistit. Člověk si totiž velice snadno zvykne na to, že nasprejuje trošku pěny třeba na povrch vany a špína z ní jako zázrakem začne stékat, aniž by bylo použito jakékoliv manuální síly... Ale když prostředek takto “vyžere” nečistoty, co pak může udělat vaší pokožce? Zapojte do boje proti špíně raději přírodní kyseliny a éterické oleje a trošku přitlačte na houbičku, půjde to samo! Už naše prababičky přece věděly, že šťáva z citronu a ocet dělají divy. Proto je také ekologická drogerie často obsahuje. Tyto organické látky odmašťují, leští, změkčují a zároveň působí antibakteriálně a dezinfekčně.
 
Pokud také nemůžete ani cítit čpavkové aroma drastických chemických čistidel, bude pro váš nos ekologická drogerie jako pohlazení. Během “úklidové směny” klidně dýchejte zhluboka, produkty jsou ovoněné jenom organickými parfémy a éterickými oleji z nejrůznějších bylin, květin nebo ovoce, které nijak neškodí zdraví. Takže nebudete muset po úklidu půl dne větrat, naopak ještě oceníte, jak vám čistidla provoněla domácnost. A přírodně.

Ekologické čističe ECOS3. Široký sortiment produktů pro "zelený" úklid i eko praní

eko_prostredky.jpg
 
Hypoalergenní čistič povrchů má neutrální PH a velmi snadno proniká do nečistot na površích a podlahách, aniž by zanechal zbytky či šmouhy. Je vyroben z ekologicky šetrných surovin, které pomáhají chránit životní prostředí a lidské zdraví.
 
Hygienický čistič koupelen a toalet můžete využít kromě sanity i pro čištění kovových materiálů, jako jsou například kohoutky. Produkt je držitelem označení EKO značka EU, a to díky tomu, že minimalizuje použití škodlivých látek, pomáhá snižovat spotřebu vody a dalších energií a v porovnání s konkurenčními výrobky produkuje také méně odpadu a znečištění. 99 % složek v něm obsažených pochází z přírodních zdrojů!
 
Tip: Účinnost ekologických čističů značky ECOS3 prověřila během vánočního úklidu naše testerka Nikola. Mrkněte na článek, ve kterém vám prozradí, jak se jí osvědčil Hypoalergenní čistič povrchů a Hygienický čistič koupelen a WC. V testovacím článku se mimo jiné dozvíte, že třeba takový ECOS3 Hypoalergenní čistič povrchů voní výrazně květinově až cukrátkově sladce a ECOS3 Hygienický čistič koupelen má velmi intenzivní a svěží citrusovou vůni. 
 
Pokud milujete univerzální věci, bude vám skvělým parťákem Zázračný sprej. Ten si efektivně poradí s úklidem celého bytu: nezastaví ho mastnota v kuchyni, pomůže vám s čištěním pánví i hrnců, vydrhnete s ním troubu, odsavač par, kuchyňskou linku i lednici, a co víc, zbaví vás vodního kamene v koupelně a klidně i skvrn na kobercích, na čalounění nebo třeba na límečku košile. Tenhle produkt nedáte z ruky!
 
Mytí nádobí s ECOS3
 
S nádobím vám pomůže tekutý mycí prostředek s pomerančovým olejem. Tento „jar“ je vyrobený z ekologických surovin, neobsahuje parabeny, alkohol ani barviva a je plně biologicky rozložitelný. Z nádobí hravě odstraňuje mastnotu i nečistoty a snadno se oplachuje.
 
Maminky malých mrňousků pak ocení speciální mycí prostředek, se kterým bezpečně očistí nádobí, lahve i hračky pro ty nejmenší a nejzranitelnější. Výrobek se pyšní certifikátem Eco Bio Cleaner od italského institutu ICEA. A vy můžete dítko klidně nechat objevovat svět žužláním a kousáním.
 
Pokud nemyjete nádobí v rukou, ale používáte myčku, přijde vám vhod Ekologický gel pro automatické myčky nádobí. Balení obsahuje úctyhodných 750 ml, které vám vystačí na 30 mytí (a cena? 9 Kč/mytí). Prostředek nádobí nejen umyje, ale zároveň jej i vyleští. Potěší vás, že nezanechává žádné vodní kapky a že zabraňuje tvorbě škrábanců na skle. Navíc chrání příslušenství a kovové části uvnitř myčky proti tmavnutí a korozi.
 
Věčně bojujete se zaschlými zbytky jídla v pekáči a kachličky v kuchyni ne a ne zbavit olejového povlaku? Pořiďte si Extra silný odmašťovač! Jeho účinné složení skvěle funguje proti připáleninám na dnech hrnců či proti nečistotám, které ulpí na odsavači par. Sprej můžete bez obav použít také na dlaždice, keramiku či plasty. A oblíbí si ho i milovníci grilování: čištění roštů po vaší grilovací párty totiž tento kouzelník zvládne s velkým přehledem!
 
Praní s ECOS3
 
Prací gely jsou velmi oblíbené a my se vůbec nedivíme: stačí nalít odměrku přímo do bubnu pračky a zapnout start. Jen to špatné svědomí, když víme, co pak gel nadělá za škody v přírodě… Vyměňte konvenční prací prostředek za ekologický Ultra koncentrovaný tekutý gel a budete mít nejen krásně čisté a květinově voňavé prádlo, ale i dobrý pocit. Gel nezatěžuje přírodu, protože se až z 95 % biologicky odbourá, plusem je také jeho neutrální pH, díky čemuž je vhodný i pro citlivou pokožku. Balení vystačí cca na 22 praní, takže jedna dávka vás vyjde zhruba na 11 Kč.
 
Pokud patříte mezi milovníky měkkého a dlouho vonícího prádla, pravděpodobně se neobejdete bez aviváže. Prát s tou neekologickou je ale pro životní prostředí doslova rána pod pás. Naštěstí i v tomto případě existuje #naturefriendly varianta: Organická aviváž na prádlo od ECOS3. Tu tvoří jen a pouze ekologické a biologicky odbouratelné složky, které neohrožují ani přírodu, ani lidské zdraví. Aviváž neničí tkaniny, naopak je pomáhá udržet déle krásné a funkční. 750ml balení vám bude stačit na 30 praní, takže za jednu dávku dáte něco přes 3 Kč.
 
ECOS3 na cesty
 
Na cestách se bude hodit praktický hygienický sprej, kterým můžete zlikvidovat bakterie třeba na madlech v hromadné dopravě nebo ve veřejných toaletách. Funguje vlastně jako oblíbený dezinfekční gel, ale naopak: místo abyste si až posléze ošetřili ruce, v tomto případě zabijete bakterie ještě dřív, než se něčeho dotknete.
 

Víte, že… Za značkou ECOS3 stojí turecká společnost Ekokimya. Ta pečuje o zdraví lidí a o ochranu přírody už desátým rokem. Přípravky této značky jsou certifikované mezinárodně uznanou organizací ICEA, která hlídá šetrnost produktů k lidskému zdraví, přísně hodnotí kvalitu použitelných surovin a dohlíží také na to, aby celý výrobní proces probíhal s maximálním ohledem na životní prostředí. Svou vizi společnost Ekokimya shrnuje v několika větách: “Na světě dnes žije asi sedm miliard lidí. Naše planeta se jim snaží zajistit dostatečné bezpečí, čistou vodu, kyslík a půdu. Snaží se udržet život. A je otázkou, jak moc jí pomáháme? V posledních letech je nevyhnutelné zvyšovat povědomí o udržitelném životě. Naštěstí každý den stále více a více lidí chápe, že bychom měli udržet naši existenci, aniž bychom ubližovali přírodě.” Přidáte se?

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky