Perte ekologicky: recept na prací sliz

Perte ekologicky: recept na prací sliz
Ropný derivát polyakrylát sodný, detergent alkylbenzene sulfonate, bělidlo peroxouhličitan sodný. To jsou jen některé z látek, které se vyskytují v běžných pracích prostředcích. A tyto látky nejenže se při nošení oblečení vstřebávají do kůže, ale také se při sušení prádla uvolňují do vzduchu, což může být problém třeba pro alergiky, kteří suší prádlo v uzavřené místnosti. Nemluvě o tom, jak je výroba běžných pracích produktů energeticky náročná a nešetrná k životnímu prostředí. Vyrobte si raději doma mýdlový prací sliz. Bude vám vděčná nejen příroda, ale i vaše tělo. 

Recept na prací mýdlový sliz

Potřebovat budete:
➤ 6 litrů vody
aleppské mýdlo (pokud perete oblečení pro miminka, doporučujeme variantu se 4 % vavřínového oleje, trápí-li vás ekzémy, sáhněte klidně po 30% verzi)
➤ 250 g krystalické sody, např. zn. Luxon
➤ struhadlo
➤ kbelík, ideálně s víkem
➤ pokud nemáte uzavíratelný kbelík, pak lahve se šroubovacím víčkem


"Mýdlo z Aleppa je k dostání ve verzi se 4, 12, 20 a 30 % vavřínového oleje. Jaké z nich zvolit? Poradíme ve článku."


Postup: Mýdlo nastrouhejte na struhadle, stačí nahrubo (jde to trošku ztuha, takže pomoc nějakého siláka v této fázi potěší 😊). Vodu dejte vařit do velkého hrnce. Jakmile voda projde varem, odlijte jeden litr do kbelíku. Přisypte nastrouhané mýdlo a cca 5 minut míchejte, než se mýdlo zcela rozpustí (využít lze i šlehač nebo tyčový mixér). Pak přilijte zbylých 5 litrů vody a dobře promíchejte. Následně přisypte krystalickou sodu a opět pečlivě zamíchejte. Nechte chladnout. Po vychladnutí dostane směs podobu slizu. 

prací sliz


Trvanlivost a dávkování pracího slizu

Při dobrém skladování (v uzavřeném kbelíku) vydrží sliz klidně měsíc. Před každým použitím obsah kbelíku promíchejte. Pokud budete sliz skladovat v lahvích, plňte je do zhruba 3/4 objemu, aby šel obsah lahve před použitím dobře protřepat. Na jedno praní použijte 250-500 ml sklizu (podle množství prádla a jeho znečištění). Sliz lijte přímo do bubnu pračky na prádlo. Pokud budete používat program Odložený start, pak do bubnu vložte celou odměrku tak, aby se sliz nevylil na prádlo. 
Pro změkčení prádla použijte klasický ocet. Do přihrádky na aviváž dejte 3-5 lžic. Vůni prádlu dodáte díky 100% esenciálnímu oleji. Nakapejte pár kapek do přihrádky k octu. Pak už stačí jen zapnout běžný prací program 😉.

mýdlový sliz

P. S. Úplně vás mýdlový sliz nenadchl, anebo nemáte čas na jeho výrobu? Sáhněte po ekologickém pracím prášku a aviváži od značky ECOS3. 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky