Vyzkoušejte první tuhé mýdlo na světě. V syrském Aleppu se vyrábí už 4000 let

Vyzkoušejte první tuhé mýdlo na světě. V syrském Aleppu se vyrábí už 4000 let
V posledních letech se výrobci vrací k tradičním recepturám, v regálech obchodů nacházíme „retro“ zboží a když jde o zdraví, zase začínáme objevovat rady babek kořenářek. Rádi čerpáme z dob, kdy kvalita byla přednější než kvantita. Pokud to máte nastavené stejně, neměl by vám uniknout produkt, který je přímo ztotožněním slov historie, tradice a kvalita. Pokud se dosud neznáte, seznamte se s mýdlem z Aleppa.

Jedinečný postup výroby

Unikátní aleppské mýdlo se může pyšnit významným prvenstvím: je vůbec prvním tuhým mýdlem, které kdo na světě vyrobil, nese titul „nejstarší tuhé mýdlo na planetě“. Poprvé se jím lidé umyli asi 2000 let před Kristem. Svůj název má aleppské mýdlo podle města Aleppo, které leží v severní Sýrii a kde se začalo vyrábět. A i dnes se vyrábí přesně podle tradičních receptur a postupů. Nejprve se připraví směs vody, olivového oleje a sody, jež se 3 dny zahřívá na vysokou teplotu. Pak se do směsi přilije vavřínový olej, který je neodmyslitelnou součástí mýdla. Hotová směs má podobu jakési pasty, jež se roztírá na podlahu. Mezitím, co pasta chladne, udusávají ji výrobci pomocí dřevěných desek upevněných na nohou na tloušťku cca 4 cm. Ztuhlý „mýdlový plát“ se krájí na kostky, které na závěr dostanou razítko výrobce. Pak mýdlové kostky zrají minimálně 6 měsíců ve sklepě. Během zrání mýdlo na povrchu hnědne, zatímco vnitřek si zachovává původní zelené zbarvení. Čím delší je doba zrání, tím tmavší hnědou má výsledný výrobek barvu.
 

"Vavřín není nic jiného, než nám dobře známý bobkový list. Zkuste jej vyzkoušet i mimo kuchyni!"


aleppské mýdlo

100% přírodní složení

Chcete-li své pokožce dopřávat jen nejčistší kosmetiku, aleppské mýdlo vás nezklame. Je vyrobeno jen a pouze z přírodních olejů (olivového a vavřínového), vody a sody. Neobsahuje parabeny, konzervanty, barviva, parfémy, rozpouštědla ani ropné deriváty. Taktéž v něm nenajdete živočišné tuky, a díky tomu, že ani nebylo testováno na zvířatech, patří mezi vegan friendly produkty. Mýdla Aleppo jsou jedinečná díky obsahu zmíněného vavřínového oleje. Vyrábí se v několika verzích, které se liší právě množstvím tohoto oleje. Já jsem vyzkoušela mýdla ALEPEO se 4, 20 a 30 % vavřínového oleje.


Aleppská mýdla od značky ALEPEO


V sortimentu výrobce ALEPEO najdete mýdla se 4, 12, 20 a 30% koncentrací vavřínového oleje (laurel oil/sodium laurate). Čím více oleje z vavřínu, tím je mýdlo aromatičtější a má vyšší antiseptické účinky. Všechna mýdla jsou v bio kvalitě, ručně vyráběná a mají certifikát ECOCERT (certifikace výrobků obsahujících suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství). A jaká tahle mýdýlka jsou?

mýdlo z Aleppa

Na první očichání vás zajmou svojí specifickou vůní, aroma vavřínového oleje je prostě unikátní. Vzhledem k tomu, že mýdla neobsahují žádné parfemace, rozhodně nečekejte „navoněnou kostku“. V tomto případně jsou prioritou zdravotní účinky, nikoliv voňavý pocit. S tím ale nemám problém, protože po koupeli používám pěnu na tělo od Aldo VANDINI, které pokožku provoní až až 😊. Vavřínově nejvíc aromatická je pochopitelně verze s 30 % oleje, ale ono aroma má i kostka se 4 %. „Po čuchu“ množství oleje nerozpoznáte.

Neudělá z vás sušenku

Ač je mýdlo celé z přírodních ingrediencí, měla jsem trošku obavy, že bude vysušovat. Tuhým mýdlům jsem doteď příliš nefandila právě pro ten nepříjemný pocit sucha, který zanechávají. Vysoušení má ale „na svědomí“ glycerin, který v ALEPEO mýdlech obsažen není, takže z vysušené pokožky strach mít nemusíte. Právě naopak! Po použití je kůže vyživená, po umytí rukou mám dokonce stejný pocit jako po namazání krémem.

Krásně pění

Zbytečné byly i moje obavy, zda bude ALEPEO mýdlo dostatečně pěnit. Ač ve složení nejsou žádná pěnidla, stačí mýdlo trošku namočit a promnout v dlani a jemná pěna je na světě. Už po cca 3 použitích se zjemní ostré hrany kostky a použití je velmi příjemné. Při sprchování stačí mýdlem jemně klouzat po pokožce celého těla, na jejím povrchu zůstane slabá vrstva, kterou se pak hezky „vymydlíte“.

Tady je moje osobní doporučení, jaké mýdlo zvolit. Jak už jsem zmiňovala, čím větší množství vavřínového oleje v mýdlu je, tím větší jsou jeho léčivá pozitiva.

4% mýdlo. Pro koho a kdy je vhodné?

  • 💧 pokud kosmetiku s vavřínovým olejem používáte prvně (v případě citlivé pokožky tak lze ozkoušet případnou alergii)
  • 💧 pro péči o miminka (mýdlo zmírňuje opruzeniny)
  • 💧 pro přípravu pracího roztoku

  • 💧 máte-li suchou a citlivou pokožku (v mýdle je více olivového oleje, který obsahuje vitamíny a minerály, jež navrací pokožce pružnost a lesk)


20% mýdlo. Pro koho a kdy je vhodné?

  • 💧 máte-li ekzémy či záněty pokožky (mýdlo má zklidňující a zjemňující účinky)

  • 💧 pokud vás trápí intimní potíže - kvasinkové infekce a candidóza (mýdlo je vhodné i na intimní hygienu a díky desinfekčním antiseptickým účinkům dokáže potíže eliminovat)

  • 💧 pro péči o vlasy (napomáhá při tvorbě lupů, stačí dostatečné množství pěny použít namísto šamponu)


30% mýdlo. Pro koho a kdy je vhodné?

  • 💧 při seboroické dermatitidě

  • 💧 pro osoby s problematickou pokožkou a akné (mýdlo neucpává póry, vavřínový olej ve vysoké koncentraci redukuje červené skvrny typické pro akné a působí proti kožním zánětům, navíc desinfikuje pleť)

  • 💧 trápí-li vás psoriáza neboli lupenka, může být aleppské mýdlo přírodní cestou, jak zmírnit její projevy 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky