Vyhlašujeme boj alergické rýmě!

Vyhlašujeme boj alergické rýmě!
Senná rýma. Otravný symptom alergií na pyly, plísně, roztoče nebo třeba zvířata. Dokáže potrápit během celého roku, ale zejména jaro a léto jsou pro alergiky sezónou, kdy bez kapesníku nejde vyjít z domu. Na jaře příroda ožívá a probíhá opylování, během letního období zase bývá všude kolem nás spousta sušící se trávy neboli sena. A právě odtud dostala alergická rýma svůj lidový název. Jak s ní bojovat a jak jí předcházet? Máme pro vás pár tipů!
 

Proč alergická rýma vzniká


Máte už teď ze senné rýmy osypky? Nejste sami. Podle odhadů jí trpí zhruba 20-25 % populace a počet stále stoupá. Za všechno může ta potvora alergen, který se dostane na sliznici v nosní dutině. Je-li vaše tělo senzibilizované neboli přecitlivělé na nějaký alergen, stačí, aby se pár částeček z něj dostalo do vašeho nosu a váš imunitní systém okamžitě spustí alergickou reakci. Ta má podobu zánětu: sliznice v nose se překrví, oteče, začne svědit a pálit, pak se spustí kýchaní a nadměrná tvorba hlenu, tedy rýmy. Zánět je jakási obrana těla, které se snaží s alergenem bojovat. Stejně jako bojuje s bakteriemi a viry třeba při chřipce či angíně.
 
„Alergická rýma je vlastně zánět sliznice v nose vyvolaný alergickou reakcí. Vyvolává jej imunitní systém, aby se dokázal alergenům bránit.“
 

„Báb rýbu”. Jak se léčit?

 
Kapky

Pokud trápí alergen čistě vás nos, lze s rýmou zatočit použitím protialergických nosních sprejů s obsahem antihistaminik (např. Allergodil). Ty dokážou probíhající zánět vcelku účinně potlačit, protože se dostávají přesně tam, kam mají.
 
Pilulky

Ještě otravnější a úmornější ale je, když zánět zasáhne i další části těla, nejčastěji to bývají oční spojivky, průdušky nebo pokožka. V takových případech už nosní kapky logicky nestačí a je vhodnější nasadit „celotělové“ léky. Jedná se o antihistaminika (nejběžněji v tabletách), kterých je v lékárnách k dostání celá řada (např. Aerius, Zodac, Zyrtec), některé koupíte i bez předpisu, třeba Claritine, Xyzal nebo Analergin.
 
„Pokud dostanete léčivo v podobě bombičky do inhalátoru, bude vám skvělým parťákem pro léčbu Philips OptiChamber - inhalační nástavec s maskou, jež pomáhá dostat inhalační léčivo až do plic, a je konstruována tak, aby při aplikaci docházelo k maximálnímu využití medikamentu.“

                                                                          Philips_HHS_0313_RDD_OptiChamberDiamond3_CKHiLg.jpg

Alergenová imunoterapie

Kromě kapek do nosu a tabletek lze s alergickou rýmou bojovat i pomocí alergenové imunoterapie. Tato léčba neutlumí akutní problémy (rýma, slzení očí apod.), zato ale může přecitlivělost na alergen zcela vyléčit. A co že to vlastně je? Stručně řečeno vakcína proti alergii: buď ve formě injekce, anebo kapek, které se aplikují pod jazyk. Vakcinace je v současné době jediný druh léčby, který odstraňuje přecitlivělost na alergeny, tedy samotnou příčinu alergie.
 
Princip je jednoduchý: jste-li alergičtí třeba na pyl lípy, od alergologa dostanete několik vakcín s na míru vytvořenou koncentrací upraveného lipového pylu. Velikost dávek se pozvolna zvyšuje. Vaše tělo si tak na alergen postupně zvykne a pomalu na něj přestává reagovat. Úspěšnost léčby je vysoká, dosahuje až 80 %.
 
Pozdě bycha honiti aneb Lepší je prevence

Jaká je bohužel obvyklá cesta léčení se? Jakmile se senná rýma spustí, aplikovat si nosní kapky co chvíli a pilulky polykat tak často, jak to jen příbalový leták dovolí. Nebylo by lepší zabránit alergenu, aby se na nosní sliznici vůbec dostal? Třikrát hurá prevenci!
 

PREVENCE ALERGICKÉ RÝMY

 
Odstranění alergenů z domácnosti

Pokud se alergen vyskytuje u vás doma, vyzkoušejte čističku vzduchu. Ta pomocí ventilátoru nasaje vzduch v místnosti, prožene jej přes několikastupňovou filtraci, zbaví všech nečistot a vzduchových alergenů a vrátí zpět do místnosti. Čistička tak zabraňuje tomu, aby se vám alergeny dostávaly na nosní sliznici a do úst.
 
K dostání jsou i nejrůznější spreje pro odstranění poletujících pylových a dalších alergenů ze vzduchu nebo dokonce přísady do praní prádla určené k eliminaci zvířecích, roztočových a pylových alergenů.
 
Čistá nosní sliznice i dýchací cesty

Skvělou prevencí je péče o respirační ústrojí pomocí inhalace, která efektivně pročišťuje dýchací cesty. Nejlépe vám s ní pomůže profesionální přístroj - inhalátor. Ten vytváří z léčivé látky (např. Vincentka, kapky s antihistaminikem) droboulinké kapičky (aeorosol neboli mlžinu), které pacient celé vdechuje. Lék se tak dostává až hluboko do dýchacího ústrojí a efektivně účinkuje. Pro domácí použití z vlastní zkušenosti doporučujeme třeba inhalátor InnoSpire Essence od značky Philips.
                                                                                   Philips_HHS_1012_InnoSpireEssenceNblzrwMask_CKHiLg.jpg

Při procházkách vám bude pomocníkem filtrační (antismogová) maska. Pořídit se dá i v různých stylovějších designech, třeba i s potiskem nebo s potahem z látky. K dostání je ale i škála klasických polypropylenových masek v balení po několik kusech.

sherlock-1.jpg
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky