Vyznáte se v certifikacích dětské kosmetiky?

Všichni rodiče hledají pro svoje děťátko jenom to nejlepší.  Proto, kromě řady dalších věcí, pečlivě řeší i výběr dětské kosmetiky.  Každé dítě je samozřejmě jiné, ale miminka a batolátka mají jedno společné – jejich pokožka je ještě tenká, dost citlivá nebo dokonce alergická. Věděli jste, že kůže novorozence je 6 x tenčí než kůže dospělého člověka? O důvod navíc, proč o ni šetrně a jemně pečovat.
Vyznáte se v certifikacích dětské kosmetiky?
Pokožka nejmenších dětí vyžaduje především čisté a jednoduché složení pečujících přípravků. V ideálním případě by neměly obsahovat potenciálně dráždivé a zatěžující látky, jako jsou syntetické parfemace, parabeny, silikony či látky na bázi ropy. Kvalitu (nejen dětské) kosmetiky potvrzují certifikace, vydávané nezávislými certifikačními orgány.
 

Jak poznat kosmetiku pro malé alergiky?

Alergie nebo jen přecitlivělá pokožka je nepříjemná záležitost nejen pro dospělé, ale i pro děti. U novorozenců, kojenců či batolátek navíc dokáže ovlivnit i psychický stav dítěte. Projevy podráždění a mrzutosti dost často souvisejí s tím, že se vaše děťátko necítí dobře ve své kůži. Problematický stav pokožky je samozřejmě třeba prvotně řešit se zkušeným pediatrem, nicméně vy sami můžete napomoct správnou volbou kosmetických přípravků. Vodítkem, podle kterého se v širokém výběru dětské kosmetiky můžete zorientovat, vám může být certifikace ECARF.


Co zkratka vlastně ECARF znamená?

Pokud jste sami alergici, anebo mají s alergií potíže vaši potomci, měli byste se s ECARF seznámit.  Jedná se o neziskové Evropské středisko pro výzkum alergií, jehož hlavním cílem je zajistit, aby lidé s alergiemi dostali co nejlepší poradenství pro každodenní život a také fundované informace o tom, jak s alergiemi žít.

Produkty, které mají označení ECARF na obalech, prošly náročnými kontrolami kvality proto, aby byly schválené jako „vhodné pro alergiky“, a to na základě dermatologických a klinických testů.
ECARF je zaměřen na integraci lidí s těžkými alergiemi a zodpovědný přístup k alergenům a alergiím. Nadace se orientuje především na to, aby se zvýšilo potřebné povědomí o alergii a dlouhodobě usiluje o zvýšení kvality života alergiků.
 

Sanosan Sensitive Baby, kosmetika vyvinutá pro alergiky

Produkty značky Sanosan Sensitive Baby náročná kritéria na bezpečnost použití pro alergiky splňují. Jsou držiteli certifikace kvality ECARF, označení najdete na obalu.  Hodí se tedy zejména pro alergickou a podrážděnou pokožku. Lze je ale doporučit i pro všechny děti mladší jednoho roku, protože v tomto období je i u zdravých dětí kůže velmi tenká a citlivá, a tudíž náchylná k podráždění.  Přípravky jsou neparfemované, neobsahují parabeny, silikony, ani látky na bázi ropy. Jejich účinnost a bezpečnost je ověřena dermatologickými i klinickými testy.

Sanosan.jpg


Proč dětské pokožce svědčí kosmetika v bio kvalitě?

I pokud vaše děťátko neprojevuje sklony k alergiím, stále platí, že méně znamená více. Pro děti, a zejména pro ty nejmenší, je důležité, aby jejich pokožka nebyla zbytečně zatěžovaná. Vybírejte jim proto přípravky na bázi čistých přírodních surovin a stejně tak jako u alergiků prověřte, zda vámi vybraná kosmetika neobsahuje látky, které mohou být pro dětskou kůži zátěží (syntetické parfemace, parabeny, silikony a látky na bázi ropy.)  

Čistě přírodní kvalita rostlinných surovin znamená, že rostliny, které byly v kosmetice použité, pocházejí z ekologického zemědělství nebo certifikovaného sběru ve volné přírodě. Ekologické zemědělství je uznávanou metodou, která je přesně definována zákonem a legislativou Evropské unie. Ekologičtí zemědělci sami zavedli způsob dobrovolné kontroly a certifikace. Hlavními myšlenkami ekologického zemědělství je hospodaření v souladu s přírodou, s co nejmenší závislostí na vnějších vstupech. Samozřejmostí je úplný zákaz používání umělých hnojiv a chemických přípravků na ošetřování plodin, stejně tak jako pěstování geneticky modifikovaných plodin.
 

Jak poznáte, že je kosmetika skutečně bio?

Kosmetiku z čistých přírodních surovin z ekologického zemědělství garantují bio certifikace. Jednou z nejrozšířenějších je bio certifikace ICEA, vydávaná nezávislým italským certifikačním institutem, který pravidelně kontroluje certifikované společnosti, jejichž výroba i přístup k hospodaření probíhají s ohledem k lidskému zdraví i přírodě.  Pokud přípravek kritéria ICEA splňuje, najdete logo ICEA na jeho obale.

Jednou z certifikovaných kosmetických řad pro děti je novinka vyvinutá ve společnosti Ekokimya, v jejímž sortimentu najdeme také bio kosmetiku pro dospělé a přípravky pro ekologickou domácnost. Dětská kosmetika Ecowell  je vyrobená z nejčistších dostupných přírodních surovin – jako například bambucké máslo, meruňkový, olivový či třešňový olej, nebo myrtová voda.  Přípravky jsou velmi jemné, dermatologicky testované, neobsahují parabeny ani látky na bázi ropy.  I díky krásným hravým obalům potěší v každé dětské koupelně.

Ecowell-(2).jpg
 

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky