Kontryhel obecný

Přezdívá se mu: lví tlapa, nebeská rosa, ženský plášť, husí nožka, nebo sukénka panenky Marie, latinsky známý jako Alchemilla vulgaris.
Kontryhel obecný
Kontryhel je léčivka, rostlinka z čeledi růžovitých, která má dlouhou historii používání v různých kulturách. Jeho zlatavé květy přinášejí nejen radostné vizuální dojmy, ale také několik pozitivních vlastností.

Kontryhel obecný obsahuje přírodní látky, které mají vlastnosti vhodné pro celkové osvěžení těla, podporu normálního stavu trávení, normálnímu stavu kloubů a svalů. Tato úžasná bylinka je od nepaměti vyhledávanou bylinkou žen, neboť přispívá k premenstračnímu komfortu.

liftea-blog-kontryhel.png

Kontryhel je také oblíbenou součástí přírodní kosmetiky. Extrakt z kontryhelu obecného je často používán v mastech a krémech kvůli svým čistícím a regeneračním vlastnostem. Přírodní bylinné čaje s kontryhelem obecným pak mohou přinést chvilky uklidnění a pohody. Ovar z kontryhelu můžete použít při krvácení dásní, při aftech, nebo bolesti v hrdle.

Svět kontryhelu obecného je plný možností. Můžete ho pěstovat ve své zahradě nebo na balkóně a obdivovat jeho krásné květy. Sušené květy kontryhelu obecného lze použít jako dekorační prvek nebo přidat do koupele pro relaxaci. Ať už ho využijete jakýmkoli způsobem, užijte si blahodárné účinky této „ženské bylinky“, kterou používali již ve středověku alchymisté a léčitelé.

liftea-blog-kontryhel2-(1).png


Trápí vás:
…silné, či nepravidelné menstruační krvácení?
Udělejte si kontryhelový čaj a dopřejte si kontryhelovou kúru 10-15 dní před příchodem menstruace.

Čaj z kontryhelu nepotřebuje přesné odvažování množství byliny, ani hlídat teplotu vody. Jednoduše odsypte přiměřené množství do šálku a zalijte přiměřeným množstvím vroucí vody. Nechtě louhovat 10-15 minut, poté sceďte a vypijte. Tuto kúru opakujte 3x denně.
 
…výtoky, nebo vaginální záněty?
Uvařte si odvar pro omývání intimních partií při takových problémech.
Silný odvar vytvoříte tak, že do studené vody vložíte bylinku, přivedete k varu a necháte luhovat. Pokud byste vhodili bylinku do vařící vody, nedošlo by k maximálnímu uvolňování účinných látek.

 
 
 

Související recepty a články

Ploštičník hroznovitý
Ploštičník hroznovitý
Ploštičník hroznovitý, krásná bylinka se zářivými, bílými, vonnými květy, která vzhledem svého kořene připomíná...
Pupalka dvouletá
Pupalka dvouletá
Nádherná pupalka dvouletá s velkými žlutými květy, které naše babičky říkaly noční svíce, noční hvězda nebo večerní...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky