Pupalka dvouletá

Nádherná pupalka dvouletá s velkými žlutými květy, které naše babičky říkaly noční svíce, noční hvězda nebo večerní růže, jelikož kvete až když se začne šeřit.

Pupalka dvouletá

Říká se, že nejkrásnější věcí na ženě je právě její ženskost, a když se někdy naskytne nějaký neduh, který naruší ženskou harmonii, tak věřte, že matička příroda nechala vyrůst několik bylinek, jež umí zklidnit rozčeřenou hladinu a pomohou nám najít a udržet si svou ženskost, být stále vitální, neleknout se žádné ženské bolesti a přijmout se takové, jaké jsme.


pupalka-dvouleta.png

Tato noční kráska každý večer během několika minut otevře své malinké poupě a pomačkané okvětní plátky se narovnají do tvaru srdíčka.

Navíc je to oblíbená láskyplná bylinka našich babiček, které ji používaly pro léčbu typicky ženských obtíží, jelikož je výborná při premenstruačním syndromu, napětí v prsou při menstruaci a nádherně uvolňuje napětí a bolestivé stažení při křečích břicha.
 
Podporuje také správnou tvorbu a funkci hormonů v našem těle, přičemž jejich nesprávná funkce může mít za následek špatnou pleť nebo nepravidelný cyklus. Užívání pupalky dvouleté tedy podporuje hormonální rovnováhu a tím pádem přispívá i k pravidelné menstruaci.

Pupalka dvouletá má také skvělé účinky při atopickém ekzému, lupénce a posílení imunity.
 
Celá rostlinka je velmi výživná a bohatá na cenné látky. Obsahuje minerály, tuky, zejména kyselinu linoleovou, bílkoviny, škroby a flavonoidy.
 
Ke konzumaci jsou vhodné všechny části rostliny, mladé výhonky a listy, květy, semena i kořeny, které se vykopávají na podzim. Poměrně velký kořen je vynikající zeleninou, v syrové i vařené podobě. Chutí připomíná tuřín. Olejnatá semínka je možné v kuchyni využít obdobně jako mák. Čerstvé listy nebo nať lze přidat například do salátu.

 

Pupalková koupel

 
Tuto koupel oceníme, zejména pokud trpíme na suchou pokožku.

Jak na to?
Do vany plné teplé vody vhodíme jednu nebo dvě tobolky s pupalkovým olejem, vše řádně rozmícháme a dopřejeme si patnácti až dvaceti minutovou koupel, která bude úžasně působit právě na naši kůži.
 
 

Pupalkový olej na spáleniny od sluníčka

Každému se občas stane, že se spálí od sluníčka, a všichni víme, jak je to nepříjemné. Osvědčenou babičkovskou radou je pokožku ošetřit pupalkovým olejem, který regeneruje popálenou a zanícenou kůži a zabraňuje vzniku puchýřků. Tak to určitě vyzkoušejte!

 

Související recepty a články

Hloh obecný
Hloh obecný
Tento krásný trnitý keřík se světlými kvítky a rudými plody mírně připomínajícími šípky poskytoval dříve našim...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky