Hloh obecný

Tento krásný trnitý keřík se světlými kvítky a rudými plody mírně připomínajícími šípky poskytoval dříve našim babičkám, celým jejich rodinám i chovaným zvířatům ochranu od všeho zlého.
Hloh obecný
Kromě toho však vždy figuroval v babiččině lékárničce jako velice účinná bylinka. Babičky také hlohovými kvítky zdobily své dcery a vnučky v den jejich svatby, a to navzdory specifickému pachu květů. V dobách nouze si zase pražily hložinky, plody hlohu, a vařily z nich náhražku kávy.

Vnitřní užití

Hloh velice podporuje správnou funkci našeho srdce, pomáhá s poruchami prokrvení věnčitých cév, ale rovněž s jinými srdečními nedostatečnostmi, například při lehkých poruchách srdečního rytmu nebo při náporech zrychlení srdeční činnosti. Celkově pomáhá harmonizovat srdeční rytmus a je skvělou přírodní a nenásilnou posilou pro naše srdce. Snižuje krevní tlak a působí proti návalům v období klimakteria. Uvařit si čaj z hlohu můžeme ale také při chřipce nebo při náporu nervozity či spánkových poruchách.

hloh-article.png

Zevní užití

Zevně hloh můžeme použít ve formě odvaru z hložinek, a to například na rány pro podporu hojení, ale i jako přísadu do domácí kosmetiky, hodí se například do krémů na suché a rozpraskané ruce, omrzliny, popáleniny nebo opruzeniny. Tinkturu zase využijeme k masáži bolavých svalů nebo při revmatismu.

Sběr a výskyt

Hloh můžeme vidět růst v listnatých lesích, na mezích, kamenitých sutích, v parcích, u plotů a tak podobně.
U hlohu sbíráme květ, list i plody, takzvané hložinky. Co se květů týče, ty sbíráme v květnu na začátku jejich kvetení a můžeme je sbírat rovnou i s listy. Zralé hložinky sbíráme zase v září až v říjnu.

TIP

Odvar z hložinek

2 polévkové lžíce hložinek vaříme 10 minut v půl litru vody, poté scedíme, necháme zchladnout a můžeme použít. Tento odvar lze používat i vnitřně proti ledvinovým kamínkům.

Srdeční víno
Spojte užitečné s příjemným (a chutným) a připravte si toto delikátní víno s hložinkami, které povzbudí a podpoří vaši srdeční činnost.

Budete potřebovat:
2 l červeného vína
1 velkou hrst zralých hložinek
1 velkou hrst hlohových květů
2 polévkové lžíce meduňkových lístků
1 polévkovou lžíci natě srdečníku

Postup:
Všechny suroviny přivedeme ve víně k varu, necháme 20 minut louhovat, scedíme, necháme trochu vychladnout a podle chuti a potřeby osladíme medem. Pijeme jednu až dvě menší (koňakové) skleničky denně.


hloh-article2.png

Související recepty a články

Kurkuma dlouhá
Kurkuma dlouhá
Už pouhá barva tohoto indického koření, které se v poslední době víc a víc rozmáhá po celém světě, hřeje jako...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky