Heřmánek pravý

Heřmánek pravý
Moje babička říká, že kde roste heřmánek, tam je dobrá nálada. Nenápadné, drobné kvítky heřmánku v sobě ukrývají velkou sílu a již ve starém Egyptě byla tato bylinka posvátnou květinou boha slunce Re. A není se čemu divit! Heřmánek má silné léčivé a zklidňující účinky, pomáhá při úpalu či spálené kůži a dokáže zkrášlit pleť a dodat vlasům luxusní lesk.

Heřmánek je jednou z bylinek, která by určitě neměla chybět ve vaší domácí přírodní lékárničce. Ani naše babičky se bez něj neobešly, naopak ho používaly nejen při nachlazení a rýmě, ale také na omývání vlasů, které pak získaly světlejší nádech.

Léčivé látky heřmánku jsou obsažené v jeho květech, jež se rozvíjejí od června až do podzimu. Sbíráme pouze ty plně rozkvetlé s malou částí stonku, které jsou otevřené přibližně 2–3 dny, poté je nejlepší si tuto bylinku nasušit do zásoby.

Hojivá heřmánková mast

Heřmánek působí protizánětlivě, dezinfekčně a uvolňuje křeče. Navíc tato úžasná mastička urychluje proces hojení kůže, zklidňuje kožní vyrážky a lehčí spáleniny. Také snižuje bolest a omezuje tvorbu jizev po popáleninách.


Budete potřebovat:

100 g bambuckého másla
20 g sušených heřmánkových květů
20 g sušeného tymiánu


Postup:

Ve vodní lázni na mírném ohni pozvolna rozehřejeme bambucké máslo do tekuté formy a přisypeme bylinky. Pozvolna cca 15 minut zahříváme, pořádně promícháme a odstavíme z vařiče. Poté směs necháme 10 dní na teplém místě odležet.Nakonec směs opět zahřejeme do tekuté formy a přecedíme přes plátýnko do nádobky. Necháme ztuhnout v lednici a můžeme začít používat. Uchováváme v chladnu a temnu. Mast vydrží cca půl roku. Užívejte zevně na postižená místa.

Související recepty a články

Maralí kořen
Maralí kořen
Maralí kořen, též nazývaný "rhapontikum"  je bylina známá pro své mnohostranné účinky a léčivé...
Brahmi
Brahmi
Unikátní bylinka pro zlepšení paměti a koncentrace hojnmě využívána v ajurvédské medicíně.
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
V lidském těle se mikrobiom vyskytuje ve střevech, v kůži, v ústech, v dýchacích cestách nebo ve...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky