Sléz lesní

Sléz lesní
Sléz lesní je malá, něžná bylinka s fialovým kvítkem, která báječně chutná, léčí a pomáhá od mnohých neduhů

Historie a symbolika

Moje babička vždy říká, že kytice slézu v okně přivolá ztracenou lásku a že ze všech krásně kvetoucích odrůd slézu je tento nejpůsobivější. Známý Pythagoras zase tvrdil, že odvar ze slézu tlumí nespoutanou vášeň, což je nevyhnutelné pro každého, kdo chce dosáhnout svobody, moudrosti a zdraví. Plinius zase radil vypít každý den slézový čaj – kdo tak učinil, byl ochráněn před jakoukoli nemocí.

Léčivé účinky

Sléz nám může pomoci při zánětech horních cest dýchacích, jeho nasládlé, slizovité látky totiž výrazně rozpouštějí hleny a pomáhají nám usnadnit vykašlávání. Naše babičky navíc používaly jeho listy k výrobě obkladů při zánětu v krku – listy stačí spařit v horké vodě, přiložit na krk a obvázat bavlněnou plenou.

Tato bylinka má celkové protizánětlivé účinky, které lze využít i při zánětu žaludku a střev. Čaj ze slézu se používá také při průjmech, zvláště u dětí. Zevně sléz můžeme používat při léčbě ekzémů či lupénky a ošetřování ran.

Sléz v kosmetice

V kosmetice se sléz využívá především jako prostředek působící proti akné. Zároveň dokáže naši pokožku krásně zjemnit a osvěžit, rovněž působí proti projevům stárnutí naší kůže. Pomáhá dokonce i našim vlasům – zklidňuje vlasovou pokožku a zmírňuje její svědění, proto můžeme po vlasových prostředcích s výtažkem ze slézu s chutí sáhnout.

Výskyt a doba sběru

Sléz lesní najdeme ve volné přírodě, daří se mu zejména na loukách a pastvinách. Sbíráme jeho květy a listy, a to od konce června do konce září a za suchého počasí. Květy se uštipují těsně pod kalichem, listy se trhají jen dozrálé. Obojí sušíme ve stínu co nejrychleji, lepší je však sušit, pokud možno, uměle za pozvolného zvyšování teploty od 25 °C do 45 °C.

Související recepty a články

Kaštan koňský
Kaštan koňský
Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky