Kaštan koňský

Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a farmaceutickém průmyslu nachází široké uplatnění díky svým příznivým vlastnostem, které má nejen v oblasti zdraví.
 
Kaštan koňský
Kaštan koňský je známý i pod názvem jírovec maďal a nejedná se o nic jiného než oblíbený strom, ze kterého na podzim padají lesklé hnědé kaštany, které se dají používat nejen k výrobě různých léčivých lektvarů, ale také jako zázračné talismany, které nám dodávají sílu. Podle mé babičky nás navíc díky kaštanu v kapse nebudou bolet kyčle. Navíc symbolizují podzim, zdraví a krásu.

Kaštan koňský nabízí na pohled nádherný květ na jaře. Zahrnuje překrásné bílé, narůžovělé nebo zcela růžové květy uspořádané ve vznešených klasech. Na podzim pak strom plodí skořápky s jemně trnitými tvary. Nejen skořápky, ale i plody jsou velmi dekorativní a děti z nich tvoří zvířátka. K výrobě zvířátek z kaštanů není potřeba nic zvláštního. Stačí nasbírat pár zralých kaštanů a ze zásuvky vyndat nějaké ty špejle či zápalky…

Někteří lidé plody kaštanů dávají do kapes svých oděvů, jako symbol štěstí nebo amulet proti bolesti kloubů. Kaštany mají prý kouzlenou moc, naplňují tělo energií a mají pozitivní vliv na celkový stav těla. Podle jedné selské tradice pomáhá nošení kaštanu v kapse předcházet nachlazení.  Koho by to napadlo?
Semena kaštanu obsahují cenné látky, jako jsou saponiny (např. aescin), flavonoidy (např. kvercetin a rutin), třísloviny a mastné kyseliny (např. linolová a olejová kyselina). Tyto látky jsou pro péči o pokožku velmi prospěšné.

Jeho léčivé účinky si považovaly již naše babičky. Kaštan je totiž vynikající bylinka proti křečovým žilám, prevencí popraskaných žilek či “metliček” a navíc nám může pomoci i s bolavými klouby. Kaštanový prášek je zase hotovou lábuží pro naše vlasy, harmonizuje funkci mazových žlázek, působí i proti vypadávání vlasů a podporuje jejich růst. Použít ho můžeme nasucho jako suchý šampon, ale i klasicky s vodou.

Mazání na bolavé klouby

Toto mazaní by rozhodně nemělo chybět ve vaší domácí přírodní lékárničce, obzvlášť pokud vás často bolí klouby nebo namožené svaly.
 

Budete potřebovat:

2 polévkové lžíce žitné mouky
2 polévkové lžíce octa
2 polévkové lžíce mletých sušených plodů kaštanu koňského
 

Postup:

Všechny ingredience smícháme a směs naneseme na bavlněnou plenku, kterou přiložíme na bolavé místo a necháme 2 hodiny působit. Místo poté omyjeme. Proceduru opakujeme po dobu 5 dnů.


Kosmetické přípravky s extraktem z kaštanu koňského jsou často zaměřeny na péči o nohy a nohy. V lidovém léčitelství se tvrdí, že extrakt z kaštanu podporuje normální činnost oběhové a cévní soustavy a napomáhá snížit otoky, což může být prospěšné při křečových žilách, modřinách nebo při únavě a těžkosti nohou. Navíc extrakt z kaštanu koňského antioxidační vlastnosti a přispívá k normálnímu stavu pokožky.
Kaštan koňský je tedy nejen praktickým a účinným přírodním pomocníkem, ale také příje
mně estetickým prvkem, který přináší radost jak svou kosmetickou, tak dekorativní hodnotou.

Tělový balzám


 

Související recepty a články

Henna, přírodní zázrak
Henna, přírodní zázrak
Nádherné přírodní barvivo, jež už kdysi zdobilo hlavu krásné Nefertiti či okouzlující Kleopatry.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky