Měsíček lékařský

Měsíček lékařský

Tato uklidňující bylinka s hřejivým oranžovým kvítkem je známá svými blahodárnými účinky - ať už při vnitřním či zevním použití. Měsíček lékařský je proslulý svými zklidňujícími účinky při gynekologických obtížích, jakými je třeba nepravidelná a bolestivá menstruace. Pokud nás takový problém trápí, kvalitní měsíčkový čaj bude tou správnou volbou.

Pokud ho najdeme v pleťovém krému, můžeme se těšit na hojivé účinky, je to hotový balzám na zánětlivou pleť a akné. Na vlasy je potom tato bylinka taky skvělá, jelikož přispívá k jejich regeneraci. A pokud si zase chceme zjemnit vlasy či uklidnit vlasovou pokožku, není nic lepšího, než si po umytí vlasů přelít kštici vlažným odvarem z této bylinky. Měsíček obsahuje přírodní barviva, proto takovýto přeliv může zvýraznit například blonďatý odlesk.

Květy měsíčku se používají hlavně zevně. Mastičky a oleje se aplikují na špatně se hojící rány, záněty nehtového lůžka a jsou výbornou prevencí zánětů bradavek při kojení.

Při vnitřním užívání v podobě nálevu může být prospěšný při hojení zánětlivých problémů v trávicím traktu.
Výborné je také  jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní.

Málokdo ví, že měsíček lékařský patří mezi jedlé květy a je velmi zdraví prospěšný, jelikož obsahuje látky, které stimulují činnost žlučníku i trávicího ústrojí. Dopřejte si ho například, když máte zácpu. Jeho chuť je lehce pikantní, proto se hodí do pomazánek, polévek nebo rýže. Tak ho určitě ochutnejte!
 

Pleťové mléko

Pokud se vám v pubertě, během menstruace či v období přechodu zblázní hormony a na tváří se vám objeví akné, nezoufejte a vyrobte si toto jednoduché pleťové mléko.


Jak na to?

Hrst květů měsíčku lékařského namočíme do 250 ml vlažného mléka a necháme ho 20 minut louhovat. Poté výluh scedíme a potíráme si mlékem pleť dvakrát denně.

Související recepty a články

Kaštan koňský
Kaštan koňský
Kaštan koňský, jiným názvem Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum) je opravdu úžasný strom, který v kosmetice a...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky