Henna – přírodní zázrak

Henna – přírodní zázrak
Nádherné přírodní barvivo, jež už kdysi zdobilo hlavu krásné Nefertiti či okouzlující Kleopatry. Podívejme se tedy spolu, co to vlastně henna je.

Henna je nejstarší 100% přírodní barvivo na světě a získává se z listů řapíků keře, který se latinsky nazývá Lawsonia Inermis a jemuž se nejlépe daří v suchých a horkých oblastech.

Již po tisíciletí je Henna pěstována zejména kvůli svým hladkým podlouhlým listům, z nichž se po usušení a nadrcení získává prášek zelené barvy s typickou vůní. Tímto procesem se pak získá 100% přírodní barva, která na rozdíl od chemických barev nepoškozuje vlasy. Podle doby sklizně je také možné získat hennu bezbarvou, nebo naopak velmi silně barvící – vzájemnou kombinací usušených listů lze tak získat mnoho nádherných odstínů barev. Je však důležité podotknout, že příliš mladé rostliny barvivo neobsahují, větší množství barviva totiž keře produkují až po dvou letech.

Proč prospívá vlasům

Henna dokáže vlas obalit tenoučkou vrstvou přírodního rostlinného proteinu, který pronikne až do jeho jádra a ochrání jej před nepříznivými vnějšími vlivy, jako je sluneční záření, vítr, chlór nebo mořská sůl. Vlasy se po použití henny netřepí, nelámou a jejich povrchová struktura je natolik vyhlazená, že skoro odráží světlo a způsobuje, že se vlasy nádherně lesknou. Henna ovšem nedokáže změnit barvu vlasů nějak výrazně, spíše je tónuje či lehce ztmaví. Zesvětlit tmavé vlasy henna neumí, stejně jako napoprvé neobarví ani vlasy šedivé. Pozmění ale přirozenou barvu na zajímavé odstíny – od tiziánové přes kaštan, bordó, měděnou červenou, mahagon až po černou. Hennové barvivo neobsahuje žádnou chemii a postupem času se z vlasů vymývá, takže přechod od odrostlých kořínků není příliš nápadný. Výslednou barvu lze měnit i při nanášení, protože ji ovlivňuje jak teplota, v jaké mícháme konečnou směs, tak i skutečnost, zda necháme barvu ve vlasech uschnout přirozeně, nebo vlasy zabalíme do čepice, a tak je zahřejeme. Rovněž existují domácí přísady, které ovlivňují konečný barevný odstín – odlesky tak mohou být klidně v barvě připomínající kakao, kávu, červené víno nebo třeba heřmánkový čaj.

Související recepty a články

Barevná paleta hennových barev     2. část
Barevná paleta hennových barev 2. část
Jak už jsme psali v předešlém článku, když se řekne přírodní barvení vlasů, často si ho spojíme s všeobecným pojmem...
Barevná paleta hennových barev    1. část
Barevná paleta hennových barev 1. část
Jak říká moje babička – za vším hledej bylinky a má pravdu. A tak nejsou vyjímkou ani hennové barvy, jelikož...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky