E-shop pro zdraví a kondici

Barevná paleta hennových barev     2. část

Barevná paleta hennových barev 2. část

Jak už jsme psali v předešlém článku, když se řekne přírodní barvení vlasů, často si ho spojíme s všeobecným pojmem „barvení Hennou“. Ve skutečnosti k tomu ale potřebujeme ještě pár základních bylinek, které obsahují různé barevné pigmenty, které právě dodají vaším vlasům nádhernou paletu barev.

Kasie Italská (Cassia Italica)

Kasie Italská neboli bezbarvá henna je poléhavá keřovitá rostlina. Má šedavě zelené listy složené ze 3-6 dvojic vejčitých lístků. Kvete světle žlutými květy seskupenými v hroznovitých květenstvích. Plodem jsou podlouhlé ploché lusky. Pochází ze subsaharské Afriky a pěstuje se kvůli listům, které se využívají především v péči o vlasy.

Rozemletím usušených listů této rostliny vzniká jemný, světle zelený prášek, který je účinným přírodním prostředkem k ošetření vlasů. V péči o vlasy často bývá označován názvem neutrální henna, případně bezbarvá henna. S hennou (Lawsonia inermis) má společný přírodní původ a regenerační působení na vlasy, na rozdíl od ní však nemá barvicí účinky, jen na velmi světlých či bílých vlasech může vytvářet medový nádech. Vytváří také na vlasech ochrannou vrstvu, posiluje je, regeneruje a dodává jim větší objem. Zároveň má díky antibakteriálním a antimykotickým účinkům příznivý vliv i na vlasovou pokožku a působí proti nadměrnému maštění a tvorbě lupů. Kasii samotnou lze použít i jako masku na zesvětlené vlasy k opravě chemických škod.

Ibišek čínská růže (Hibiscus rosa-sinensis)

Ibišek čínská růže z čeledi slézovitých je poměrně oblíbenou rostlinou pro své léčivé schopnosti. Tento keřík dorůstající výšky až pěti metrů má tmavě zelené vejčité listy se zubovým okrajem a jeho květy mají výraznou dlouhou čnělku. Ibišek najdeme ve složení mnoha ovocných čajů. Využívá se ve fytoterapii, a to proto, že pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, reguluje nadměrné pocení a také celkově povzbuzuje a osvěžuje organismus.

Ibišek se používá také při výrobě kosmetiky. Jeho jemně drcené sušené květy se přidávají do rostlinných barev na vlasy, kde podporují červené odstíny. Ibišek najdeme ale i v pečující pleťové kosmetice, především té, jež je určena pro zralou pleť. Tady se využívá extrakt z jeho květů a listů. Na pokožku má tonizující a zjemňující účinky, zásobuje ji vitaminem C a díky svému antioxidačnímu působení ji chrání před předčasným stárnutím. V šamponech pak zklidňuje citlivou pokožku hlavy a působí proti lupům.

hibiscus-1619426_1920.jpg

Mořena barvířská (Rubia tinctorum)

Mořena barvířská je vytrvalá bylina s válcovitými, červenými oddenky z čeledi Rubiaceae. Plodem je červená tmavá bobule velikosti malého hrachu. Rostlina se vyskytuje od jižní Evropy až po malou Asii. Mořena patří mezi nejstarší a nejužívanější barviva v Evropě, na Středním Východě a v Indii. Nejstarší nálezy jsou z údolí Indu z 3. tisíciletí před Kristem.

Mořena byla kdysi jedním z nejvýznamnějších zdrojů červeného barviva, které se získávalo z podzemních částí. V lékařství se používá oddenek s kořeny, který pomáhá rozpouštět ledvinové a močové kameny. Podává se při zánětech močových cest a při kloubních zánětech. Působí močopudně a protikřečově. Není vhodné jej užívat v těhotenství a období kojení.

Také k výrobě červeného barviva je nejvíc používán odének, který se přidává do přírodních barev na vlasy, který jim dodává nádhernou červenou barvu.

madder-3659517_1920.jpg
 

Amla – Indický angrešt (Phyllanthus emblica)

Amla je jednou z nejčastěji používaných ajurvedických léčivých bylin. Jedná se o plod rostliny s latinským pojmenováním Phyllantus emblica, který obsahuje velkou dávku vitamínu C. Díky vzhledu trsů plodů, si Amla vysloužila přezdívku „indický angrešt“. Plody Amalaki se v indické medicíně používají pro vnitřní i vnější použití. Jedním z nejčastějších způsobů úpravy těchto plodů je sušení a následné rozemletí v jemný prášek.

Amla se používá zejména v kosmetických produktech, jelikož se může pochlubit obsahem celé řady vitamínů a cenných látek. Často se používá jako surovina pro výrobu masek na vlasy či  kondicionérů, přidává se taky do přírodních barev na vlasy, jelikož skvěle zásobuje vlasové kořínky základními živinami a zároveň vlasy intenzivně čistí. Vyživující složky amly působí také proti vypadávání a šedivění vlasů. Pravidelná aplikace pomáhá vlasům udržet si svoji přirozenou barvu a lesk, jelikož nezasahuje do ochranné vrstvy vlasů. Je vysoce účinná proti volným radikálům a jedná se o velmi silný antioxidant. Pokožka hlavy zůstává díky ní pružná. Amla působí rovněž proti lupům. Také má přirozeně adstringentní účinky a tonizuje pokožku hlavy.

Je třeba upozornit, že Amla má lehce barvící účinky a to světle hnědý odstín. Je tedy velmi vhodné použít při její aplikaci jednorázové rukavice, aby nedošlo k zabarvení pokožky rukou.


indian-gooseberry-337446_1920.jpg

Související recepty a články