Barevná paleta hennových barev 1. část

Jak říká moje babička – za vším hledej bylinky a má pravdu. A tak nejsou vyjímkou ani hennové barvy, jelikož právě ty se získávají, spojením henny a bylinek.
Barevná paleta hennových barev    1. část
A toto spojení vám poté vykouzlí nádhernou paletu barev, kterou se pyšní vaše kadeře. A jaké bylinky to jsou? Tak na to se podíváme v našem článku.

Přírodní barvení bylinkami

Když se řekne přírodní barvení vlasů, často si ho spojíme s všeobecným pojmem „barvení Hennou“. Ve skutečnosti je však přírodním barvením vlasů myšleno barvení pomocí bylinek, které obsahují různě barevné pigmenty. Díky této pigmentové rozmanitosti nemusíte od přírodního barvení očekávat pouze zářivě rezavou barvu, které docílíte použitím čisté Henny, ale můžete ve vlasech dosáhnout různých barvených odlesků. Běžně se využívá barvicích schopností bylinek, jako jsou například Indigovník pravý zvaný indigo, který obsahuje modrou molekulu barviva. Další rostlinkou je Aloe vera, které vlasům dodává lesk a hydrataci. Kasie Italská přezdívaná bezbarvá henna nebo Amla vlastním jménem Indický angrešt, které fungují jako přírodní kondicionéry. Nakonec stojí za zmínku Ibišek čínská růže a Mořena barvířská, které zase obsahují nádherné červené barvivo. Všechny tyto bylinky jsou malé zázráky, které s vašimi vlasy dokáží přímo zázraky a hennovým barvám dodávají barevnou krásu a výživu.

chinese-hibiscus-4978243_1920.jpg

Jak se z bylinek získává barva?

Jednoduše a zkráceně řečeno je, že se tyto speciální bylinky usuší, rozemelou na prášek a po smíchání s vodou jsou připraveny pro barvení vlasů. Vytvoří se tak pasta, která se aplikuje na vlasy, nechá se určitou dobu působit a je hotovo. Samozřejmě jednodušší variantou je koupit si přímo hennovou barvu ve které je již příměs bylinek přimíchána.

Barevná paleta bylinek

Indigovník pravý (Indigofera tinctoria)

Indigovník neboli modřil barvířský je rostlina čeledi bobovité, pocházející z východu Indie, kde se ve velkém již od Starověku pěstuje jako barvířská rostlina pro modré barvivo – indigo, obsažené v celé rostlině, zejména v listech. Do Evropy se tento keř rozšířil přibližně v 18. století. Tento vytrvalý polokeř dorůstá obvykle výšky kolem jednoho metru. Má lichozpeřené vejčité listy podobné trnce a kvete drobnými kvítky bílé až růžové barvy, které jsou uspořádány do hroznů. Jeho plody jsou převislé lusky, ve kterých najdeme drobná semínka. Jeho listy vzhledem připomínají listy u nás známého trnovníku akátu a obsahují nejvíce modrého barviva, kdy na jeden kilogram tohoto barviva je zapotřebí asi 30 kg listů. V dávných dobách se používalo jako barvivo na hedvábí, len, ale i do inkoustů a dalších materiálů. V současnosti se indigo přidává do přírodních barev na vlasy (henna), případně se používá samostatně. Je vhodné na přirozeně tmavé vlasy, kterým dodá černý odstín s krásnými modrými odlesky.


Aloe Vera (Aloe arborescens)

Aloe vera patří v současné době mezi nejoblíbenější léčivé rostliny. Tato bylinka skvěle působí na naše zdraví a znali ji dokonce už staří Indové, Řekové i Číňané. Nejen, že je zdrojem energie a přispívá k lepší náladě, ale také poskytuje našemu tělu vitaminy, minerály a antioxidanty, které pomáhají k posílení imunity. Léčivý gel z listů aloe vera dokáže doslova zázraky.

Aloe vera je nenáročná pokojová rostlina, a proto patří mezi hojně pěstované sukulenty v našich domácnostech. Síla aloe vera tkví v gelu, který se nachází v jeho listech. Dokonce i Kleopatra tento gel považovala za „živou vodu“ pro svou stárnoucí pleť a pravidelně si z něj nechávala vyrábět nápoj dlouhověkosti.

Šťáva z listů aloe vera má skvělé dezinfekční účinky, podporuje tvorbu nových kožních buněk, a proto se nejčastěji využívá pro léčbu popálenin nebo odřenin. Její zázračné účinky oceníte také při léčbě oparů, ekzémů nebo při poštípání hmyzem. K léčení se využívá aloe odrůdy arborescens nebo ferox.

Dužina aloe vera je vhodná i pro vnitřní využití, jelikož je prevencí proti bakteriálním a virovým onemocněním. Pokud chceme užívat dužinu vnitřně, musíme oddělit vrstvu, která se nachází těsně pod povrchem listu, jelikož obsahuje hořkou latexovou mízu, která má silné projímavé účinky. Tato dužina příznivě podporuje náš imunitní systém, pomáhá při zácpě a pročisťuje trávicí systém. Aloe vera se používá také v mnoha kosmetických přípravcích, včetně produktů vlasové péče, jelikož vlasům dodává hydrataci a lesk a předchází tvorbě lupů a padání vlasů.


Zábal z aloe vera

Tento jednoduchý zábal je skvělý pro suché a lámavé vlasy.

Listy odřízneme úplně u stonku, podélně je nařízneme a lžičkou nabereme gel. Smícháme ho s trošičkou kokosového oleje a vetřeme do vlasů, které poté zabalíme do ručníku. Gel necháme asi půl hodiny působit a následně opláchneme. Množství gelu závisí na délce a hustotě vlasů. Pro střední délku vlasů vám bude stačit 100 ml gelu.


aloe-4529704_1920.jpg

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky