Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá, známá jako Urtica dioica, je rostlina s dlouhou historií používání v tradiční medicíně.
Kopřiva dvoudomá
Její výhody jsou obecně známé, ale už se tolik neví, že má i mnoho pozitivních účinků na ženské zdraví.
Kopřiva je bohatá na vitamíny A, C, K, draslík, vápník a hořčík, ale hlavním důvodem, proč je pro ženy tak užitečná, jsou její fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky působí jako estrogeny v těle a pomáhají vyrovnat se s hormonálními výkyvy spojenými s menstruací a menopauzou.
 

Výhody pro menstruační cyklus

Kopřiva je známa svým schopností regulovat menstruační cyklus a zmírnit menstruační bolesti. Studie ukazují, že extrakt z kopřivy snižuje krvácení během menstruace a může také pomoci při bolestech břicha a křečích.

Výhody pro menopauzu

Kopřiva může být pro ženy v menopauze velkou pomocí. Hormonální změny spojené s menopauzou mohou způsobovat řadu příznaků, jako jsou návaly horka, podrážděnost a nespavost. Fytoestrogeny obsažené v kopřivě mohou pomoci vyrovnat se s těmito příznaky a také snížit riziko osteoporózy.

kopriva-blog1.png

Další výhody
Kopřiva může být užitečná také pro další ženské zdravotní problémy. Například pomáhá při cystách na vaječnících, snižuje záněty v děloze a může pomoci s otoky a křečemi spojenými s PMS.
Kopřiva může být konzumována jako čaj, tinktura nebo přidávána do salátů a smoothie. Je důležité si uvědomit, že přílišné užívání kopřivy může mít vedlejší účinky, jako jsou trávicí potíže a kožní vyrážky.

V závěru lze říci, že kopřiva dvoudomá je pro ženské zdraví velkým přínosem a může pomoci vyrovnat se s mnoha problémy spojenými s menstruačním cyklem a menopauzou. Kopřiva obsahuje mnoho antioxidantů a protizánětlivých látek, což ji činí ideální volbou pro podporu imunitního systému. 

Související recepty a články

Maralí kořen
Maralí kořen
Maralí kořen, též nazývaný "rhapontikum"  je bylina známá pro své mnohostranné účinky a léčivé...
Brahmi
Brahmi
Unikátní bylinka pro zlepšení paměti a koncentrace hojnmě využívána v ajurvédské medicíně.
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
V lidském těle se mikrobiom vyskytuje ve střevech, v kůži, v ústech, v dýchacích cestách nebo ve...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky