Nápoj pro krásu: Liftea COLAGENOVA HA

V poslední době se roztrhl pytel s nejrůznějšími rozpustnými kolageny v malých sáčcích. Reklamy na ně doslova zaplavily sociální sítě. Kolagen je zkrátka kosmetická vychytávka roku. Proto jsem se konečně pustila do testování produktů od značky Liftea, po kterých už hodně dlouho pokukuji: COLAGENOVA HA. Je to hydrolyzovaný kolagen ještě vylepšený kyselinou hyaluronovou, který je na českém trhu už dlouhá léta a je ozkoušený tisíci žen. Oproti “pytlíčkovým” kolagenům má mnohem větší balení a výrazně nižší cenu. Tak jej pojďme otestovat!

 

Nápoj pro krásu: Liftea COLAGENOVA HA

Proč je kolagen tak důležitý?

 

Kolagen je důležitou stavební bílkovinou lidského těla. Je hlavní složkou pojivové tkáně - vyskytuje se v kůži, kostech, zubech, chrupavkách, vazech i ve šlachách. Tvoří 30 % všech proteinů v organismu, 10 % celkové hmotnosti těla a neuvěřitelných 70 % pokožky! Právě proto je kolagen často nazýván elixírem mládí. Máme-li ho dostatek, naše kůže je pevná a bez vrásek, chlubíme se bujnou hřívou pevných vlasů, klouby fungují, jak mají, a celkově se cítíme vitálně. Jenže už po 25. roku života se obsah kolagenu v těle snižuje každoročně až o 1,5 % a jakmile oslavíme půlstoletí, už se kolagen netvoří v organismu prakticky vůbec. Pak jde logicky dolů kvalita pokožky, vlasů, zubů i kloubů.

 

Kolagen zároveň stimuluje glycin, což je aminokyselina, která je zodpovědná za růst svalové hmoty a za spalování tuků.”


4038.jpg
 

Hydrolyzovaný kolagen. Co to je?

 

Naštěstí existuje způsob, jak tělu kolagen dodávat. V lékárně najdete desítky různých preparátů či kolagen v tabletách, ale do jídelníčku lze zařadit i želatinu a želatinové bonbony. Je to tak: kolagen jakožto doplněk stravy totiž pochází stejně jako želatina z živočišných zdrojů bohatých na tuto bílkovinu. Finální čistý kolagen pak obsahuje až 97 % bílkoviny! Jenže želatina tak, jak ji známe, je pro organismus těžko stravitelná. Proto z hlediska vstřebatelnosti a následných příznivých účinků na stav těla je nejvhodnější dopřát si kolagen spíše právě v hydrolyzované formě.

 

Hydrolýza je složitý chemický proces, ale zjednodušeně se dá popsat tak, že při ní dochází ke zkrácení molekulových řetězců - štěpení na miniaturní peptidové částice, a k odstranění želírovacích vlastností. Hydrolýza se zkrátka a dobře stará o to, že kolagen ztratí želatinovou podobu a hlavně složitou strukturu, která brání tělu, aby jej efektivně využilo. Navíc je díky hydrolýze kolagen lépe rozpustný.

 

Když tělu dodáte hydrolyzovaný neboli štěpený kolagen, organismus se nemusí dlouho a složitě zabývat rozkladem želatiny, a tudíž z přijaté látky dokáže efektivněji vybrat to, co potřebuje.”


4027-(1).jpg
 

Věděli jste, že… Nehydrolyzovaný kolagen dokáže tělo vstřebat max. ze 4 % a z běžných kolagenových doplňků stravy si vezme nanejvýš 30 % účinné látky, kdežto hydrolyzovaný kolagen může vstřebat až z 95 %?
 

10 000 mg kolagenu v jedné dávce!

 

Liftea nazvala svůj patentovaný hydrolyzovaný kolagen Peptan® a v jedné doporučené denní dávce (2 odměrky prášku) je ho celých 10 000 mg. Toto množství pokryje doporučený příjem kolagenu a postará se, aby ho vaše tělo mělo dostatek.

 

Peptan® obsahuje také 18 aminokyselin, které jsou základním stavebním kamenem bílkovin, a to včetně osmi esenciálních, jež si lidské tělo nedokáže samo vytvořit!”

 

Kdy po produktu COLAGENOVA HA sáhnout?

 

  • ✔ chcete si udržet mladistvý vzhled a pružnou pokožku (20+)

  • ✔ trápí vás slabé, lámavé a třepící se nehty (20+)

  • ✔ padají vám vlasy, jsou lámavé, nekvalitní a bez života (25+)

  • ✔ máte povadlou pleť a začínají se objevovat první vrásky (30+)

  • ✔ řešíte celulitidu nebo strie (25+)

  • ✔ bolí vás klouby, cítíte tuhost, pohyb začíná dělat potíže (45+)

  • ✔ vystavujete tělo velké zátěži (vrcholový sport, časté tréninky) a potřebujete zregenerovat tělo, zejména klouby a šlachy (25+)

  • ✔ chcete se udržet v lepší kondici a být vitální (50+)

  • ✔ po zlomeninách, zánětech šlach
     

COLAGENOVA HA Čokoládová příchuť


IMG_6413.jpg
 

Balení

 

Čokoládový kolagen od Liftea se nově prodává ve větším balení, které má 420 g. Celkem tak obsahuje 30 dávek nápoje. V nádobce najdete plastovou odměrku, pomocí které lze prášek snadno dávkovat. Do jedné odměrky se vejde 7 g prášku, doporučená denní dávka je 14 g - tedy dvě odměrky. Jedna denní dávka vás tak vyjde na 21 Kč a balení vám vystačí přesně na měsíc.


IMG_6448.jpg

 

“Pixlička” je docela praktická, protože zaprvé její víčko drží opravdu pevně, a tak si kolagen můžete brát i na cesty a nemusíte mít obavy, že by se vám prášek někde vysypal, zadruhé ji pak můžete dál využít - třeba na oříšky nebo protein, který si přesypete z méně praktického sáčku. Stačí strhnout etiketu, zapojit kreativitu a vytvořit si vlastnoruční štítek.


IMG_6416.jpg

 

Příprava

 

Jak si kolagenovou bombu připravíte? Stačí do dvou decilitrů vody nebo mléka nasypat dvě odměrky prášku a hodně dobře zamíchat. Čokoládová COLAGENOVA HA má o trošku horší rozpustnost než ta vanilková, a tak se vyplatí použít k rozmíchání nápoje metličku, která pomůže rozpustit prášek dokonale. Pokud máte doma smoothie maker nebo mixér, můžete si míchání pomocí něj zjednodušit. Drink pak bude o to víc krémový a našlehaný!

1.png
 

Konzistence a chuť

 

COLAGENOVA HA s čokoládovou příchutí vytváří hustý krémový nápoj, který vás vrátí do dětství. Hodně totiž připomíná kakao, které jsme si jako malí připravovali s mlékem! Výsledný drink je neprůhledný, jemný a hustotou bych jej přirovnala k horké čokoládě. Na povrchu se tvoří pěna, která o to víc láká k vypití, protože koktejl skutečně vypadá jako lahodné kakao či čokoládové smoothie. A stejně tak chutná!


IMG_6430.jpg

 

Nápoj je příjemně sladký a je výrazně cítit po kakaovém prášku, se kterým výrobce nešetřil, a tak si užijete skutečně kakaovou chuť. Co oceňuji je, že drink nemá umělou pachuť, jako to znám například z různých hubnoucích koktejlů nebo à la čokoládových proteinů. Ve složení COLAGENOVA HA najdete i přírodní čokoládové aroma, jež dodává prášku na lahodné chuti a také na mňamózní vůni.


IMG_6468.jpg

 

Tip: Honí vás vždycky po obědě chuť na sladké? Dopřejte si čokoládový kolagenový koktejl COLAGENOVA HA jako odpolední dezert! Nebudete mít výčitky, že jste zobali čokoládu, ale naopak uděláte něco pro své zdraví a krásu.

 

Jak složení COLAGENOVA HA s čokoládovou příchutí vypadá pod drobnohledem?

 

  1. hydrolyzovaný kolagen Peptan®, 10 g

  2. kyselina hyaluronová ExceptionHYAL®, 100 mg

  3. přírodní odtučněný kakaový prášek, 1,36 g

  4. přírodní čokoládová příchuť, 160 mg

  5. kakaový extrakt

  6. oxid křemičitý (silica), 25 mg (látka proti tvorbě hrudek v prášku, která je zároveň nezbytná pro zdravé tělo)

  7. sladidlo sukralóza vyrobené z cukrové třtiny, 20 mg

  8. maltodextrin, 1,32 g (zahušťovadlo a konzervant)

  9. akáciová a xanthanová guma (přírodní látky sloužící jako zahušťovadlo)

  10. slunečnicový lecitin (zlepšuje využitelnost bílkovin)

 

 

Oxid křemičitý je důležitý pro pružnost a pevnost cév, ale neobejdou se bez něj ani naše kosti, zuby, pokožka a nehty. Je nezbytný také pro růst vlasů a jejich celkově zdravý vzhled, a navíc podporuje hojení pokožky a mírní akné.”


IMG_6462.jpg

 

Nutriční údaje

 

Pokud si hlídáte příjem živin, bude vás zajímat, jak čokoládová COLAGENOVA HA doplní váš jídelníček. Jeden koktejl (tedy 14 g prášku smíchaných s vodou) má 192 kJ (45,9 kcal), 9,4 g bílkovin, jen 0,2 g tuku a 1,6 g sacharidů (z toho 0,8 g jsou cukry).

 

 

Kolagen plní důležitou funkci také v imunitním systému: zabraňuje pronikání a šíření patogenních mikroorganismů, toxinů a rakovinotvorných buněk do organismu.”

 

 

COLAGENOVA HA Vanilková příchuť


upr.jpg
 

Balení

 

COLAGENOVA HA s vanilkovou příchutí je dostupná v 390gramovém balení. Do přiložené plastové odměrky, kterou najdete uvnitř, se vejde 6,5 g prášku. Doporučená denní dávka jsou opět dvě odměrky, tedy 13 g prášku. Balení vám tak vystačí opět na 30 dní a jeden koktejl vás vyjde stejně jako u čokoládové varianty na 21 Kč.


IMG_6455.jpg

 

Příprava

 

Vanilkový prášek má o něco lepší rozpustnost než ten čokoládový - téměř vůbec nedělá žmolky a stačí jej rozmíchat lžičkou, abyste vytvořili kompaktní drink bez kousků prášku. Pokud tedy preferujete rychlou přípravu, doporučuji zvolit spíše vanilkovou COLAGENOVU HA, která je namíchaná za pár vteřin - ať už ji budete míchat s vodou, anebo s mlékem. Ale vychutnat si ji můžete i jinak!


IMG_6434.jpg

 

Tipy na servírování aneb Dopřejte si kolagen po svém:

 

  • ● Použijte mandlové, kokosové či jiné rostlinné mléko a vytvořte nutričně bohatý snídaňový drink.

  • ● Přidejte dvě odměrky prášku do svého ranního ovocného smoothie!

  • ● Snídáte kaši či jogurt? Vmíchejte do nich prášek a vychutnejte si denní dávku kolagenu klidně lžičkou!

  • ● Rádi experimentujete? Co takhle jahodový džus, který po smíchání s vanilkovým práškem chutná jako zmrzlina, nebo zakysaná smetana, již čokoládový prášek promění v luxusní kakaový dezert?



IMG_6459.jpg

 

Konzistence a chuť

 

Vanilková COLAGENOVA HA potěší ty, kdo příliš neholdují hustým nápojům. Po smíchání s vodou totiž nezhoustne, ale naopak se v tekutině téměř ztratí. Nápoj tak zůstává průhledný s lehce vanilkovou barvou - a prášek mu propůjčuje pouze svou chuť a vůni. Aroma je jemné, méně znatelné než u čokoverze, která má v sobě kromě přírodní příchutí také kakaový extrakt a prášek. Vůně ve mně evokuje Vánoce a vanilkový cukr - když jej otevřete a zahalí vás aroma vanilkových rohlíčků...

 

Co se týče chuti, je COLAGENOVA HA s vanilkou lehce sladší než čokoládová - připomíná medem oslazený čaj nebo chuť krémového lízátka. Je ale zase víc neutrální a dá se využít k oslazení smoothie či ovocné kaše, kam se chuť čokolády nehodí.

 

Ani čokoládová, ani vanilková COLAGENOVA HA neobsahují umělá aromata nebo barviva.”

 

Čokoládový koktejl lze díky husté konzistenci považovat i za svačinku, protože mnoho lidí má po vypití hustších nápojů pocit sytosti. Vanilkový koktejl je řídký, vodový, a tak jej zvládnete vypít klidně i hned po snídani. Výrobce neuvádí, že je nutné prášek užívat na lačno, takže si jej můžete dopřát kdykoliv během dne. Klidně si dávkování rozdělte na 2x denně 1 dl tekutiny s odměrkou prášku. Osladíte si den hned dvakrát!


IMG_6445.jpg
 

Složení pod drobnohledem:

 

  1. hydrolyzovaný kolagen Peptan®, 10 g

  2. kyselina hyaluronová ExceptionHYAL®, 100 mg

  3. vanilková příchuť, 150 g

  4. sodík, 180 mg (je nezbytný pro správné fungování svalů a nervů a podporuje funkci ledvin)

  5. sladidlo sukralóza vyrobené z cukrové třtiny, 20 mg

  6. maltodextrin, 2,73 g (zahušťovadlo a konzervant)



IMG_6410.jpg

 

Nutriční údaje

 

Jeden koktejl vanilkové COLAGENOVY (tedy 13 g prášku smíchaných s vodou) má 195 kJ (46,4 kcal), 9 g bílkovin, 0,2 g tuku a 2,9 g sacharidů (z toho 0,19 g jsou cukry). Oproti čokoládové verzi se tak nutriční údaje v podstatě neliší, pouze sacharidů je ve vanilce o 1,3 g více.

 

Výsledky

Kolagen užívám měsíc, zatím jsem spotřebovala cca půlku z každého balení, a nejvíc za tu dobu pozoruji změnu na nehtech! Zcela upřímně, nehty delší než 2 mm jsem neměla snad rok, protože se mi vždycky začnou třepit, jakoby zdvojovat, a posléze se polámou - a teď mám konečně nehty, které si zase zaslouží nalakovat! 😊 Těším se, co to udělá s mojí pokožkou skorotřicátnice. Zároveň jsem COLAGENOVA HA pořídila i mamince (47 let), protože má náročné povolání, kdy stojí celý den na nohou. Ta si zatím po měsíční kúře nejvíc chválí, že se jí zlepšila kvalita vlasů, které utrpěly odbarvováním, a že jí přestalo “lupat” v koleni.


4039-(1).jpg

Kolagen COLAGENOVA je dostupný i v tobolkách.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky