Celulitida může být zpráva o zdraví

Celulitida bývá vnímaná především jako estetický problém. Kosmetické přípravky ale mnohdy na její řešení nestačí.
Celulitida může být zpráva o zdraví
Je to proto, že příčina celulitidy se nenachází v pokožce, ale souvisí s fungováním lymfatického systému. Když je jeho činnost zpomalená, nebo nefunguje vůbec, dochází k přetížení organismu. To sebou nese další nepříjemné projevy, jako nafouklé břicho, otoky končetin, nebo chronickou únavu. Pokud vás trápí celulitida, je dobré zamyslet se nad souvislostmi, ze kterých tento problém vzniká.

Co je vlastně (životní) míza?

Pojďme se na to podívat od začátku. Lymfa neboli míza je nažloutlá tekutina, která koluje v lymfatickém systému. Vzniká z tkáňového moku. Lidský organismus jí denně vyprodukuje dva až čtyři litry. Její složení se podobá krevní plazmě. Obsahuje vodu, draselné i sodné soli, bílé krvinky, bílkoviny, cukry a tuky. Z lymfatického systému se následně vrací zpět do krve. Problémy se správným oběhem lymfy v těle jsou obvykle závislé na věku a častěji, stejně tak jako celulitida, postihují ženy.

 

Úkolem lymfatického systému je odvádění škodlivin z těla.



Za potížemi se správným oběhem lymfy stojí lymfatický systém, jehož úkolem je odvádět škodliviny z těla. Mezi hlavní spouštěče přetížení lymfatického systému patří stres a psychické vypětí, nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin, tučných jídel, soli a cukrů, nedostatek pohybu, odpočinku a zdravého spánku. Pokud se počáteční příznaky neřeší, může později dojít k oslabení imunity a k řadě dalších zdravotních potíží.

Lymfatický systém – seznamte se!

Lymfatický systém je tvořený součinností lymfatických kapilár, lymfatických uzlin, lymfatických cév, mízovodů a lymfatických orgánů.
  • Lymfatické kapiláry tvoří počátek lymfatického systému. Sbírají tkáňový mok a spojují se do sítí ve většině orgánů našeho těla. Nacházejí se podél tepen a žil.

  • Lymfatické uzliny se velkou měrou podílejí na stavu imunity. Napomáhají tvorbě protilátek imunitního systému, filtrují lymfu a zadržují toxiny.

  • Lymfatické cévy a lymfatické mízovody shromažďují a vedou lymfu do žil v oblasti srdce. Pohybu lymfy v těchto cévách napomáhají svalové stahy a hluboké dýchání.

  • Lymfatické orgány - brzlík, slezina, mandle, kostní dřeň a slepé střevo – jsou podstatnou součástí imunitního systému a jejich stav určuje úroveň naší imunity.

Zdraví a krása začíná uvnitř

Jistě už tušíte, že vnější, kosmetická péče o kůži postiženou celulitidou, je až druhý krok k uspokojivému řešení. Než si začnete vybírat vhodný krém nebo olej, dopřejte péči lymfatickému systému. Abyste ho ještě více nezatěžovali, je vhodné najít přírodní přípravek.  Jednou z možností jsou oblíbené rostlinné kapsle Liftea Celulinie. Obsahují koncentrované extrakty z čistých přírodních látek. Efektivní rostlinný „mix“ je koncipovaný cíleně, tak, aby dokázal podpořit lymfatický systém v plné šíři.
  • Ke správné funkci lymfatického systému přispívá extrakt z dřeva cedru himálajského, kořen ploštičníku hroznovitého nebo extrakt z nadzemní části svízele syřišťového.
  • Antioxidanty obsažené v extraktu ze zeleného čaje nebo v extraktu z vodního melounu pomáhají neutralizovat volné radikály a chrání buňky před poškozením.
  • Kontrolu váhy, která se správnou funkcí lymfatického systému, potažmo se vznikem celulitidy souvisí, zajišťuje inulin. Mimo jiné podporuje zdravé trávení a stará se o udržení normální hladiny krevního cukru.
  • Extrakt z vinné révy přispívá ke zvláčnění pokožky a podporuje její hladký vzhled.
Kapsle jsou navíc uživatelsky pohodlné. Na rozdíl od bylinných čajů není nutný čas na přípravu. Můžete je nosit v kabelce a stačí 1 – 2 tobolky denně.

5 P pro funkční lymfatický systém a hladkou pokožku

celulitida-liftea-clanek.png
Než se pustíte do boje s celulitidou, zkuste vnímat tento problém jako komplexní a hledejte komplexní řešení.  Zdravé zásady pro funkční lymfatický systém a hladkou pokožku se dají shrnout do pouhých 5 bodů, které zásadním způsobem ovlivňují celkové zdraví.
 
  • Podpora lymfatického systému je základ.  Pomůže vám s ní vhodný doplněk stravy.
  • Péče o kůži je nezbytný doplněk. Na trhu je široká nabídka kosmetiky, olejů, sér či krémů. Pořiďte si také masážní kartáček.
  • Péče o tělo by měla být pravidelnou součástí životního stylu. Dopřejte si například lymfatické masáže.
  • Pravidelný pohyb je nutný proto, aby lymfatický systém správně fungoval a odváděl škodliviny z vašeho těla.
  • Posun ve výživě se určitě vyplatí. Zrevidujte svůj jídelníček a přibližte ho co nejvíce zásadám zdravé stravy. Nezapomeňte na dostatek tekutin.  
 
Pokaždé, když hodnotíte vzhled své pokožky, berte v úvahu, že tzv. pomerančová kůže, čili celulitida, není jen nepříjemným vnějším projevem, ale vypovídá o zdraví lymfatického systému, a to je potřeba řešit především.
 

Související recepty a články

Novinka pro štíhlou postavu bez nevzhledných dolíčků
Novinka pro štíhlou postavu bez nevzhledných dolíčků
Pracujete v rámci novoročního předsevzetí na své postavě a hodila by se vám podpora? Vsaďte na přírodní látky. I ty...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky