Kolagen pro krásnou pokožku:

12 otázek a odpovědí, které byste měli znát, podle dermatoložky.
Kolagen pro krásnou pokožku:

Jakou roli má kyselina hyaluronová (HA-hyaluronic acid) v péči o pleť?

Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující glykosaminoglykan a součást mezibuněčné hmoty. Pozoruhodná je její schopnost vázat vodu, dokáže pojmout až tisícinásobné množství vody. Další zajímavou funkcí je eliminace volných kyslíkových radikálů a regulace množení a dozrávání kožních buněk. Pro všechny tyto vlastnosti se jí přezdívá „kyselina mládí“.

Její hojivé účinky se v dermatologii využívají již od 60. let minulého století k lokální léčbě popálenin, chronických ran a vředů. V posledních letech se stala jednou z nejčastěji používaných látek v přípravcích proti stárnutí pleti, kde se využívá jejích excelentních hydratačních vlastností. Najdeme ji i v sérech na vlasy a balzámech na nehty.


Jaký je rozdíl v účinnosti kyseliny hyaluronové při ústním podání a při aplikaci v pleťových krémech?

V kůži najdeme zhruba 50 % kyseliny hyaluronové z celkového množství obsaženého v našem organismu. Objevuje se nejen v kůži, ale i za oční čočkou a v kloubní tekutině. Časem jí ubývá: jak stárneme, naše pleť se snáze vysušuje a ztrácí elasticitu. Proto je dobré kyselinu hyaluronovou doplnit – a to buď v lokální nebo celkové formě.
Hydratační krémy s hyaluronovou kyselinou mají svoji nezastupitelnou funkci. Je dobré si ale posvítit na to, o jaký krém se jedná. Molekula kyseliny hyaluronové je relativně velká, což může mít za následek omezené vstřebávání do kůže. Za účinné se dají považovat krémy nebo séra, které obsahují vysokou koncentraci nízkomolekulární kyseliny.

Při ústním podání se kyselina hyaluronová dostává krevním řečištěm do škáry a následně i do pokožky, kde plní svoji hydratační funkci. Výhodou této aplikace je dostatečná a rovnoměrná koncentrace v kůži celého těla, která podporuje udržení tvaru tkání a posiluje pnutí kůže. Její efekt si lze představit na modelu nafukovacího gumového míče. Ten se pod tlakem deformuje a vyklenuje, přestane-li tlak působit, vrací se do původního propadlého tvaru.
 
V jaké formě tělo kyselinu hyaluronovou nejlépe vstřebává a proč?

Účinné vstřebávání kyseliny hyaluronové poskytuje podání ve formě tablet nebo rozpustného prášku, efektivní místní vstřebání nastává např. při injekční aplikaci ve formě mezoterapie. Těmito cestami se látka dostává do škáry, kde se kyselina hyaluronová v gelovité podobě mezi sítí kolagenních vláken přirozeně vyskytuje.
 

Proč je kolagen pro lidské tělo důležitý a jak se může projevit jeho nedostatek v organizmu?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Tvoří až 30 % všech proteinů v organismu, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. V současnosti je známo nejméně 27 různých typů kolagenů. Varovné signály, které se při nedostatku kolagenu vyskytují, jsou: zhoršená kvalita pokožky, tvorba vrásek, vypadávání vlasů, lámavost nehtů, bolesti kloubů.
 
Umí si naše tělo kolagen vytvářet, nebo je třeba kolagen také doplňovat? 

Existují dvě cesty, jak získat kolagen: ta první je jeho přirozená produkce v organismu, která s věkem postupně klesá na minimum. Druhou možností je získávání kolagenu z potravy. Příjem stravou je vázán na konzumaci masa, kůže a chrupavek.
 
V jakém věku nebo z jakých příčin organizmus o kolagen „přichází“ nejvíce? 

V souvislosti s věkem se snižuje počet kolagenních vláken, klesá jejich pevnost a mechanická odolnost a mění se jejich uspořádání. Výrazně se deficit projeví např. u žen v období menopauzy, kdy dochází k úbytku ženského pohlavního hormonu estrogenu. Epidemiologické studie ukazují, že v prvních 5 letech po menopauze dojde k rozpadu 30 % kolagenních vláken a každý rok o další 1-2 %.

V jaké formě tělo kolagen nejlépe vstřebává a proč? 

Aby tělo mohlo přijímaný kolagen zpracovat, musí být v rozpustné hydrolyzované podobě. Jedině tak ho umí tělo využít jako stavební materiál, díky kterému máme kvalitní pokožku, lesklé vlasy a pevné nehty. Vhodné je současně zvýšit přísun vitaminu C, který je pro tvorbu kolagenu nezbytný.
 
 
Jaké minimální denní dávky kolagenu a kyseliny hyaluronové byste doporučila, aby byly znatelné jejich pozitivní účinky na kvalitu pleti?

8 -12 g kolagenu a 80-100 mg kyseliny hyaluronové.
 

Je možné říci, že doplňky stravy s kyselinou hyaluronovou a kolagenem zlepšují kvalitu pleti a snižují tvorbu vrásek?

Slovo kolagen a kyselina hyaluronová se v souvislosti s antiagingem skloňují často. Právě tyto molekuly jsou zodpovědné za mladistvý vzhled pleti. Tvoří se ve škáře – druhé vrstvě kůže.  Časem jich ale ubývá a výsledkem je mnohými tolik obávaná ztráta elasticity a "propadání" horních vrstev kůže v podobě jemnějších i hlubších rýh.
To všechno je zcela přirozený proces, který se snažíme různými prostředky zastavit.
Zatím nejúčinnější způsob, jak dostat kolagen a kyselinu hyaluronovou na „místo činu“, tedy do škáry je užívání doplňků stravy. Tak se dostávají aktivní látky do kůže zevnitř a pracují na jejím vyhlazení a zvýšené pružnosti.
 
Lze říci, že užívání doplňků stravy kombinujících kyselinu hyaluronovou a kolagen má větší přínos pro organizmus než užívání těchto dvou látek jednotlivě?

Kombinace těchto dvou látek je ideální, protože novotvorbu kolagenu podporuje právě kyselina hyaluronová. Jedná se tedy o synergistický efekt.
 
Může se člověk kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou předávkovat?

Riziko předávkování je malé, protože hydrolyzovaný kolagen je ve vodě rozpustný a jeho přebytek je rychle vylučován z těla. Nicméně nabádám k dodržování doporučeného dávkování.
 
Doporučila byste přípravky s kyselinou hyaluronovou a kolagenem k dlouhodobému užívání?

Zhodnocení efektu tohoto nutrikosmetického přípravku by mělo proběhnout po 3 měsících. Pokud zaznamenáte zpevnění pokožky, zlepšení kvality nehtů nebo vlasů, doporučuji dlouhodobé užívání.Samozřejmě, že současné dodržování zásad zdravého životního stylu a ochrana před UV zářením jsou nezbytnými doprovodnými faktory v boji proti stárnutí kůže.

Na naše otázky odpovídala dermatoložka

monikaProf-MUDr-Monika-renbergerova.png
 
Prof. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. 
 
 

Související recepty a články

Nápoj pro krásu: Liftea COLAGENOVA HA
Nápoj pro krásu: Liftea COLAGENOVA HA
V poslední době se roztrhl pytel s nejrůznějšími rozpustnými kolageny v malých sáčcích. Reklamy na ně doslova...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky