Divoké oregano? Zeptali jsme se odbornice.

Divoké oregano? Zeptali jsme se odbornice.
Rádi se dozvídáme víc o zajímavých přírodních látkách, které mohou podpořit naše zdraví. Tentokrát jsme se zastavili u divokého oregana a zeptali jsme se naší konzultantky, výživové poradkyně ing. Evy Goldmannové.
 
Liftea: Evo, mohla byste nám popsat, jak se oreganový olej získává a čím je pro vás osobně  zajímavý?
 
Oreganový olej se vyrábí jemnou destilací z rostlinky Origanum minutiflorum, která jako jediná z mnoha druhů oregana obsahuje vysoké procento léčivého oreganového oleje ve velmi čisté podobě. Přestože vůni oregana máme spojenou převážně s kulinářskými zážitky, tento oreganový olej není vhodný k vaření ani na pečení J, ale výhradně k tomu, aby napomáhal při prevenci různých disharmonií v lidském organismu . Stojí na nejvyšším stupni účinnosti obsažených léčebných látek a co je velmi důležité – užívání oreganového oleje v jakékoliv formě náš organismus nezatěžuje.
 
Liftea: Komu z vašich klientů či přátel byste oreganový olej doporučila?
 
Oreganový olej v první řadě doporučuji těm, kteří chtějí účinně předcházet civilizačním onemocněním srdce a oběhového systému.  Je tedy vhodným doplňkem pro všechny, kteří žijí ve stresu a ve vysokém pracovním nasazení. Olej v čisté esenciální podobě je jedinečný pro ty, kteří se dlouhodobě potýkají s léčbou kožních nebo nehtových plísní a mykóz. Doporučuji používat olej zevně ve formě koupelí, nebo potíráním postiženého místa. V tomto případě je dobré olej ředit v poměru 1:5 až 1:1 s vodou v závislosti na individuální citlivosti ošetřovaného místa.
 
Liftea: Vzhledem k sezónnímu využití se nabízí otázka – co divoké oregano a nachlazení a infekce?
 
V tomto období bych opět nepodceňovala především prevenci, jejíž součástí může divoké oregano mimo jiné být. V případě onemocnění nám oreganový olej napomáhá normalizovat stav při rýmě, zahlenění dýchacích cest, či silném kašli.  Při onemocnění horních cest dýchacích má velice úlevný  účinek inhalace oreganového oleje. Při bolestech ucha a zánětu zvukovodu doporučuji obklad z navlhčené gázy s několika kapkami oleje, nebo můžete bolestivé místo přímo potírat.
 
Liftea: Jako výživová poradkyně již dlouho dobu radíte lidem, jak správně jíst. Doporučila byste olej z divokého oregana také pro podporu správné funkce zažívání, nebo při určitém typu diety?
Oreganový olej dokáže také efektivně optimalizovat zažívací ústrojí. Napomáhá úlevě při pálení žáhy, říhání a překyselení žaludku. Oregano má prokazatelné dezinfekční účinky, jednoduše vám pročistí celé trávení. Je tedy vhodný při různých čistících kůrách, ale také velice účinný, pokud nás trápí střevní parazité.
 
Liftea: Divoké oregano lze využívat nejen ve formě oleje, ale také například ve formě kapslí naplněných drcenou bylinou. Nebo si například můžeme zakoupit oreganový čaj. Jaký je podle vašeho názoru rozdíl ve formách, ve kterých je oregano dostupné?
 
Esenciální oreganový olej v lahvičce obsahuje vysoké procento léčivého oreganového oleje ve velmi čisté podobě, navíc je uživatelsky velmi variabilní. Želatinové tobolky obsahují jemnější oreganový olej. Jeho absorpce v organismu je delší a je tedy ještě šetrnější pro lidský organismus.
Čaj obsahuje pouze 1% esencí divokého oregana a používá se v pitných kúrách na podporu imunitního systému, pro zdravé dýchací cesty nebo jako podpůrný prostředek v kombinaci s esenciálním oreganovým olejem nebo s tobolkami
.
Liftea: A teď si Vás, Evo trochu vyzkoušíme 😊. Věděla jste, že z oregana se vyrábí i pleťová voda?
O pleťové oreganové vodě jsem skutečně nevědělaJ. Ale dává mi to smysl! Oreganový olej má dezinfekční účinky, tak si určitě hravě poradí s aknózní pletí. Takže další rozměr použití – přes kuchyň a domácí lékárničku do kosmetické výbavy!
 
 
 
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky