Esenciální oleje: Přírodní poklady pro zdraví a pohodu

Esenciální oleje jsou vzácné a cenné přírodní extrakty, které mají výrazné léčebné, terapeutické a aromaterapeutické vlastnosti.
Esenciální oleje: Přírodní poklady pro zdraví a pohodu
Používají se po staletí ve starověkých kulturách a stále zůstávají oblíbenou volbou pro podporu celkového zdraví a wellness. Tyto esence jsou vyrobeny z rostlinných materiálů, jako jsou květiny, listy, kořeny, semena a kůra, a vynikají svou vůní a účinky. Pojďme se podívat na to, co jsou esenciální oleje, jak vznikají, jejich druhy a výhody.

esencialni-oleje-blog.png

Co jsou esenciální oleje a jak vznikají?
Esenciální oleje jsou koncentrované kapaliny získané z rostlin, které obsahují aroma a složky, které dávají rostlinám charakteristické vlastnosti. Pro získání těchto olejů se využívají různé metody extrakce, které zachovávají jejich přírodní látky a účinné složky.

Nejběžnějšími metodami jsou:
1. Destilace: Používá se pro květiny, listy a byliny. Rostlinný materiál se vystavuje páře a následně se kondenzuje do tekuté formy, kde se oddělí olej od vody.

2. Tlak za studena: Tato metoda se využívá zejména pro citrusové plody. Plody jsou stlačeny, čímž se uvolní esenciální olej, který se následně oddělí od šťávy.

3. Rozpouštění: Pro extrakci z citronely, květů jasmínu a dalších rostlin se využívá rozpouštění rozpouštědlem, které oddělí esenciální olej od rostlinných materiálů.

Odpočinek ve vaně

 

Druhy esenciálních olejů:

Existuje obrovské množství různých esenciálních olejů, každý s jedinečnou vůní a léčebnými vlastnostmi. Některé z nejběžnějších druhů jsou:

Levandule: Uklidňující a uvolňující vůně, často používaná pro podporu relaxace a spánku.

Rozmarýn: Osvěžující aroma, které podporuje soustředění a paměť.

Eukalyptus: Osvěžující a uvolňující vůně, která pomáhá při nachlazení a uvolňuje dýchací cesty.

Tea tree (čajovník): Silný antiseptik, který se používá pro péči o pleť a léčbu akné.

ese-oleje-blog2.png

 

Esenciální oleje jsou nádherným způsobem, jak si dopřát léčebné účinky přírody a podpořit i celkovou pohodu a zdraví. Není divu, že se stále více lidí obrací k těmto přírodním pokladům jako alternativní formě péče o své  zdraví a wellness.

Díky svým jedinečným vůním mají esenciální oleje také schopnost ovlivňovat náladu a emoce. Aromaterapie je věda, která využívá esenciální oleje k léčbě duševního a emocionálního stavu. Při inhalaci těchto vůní se složky olejů vstřebávají přes čichový nerv do mozku, což může vést k uvolnění stresu, zlepšení nálady a zmírnění úzkosti.

Některé esenciální oleje mají také pozitivní vliv na fyzické zdraví. Například olej z máty má chladivý efekt a může pomoci zmírnit bolesti hlavy, zatímco olej z levandule má uklidňující účinky a může být použit k podpoře spánku.

Esenciální oleje se také často používají k podpoře imunitního systému. Některé oleje mají antibakteriální, antivirotické a antifungální vlastnosti, které mohou pomoci tělu bojovat proti infekcím a nemocem.

 

ese-oleje-blog4.png
 

Jedním z klíčových aspektů esenciálních olejů je jejich rozmanitost. Existuje obrovské množství druhů a kombinací, což umožňuje individuální přizpůsobení pro konkrétní potřeby a preferované vůně.

Dejte sbohem stresu

Pokud jde o aplikaci esenciálních olejů, existuje několik způsobů, jak je používat:

Aromaterapie: Esenciální oleje lze difuzovat do vzduchu pomocí aromalampy, difuzéru nebo jednoduše vložením na kapesník.

Masážní oleje: Přidávají se do nosičových olejů, jako je jojobový nebo mandlový olej, pro relaxační nebo léčebné masáže.

Koupelové soli: Esenciální oleje lze přidat do koupelových solí pro uvolňující a osvěžující koupel.

Kosmetika: Některé esenciální oleje se přidávají do šamponů, krémů nebo olejů pro péči o pleť a vlasy.

Inhalace: Inhalace esenciálních olejů z některých druhů nebulizérem nebo inhalátorem může pomoci uvolnit dýchací cesty a podpořit dechovou kapacitu.

Související recepty a články

ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
Kdo z nás by nechtěl mít v létě bronzově opálenou pleť, připadáme si hned tak nějak zdravější, vitálnější a...
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši. Se všemi těmito aspekty je...
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
Originální barevná řada péče o tělo a vlasy s ingrediencemi z čisté přírody v BIO kvalitě. Orientální mák a jiskřivé...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky