Inhalátor jako užitečný pomocník při běžných respiračních onemocnění

Inhalátor jako užitečný pomocník při běžných respiračních onemocnění
Inhalátor si většinou spojíme s alergií či chronickým onemocněním, například astmatem. Méně se ví, že se výborně hodí i při boji s akutní respirační infekcí či chřipkou. Představuje přitom nejen cennou prevenci, ale pomáhá také ke zkrácení doby léčby nebo snížení rizika případných komplikací. V čem spočívá blahodárné působení inhalace a jak na ni? Podívejte se spolu s námi.

Začněme už zmiňovanou prevencí. V ní hraje pravidelná inhalace svou roli tím, že posiluje odolnost dýchacího systému. Sliznice jsou pak silnější a lépe čelí nejen prachovým částicím a alergenům, ale i choroboplodným zárodkům a dalším potenciálně škodlivým látkám. Sliznice se zároveň zvlhčují a čistí, i to je při předcházení respiračních onemocnění důležité. Inhalaci tak lze doporučit například v období zvýšeného výskytu chřipek, ale i v případě, že vystavujete své dýchací cesty jiné zátěži. Tou může být topením vysušený vzduch, znečištěné ovzduší nebo zhoršené rozptylové podmínky. Inhalovat z preventivních důvodů stačí jednou denně, a to ideálně večer.


Snadná pomoc, rychlý účinek

Pokud už vás rýma a kašel přemohly, oceníte hlavně rychle nastupující účinek inhalace.  Snadno si všimnete uvolnění rýmou ucpaného nosu. Zároveň dochází k urychlení rozpouštění a snadnějšímu vykašlávání přebytečného hlenu a k odplavování bakterií a virů z dýchacích cest. Potýkáte-li se s nachlazením nebo nemocí, inhalujte dvakrát až třikrát denně, dokud potíže neustanou.
Důležité ještě zmínit, že v případě akutních zánětů je třeba sliznici ochladit, a tak se hodí inhalace roztoku o teplotě přibližně 22 až 26 °C. Naopak v případě silné rýmy, která je následkem nachlazení, je vhodnější vyšší teplota roztoku, a to zhruba 38 až 42 °C. Ta je doporučována i v případě chronických zánětů dolních cest dýchacích, kdy je třeba zkapalnit sekret.


Vincentka i voda se solí

A co vlastně v těchto případech inhalovat? Výborně se hodí některé minerální vody, přičemž proslulá je v této souvislosti Vincentka. Jde o silně mineralizovanou a jodovou vodu z přírodního zdroje, konkrétně z léčebných pramenů v Luhačovicích. Dobrá je také Bílinská kyselka. Použít však můžete i obyčejnou převařenou vodu se solí, z níž připravíte fyziologický roztok naředěním 9 gramů soli do litru vody. Roztok z mořské soli určený k inhalaci můžete i zakoupit, k dostání je v lékárnách.


Inhalátor zvýší efektivitu

Inhalovat samozřejmě můžete i bez přístroje, tedy za využití hrnce či mísy s horkým roztokem a deky, kterou si nad ním zakryjete hlavu. Právě tato forma byla v minulosti velmi oblíbená a stále je využívaná. Výrazný přínos inhalátoru však spočívá v tom, že vytváří malé aerosolové částice, které se po vdechnutí dostávají hlouběji do dýchacích cest. Celý proces je tak mnohem efektivnější a leckdy také rychlejší.

Pro domácí použití se hodí například kompresorový inhalátor InnoSpire Essence od značky Philips Respironics. Díky patentované technologii SideStream vytváří aerosol v optimální velikosti pro účinnou léčbu, a navíc má vysoký výkon zkracující dobu inhalace. Více se o něm dozvíte ZDE.

Samotné inhalování už není nijak složité. Je třeba ho provádět v klidu, nikoliv však bezprostředně po jídle. Pohodlně si sedněte a záda přitom držte rovná a hlavu vzpřímenou v prodloužení trupu. Tím se účinné látky dobře dostanou do dýchacích cest. Alespoň půl hodinky po inhalaci zůstaňte doma a nevydávejte se nikam ven. Pokud vám inhalování není příjemné nebo se váš stav zhoršuje, konzultujte postup s lékařem.
 

Související recepty a články

ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
ISOLARI – aktivní opalovací přípravky šetrné k mořskému EKO systému
Kdo z nás by nechtěl mít v létě bronzově opálenou pleť, připadáme si hned tak nějak zdravější, vitálnější a...
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Ideální letní výbava? Vsaďte na béčko
Užijte si dovolenou naplno. Máme pro vás tipy na péčí o zdraví, krásu i klid na duši. Se všemi těmito aspekty je...
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
PAPAVERO D´ORIENTE – letní tělová péče s vůní orientálních máků a pačuli
Originální barevná řada péče o tělo a vlasy s ingrediencemi z čisté přírody v BIO kvalitě. Orientální mák a jiskřivé...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky