Jarní únava

Jarní únava
Jaro. Jaro? Jarooo! Tohle slovo zní v uších tak krásně. Vsadíme se, že i ti největší milovníci lyžování a sněhuláků se už dozajista museli těšit, až jarní paprsky začnou probouzet k životu přírodu. A i na nás funguje vitamín D ze sluníčka jako pořádná vzpruha. Přesto však existuje slovní spojení „jarní únava“. Že ji dobře znáte a právě prožíváte? Váš organismus je po zimě prostě vyčerpaný. Poradíme vám, jak si dobít baterky!

Proč jarní únava vzniká

Naše tělo dostává v zimě pořádný „záhul“. Neustále musí bojovat s výkyvy teplot, když z přetopených místností vplujeme do mrazivých ulic, a spousta energie padne na vytrvalou práci imunitního systému, který je nonstop připravený útočit na chřipkové viry a snaží se nás chránit před nachlazením. Jako palivo posíláme organismu spíše těžká jídla s minimem vitamínů. Skoro celý den je pochmurno, chladno a tma, takže sluneční svit a optimismus, aby člověk pohledal…

Abychom měli lepší energetické zásoby a tělo se tak mohlo efektivně bránit chladu, žádá si od nás pořádný kalorický příjem a my máme proto chuť na „pořádná jídla“, třeba omáčky, pečínky a sladké. Zpracovat takové potraviny je pak řádná zátěž pro žaludek, žlučník, ledviny a játra. Zato pohybu tělu moc nedopřejeme, komu by se chtělo v sychravých dnech běhat po venku… A tady to máme: více než čtvrt roku maká náš organismus na plné obrátky, tak se nemůžeme divit, když se na jaře zkrátka „vybije“.

Bylinky: powerbanka pro lidské tělo

Pokud jste ani v zimních měsících od zdravého životního stylu nepolevili, stravovali se vyváženě, cvičili, trávili čas na čerstvém vzduchu v horách a byli šťastní a spokojení, tělo nedá jarní únavě šanci a funguje, jak má. Ale pokud se vám „klíží zraky“ už v deset dopoledne, je záhodno dopřát mu aspoň lehký detox a dávku vitamínů.
Alfou a omegou je jídelníček. Zařaďte do něj dostatek zeleniny, ovoce, semínek, ořechů a rašících výhonků (třeba řeřichy, kterou snadno vypěstujete doma na navlhčené vatě). Vylučte aspoň na 14 dní mléčné výrobky, prorostlá masa, uzeniny, sladkosti, smažené pokrmy a nadměrné množství pekařských výrobků a soli. Myslete na pitný režim: bylinné čaje vám udělají skvělou službu. Čaj si ráno uvařte do dvoulitrové konvice a během dne popíjejte klidně i studený. Naopak kávu si dopřejte maximálně jednu ráno.

S detoxikací organismu vám pomůže i bylinné tonikum Freetox. Tento „elixír života“ tvoří mladý ječmen, extrakt z březových listů, extrakt z 10 bylin (kurkuma, zázvor, pelyněk, hořec, máta peprná, kopřiva, ostropestřec mariánský, mučenka, zelený čaj a acerola), extrakt z jablka a švestky a pomerančový olej. Takto „nabombená“ kombinace je vynikající očistnou kúrou a společně se zdravým jídelníček udělá s vaším tělem divy. Mladý ječmen je superpotravina obsahující 4x více vápníku než mléko, 22x více železa než špenát a tolik bílkovin, kolik nemá ani ten nejlepší steak. Kromě toho má v sobě i desítku minerálů a 13 různých vitamínů. A mladé březové listí, další lék z jarní přírody, pročišťuje ledviny a celkově podporuje metabolismus. Užívání tonika je jednoduché: odměrku Freetoxu smíchejte s 1,5 litrem vody a během dne vypijte.

Péče o ledviny a játra

Jak jsme zmiňovali, v zimě jely na nejvyšší výkon čtyři důležité orgány: žaludek, žlučník, ledviny a játra. Pojďme jim to na jaře trošku vynahradit. A poděkovat jim. Jak? Doplňkem stravy Liftea Pro játra a ledviny, se kterým jednou tobolkou dodáte tělu cholin (vytváří ochranu jater), L-methionin (taktéž se stará o ochranu jater, ale také o zlepšení výživy vlasů, nehtů, kloubů a šlach), vitamíny B1, B6 a E a co víc - výtažky z kopřivy dvoudomé, smetanky lékařské a ostropestřce mariánského, které přispívají k pročištění organismu. Kombinaci těchto bylin podporuje funkce ledvin a jater, stará se o správnou činnost srdce a kardiovaskulárního systému a má příznivý vliv na přirozenou obranyschopnost organismu. A vaším úkolem bude dát si jen jednu jedinou tobolku denně.

Věděli jste, že játra jsou jediným orgánem v našem těle, který dokáže dorůstat a sám se regenerovat? Proto je péče o tento orgán tolik důležitá. Pohlazením pro něj bude kúra s bylinným tonikem Salus z ostropestřce mariánského. Bylina v sobě obsahuje látku zvanou silymarin, která napomáhá správné funkci jater. Denně stačí vypít 15mililitrový hlt tohoto zdravého „lektvárku“ a játrům pošlete až 636 mg suchého extraktu ostropestřce! Ten je navíc velmi silným antioxidantem podporujícím lidskou imunitu, napomáhá tvorbě žluči a podporuje optimální hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Třešničkou na dortu je vysoký obsah „céčka“ v toniku: vitamín pochází z aceroly, oranžovo-červeného plodu podobného naší třešni. Vitamín C bojuje proti únavě a vyčerpání a ochraňuje nás před infekcemi.

Céčka, já sbírám céčka…

Tou nejlepší formou, jak si vitamín cé do těla aplikovat, je bezpochyby liposomální! Co to znamená? Liposomální vitamín je oproti běžnému obalený lipidovou (tukovou) membránou. Tělo jej netráví klasicky přes žaludek, ale rovnou jej posílá do krevního řečiště a k buňkám jater. A v tom je to kouzlo: organismus tak vstřebá až 90 % látky, kterou mu pošleme! Z běžných vitamínů, které prochází trávicím ústrojím, si vezme jen 5-20 %, zbytek tělo při trávení zpracuje a vyloučí. Dvacet a devadesát procent je obří rozdíl, co říkáte?

Nandejte to únavě s liposomálním céčkem Ekolife Natura v podobě tekuté emulze. Denní dávka (5 ml) obsahuje 500 mg vitamínu C, což je 625 % doporučeného příjmu céčka na den, zkrátka a dobře pořádně dobíjecí „céčkový kopanec“. Emulze má pomerančovou příchuť, obsahuje jen přírodní sladidla a chutná jak samostatně, tak smíchaná s vodou. Přispívá ke správnému fungování metabolismu a imunitního systému, a hlavně řeší to, co nás teď pálí nejvíc: napomáhá snížení únavy a vyčerpání. Jaro si tak užijete naplno, nabití energií a ve zdraví.

 

 
 
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky