Liposomální vitamíny zajistí až 90% vstřebatelnost účinných látek

Liposomální vitamíny zajistí až 90% vstřebatelnost účinných látek
Zatímco ještě před pár lety se už samotné užívání vitamínů pokládalo za velký přínos pro naše zdraví, dnes se již jednoznačně ví, že nejsou vitamíny jako vitamíny.  Celkem známý je už fakt, že je třeba vitamíny správně kombinovat a neužívat najednou ty, které si navzájem zeslabují či ruší účinky. Neméně důležitý, nebo snad ještě důležitější, je výběr takové formy vitamínových přípravků, které zaručují dobrou vstřebatelnost a maximální využitelnost lidským organismem.  Způsob, jak zajistit, aby biologická dostupnost vitamínů pro lidské tělo byla vysoká, je využití liposomální technologie. Nově se tak potkáváme s produkty nazývanými liposomální vitamíny nebo také liposomální minerály.

Liposomální vitamíny jsou lépe vstřebatelné než běžně dostupné vitamíny

Liposomální vitamíny, ale i liposomální minerály, jsou látky, které díky použití jiné technologie zpracování, než je běžná, mají mnohem lepší schopnost vstřebávat se do našeho těla. Zatímco u klasických synteticky vyráběných vitamínů a minerálů je v závislosti na jejich složení (chemické vazbě) vstřebatelnost obvykle od 5 do maximálně 20 %, vstřebatelnost liposomálních vitamínů je až 90%. Co se děje se zbytkem obsažené účinné látky? Tělo ji nevstřebá a bez využití vyloučí.

Liposomální technologie je cesta k účinnějším potravinovým doplňkům

Jakmile užijeme vitamínový nebo minerální doplněk stravy, čeká jej cesta našim trávícím traktem. Cílovou stanicí je pak tenké střevo, kde dojde ke vstřebání účinné látky do těla. Než se tam však užitý vitamín nebo minerál dostane, musí projít celým trávícím traktem. Už v ústech na něj působí různé enzymy, v žaludku pak žaludeční trávící kyseliny, dále pak žlučové soli, a i další součásti naší střevní mikroflóry. Užitečné látky, které jsme našemu organizmu chtěli dodat, se tak v našem trávícím traktu začnou rozkládat mnohem dříve, než doputují na místo svého určení – do tenkého střeva. Tím se výrazně sníží tzv. biologické dostupnost těchto látek pro naše tělo.

Aby se tomuto degradujícímu procesu při užívání vitamínů a minerálu předešlo, byla vyvinuta tzv. liposomální technologie. Jde o systém, který zcela od základu mění formu „dopravy“ účinných látek v doplňcích stravy. Liposomy mají podobu mikroskopických částic, které fungují jako nosiče účinných látek a mají schopnost dopravit vitamíny a minerály do našich buněk za co nejmenších ztrát během jejich přechodu našim trávicím traktem.

Liposomy jsou vyrobeny z výtažků lecitinu, které obsahují fosfolipidy. Jakmile se fosfolipidy smíchají s vodou, utvoří mikroskopické struktury s centrální prázdnou zapouzdřenou vodou. V této vodě se pak rozpouštějí další molekuly, například molekuly vitamínů a minerálů, které se pak chráněné před nechtěným vstřebáváním na nevhodném místě dopraví až do našeho tenkého střeva. Liposomy jsou tedy vhodným nosičem pro hydrofobní a hydrofilní molekuly. Takto „obalené“ vitaminy a minerály lipidovou dvouvrstvou liposomu vykazují výrazně lepší vstřebávání do krevního řečiště. Jedinečné vlastnosti liposomů je předurčují k používání nejen u kvalitních potravinových doplňků, ale i u léků nebo v kvalitních kosmetických přípravcích.

Jak si vybrat kvalitní liposomální vitamíny?

Na trhu najdeme více dodavatelů vitamínů v lépe vstřebatelné liposomální podobě. Obecně jsou liposomální vitamíny a minerály vzhledem k používané technologii dražší. Vzhledem k lepší vstřebatelnosti do těla však nabízí lepší poměr cena/výkon a v konečném důsledku nemusí být užívání liposomálních doplňků stravy finančně nevýhodnější – právě naopak.

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky