Koupel pro zdraví i relax. Jak ji připravit a čím si ji zpříjemnit?

V sychravých podzimních dnech je představa provoněné, a hlavně teplé koupele lákavější než kdy jindy. Prohřeje tělo, uvolní svaly, zlepší náladu. Zkrátka, co víc si přát.
Koupel pro zdraví i relax. Jak ji připravit a čím si ji zpříjemnit?
 Zkrátka, co víc si přát. Věděli jste ale, že jiný efekt má koupel ve vaně, která je plná, a jinak na náš organismus působí, pokud vanu napustíte jen ze tří čtvrtin? Jaká je ideální teplota vody a jak poslouží bylinky? Přinášíme vám tipy, které můžete vyzkoušet ještě dnes.


Uvodni-foto-do-clanku-(1).jpg

1. Na množství záleží

Nepatříte-li k těm, kteří si i při koupeli čtou, pak si pravděpodobně rádi dopřáváte plnou vanu, v níž vám hladina vody sahá až k šíji. Taková koupel je pro relaxaci jako stvořená, zároveň však může být zátěží pro krevní oběh, a tak vám nemusí být příjemná, pokud vás trápí například výkyvy krevního tlaku. Oproti tomu vana napuštěná jen ze tří čtvrtin, to znamená zhruba po prsa ve vaně ležícího člověka, sice nedosahuje tak vysokého stimulačního efektu, představuje však pro krevní oběh menší zátěž.

Ať už se rozhodnete vanu napustit úplně nebo zčásti, je podle Sebastiana Kneippa proslulého průkopníka hydroterapie, ideální dopřát si koupel jednou týdně po dobu 15 až 20 minut. Pokud jde o teplotu vody, měla by se pohybovat mezi 37 a 38 °C. Vyšší teplota vám možná bude pocitově příjemnější, pro tělo už však představuje spíše nápor než příležitost pro odpočinek. Kromě kardiovaskulárního systému nedělá příliš teplá voda dobře ani pokožce a vlasům, které vysušuje.  


2. Bylinky pro radost

Blahodárné účinky koupele ještě umocní bylinky, které si můžete dopřát v nejrůznějších formách.

Foto-do-clanku-2.jpg

Perlivá meduňková koupel
Báječným pomocníkem pro ty, kdo chtějí zklidnit svou mysl, je meduňka, jejíž účinky jsou v přírodní léčbě vyhlášené. Rostlina, která si po staletí drží své místo v řadě klášterních a bylinných zahrádek, má příznivý vliv i na hormonální rovnováhu a dýchací systém. Velmi oblíbený je meduňkový čaj, tato léčivka vám však může zpříjemnit i koupel. O báječný efekt se postará například Kneipp perlivá tableta Dokonalý odpočinek s meduňkovým éterickým olejem. Tuto koupel je nejlepší si dopřát před spaním, jehož navození patří k dalším meduňce připisovaným účinkům.

Pro milovníky chmele a olejových koupelí
Klidný spánek je spojován i s chmelem otáčivým a kozlíkem lékařským. První zmiňovaná bylinka zároveň podporuje normální činnost nervové soustavy a má uklidňující účinek, a to nejen coby součást lahodného pěnivého moku. Kozlík pak vyniká příznivým vlivem na duševní zdraví.  Pro ty, kdo chtějí olejovou koupelí po dlouhém dni odměnit nejen svou mysl, ale i pokožku, je jako stvořená Kneipp olejová lázeň Dobrá noc. Základem olejových lázní Kneipp je přírodní rostlinný olej lisovaný za studena a silice, které tvoří 38 % z celkového složení. Silice, v toto případě chmele a kozlíku, se v teplé lázni uvolňují, pronikají skrze kůži a dýchací cesty do organismu, kde blahodárně působí.

Termální sůl pro blaho dýchacích cest
Podzim představuje větší zátěž i pro naši dýchací soustavu, na kterou působí například časté střídání teplot, kdy z vyhřátých domovů přebíháme do auta či na hromadnou dopravu a z nich zase do přetopené kanceláře. Neblahý bývá i vliv topením vysušeného vzduchu. Dýchací cesty tak můžete večer odměnit nezaměnitelnou vůní eukalyptu, která je pro ně hotový balzám. Eukalyptové silice jsou obsaženy například v Kneipp koupelové soli Eukalyptus – Nachlazení. Samotná termální sůl je těžena tradiční metodou odpařování v hlubinných dolech v Německu. Nepoužívají se při ní chemické přísady, a tak sůl zůstává čistá. Vytěžené solné krystaly mají speciální strukturu, díky níž se ve vodě snadno rozpouští.  

Za exotikou do koupelny
Pokud vám chybí cestování, kterého jsme si letos většinou moc neužili, vychutnejte si opojnou vůni orientu alespoň ve své vlastní koupelně. Postará se o ni smetanově hedvábná Kneipp pěna do koupele Magický orient s podmanivou vůní vonokvětky cesmínové, známé též pod názvem osmant, a s obsahem babasového oleje a extraktu z datlí. V myšlenkách vás taková koupel jistě přenese daleko od starostí všedních dnů.

Foto-do-clanku-1-(1).jpg


3. Rituály po koupeli

Samotnou koupelí péče o tělo nekončí. Zatímco při vstupu do wellness se osprchujeme, v domácím prostředí si ze zcela praktických důvodů nejdříve dopřejeme koupel. Po ní je tedy dobré se krátce osprchovat a smýt tak nečistoty, které se na těle během dne zachytily. Dopřejete-li si na závěr krátkou studenou sprchu celého těla, přispějete tak ke stabilizaci kardiovaskulárního systému. Podobné účinky má i studený postřik kolen po koupeli.
Pokožku pak nezapomeňte důkladně ošetřit krémem.

Poznámka: Koupele stimulují krevní oběh. Trpíte-li srdeční chorobou, provádění koupelí nejprve konzultujte se svým lékařem. Opatrní buďte také v případě, že trpíte křečovými žílami, zánětlivým onemocněním, jako je revmatická artritida, či nízkým krevním tlakem. V takovém případě buďte opatrní také při vystupování z vany.

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky