Letní apatyka s tipy na výrobu vlastních produktů

Abyste si léto opravdu užili v klidu a bez jakýchkoliv neduhů, inspirujte se s námi ryze přírodní tipy, které pomáhají všem bez vyjímky.

Letní apatyka s tipy na výrobu vlastních produktů

Léto je jedno z nejkrásnějších ročních období, v němž nás teplé dny a noci lákají ven do přírody načerpat nádhernou, svěží energii. Je nám lehce na těle i na duši a sluníčko nám zlepšuje náladu, posiluje imunitu, a pořádně prohřívá kosti. A co víc – zelená apatyka přírody je ve své největší síle, ochotná pomoci nám, kdykoliv to budeme potřebovat.
 

Tea Tree Oil – Parťák na cesty

Ať už jedete k moři, na chatu, nebo kamkoliv vás nohy ponesou, dokonalým společníkem je určitě tea tree oil, který funguje jako přírodní dezinfekce a takový všelék na nejrůznější neduhy. Pomáhá při bolesti v krku, svalové únavě, popáleninách či bradavicích, zároveň se však hodí i na opary nebo modřiny. Skvělý je také na plísně na nohou a puchýře.
 

Kokosový ochránce

Když se v přírodě rojí komáři a vy se jim dostanete zrovna do cesty, máte o zábavu postaráno. Není proto nic jednoduššího než si vyrobit tento domácí repelent, který vás v podobných chvílích ochrání nejen před komáry, ale také vosami, ovády a jinými hmyzáky.

 Budete potřebovat:

100 ml kokosového oleje

10 kapek esenciálního oleje Tea Tree Oil

Postup:

Rozpuštěný kokosový olej nalijeme spolu s esenciálním olejem Ten Tree Oil do lahvičky, vše promícháme a naneseme na pokožku.

 

CBD - Konopný olej – klenot pro lidské zdraví

Dalším úžasným parťákem na cesty je určitě konopný olej, který se používá již po celá staletí a patří mezi nejcennější rostlinné oleje.

A proč je tak úžasný a neměl by vám chybět v přírodní lékárničce?

Jelikož obsahuje ideální poměr omega nenasycených mastných kyselin a tím skvěle podporují srdce, celý oběhový systém a imunitní systém. Navíc má protizánětlivé a protikřečové účinky. Díky vysoké koncentraci železa, hořčíku, vápníku, zinku a manganu pak dodává tělu energii a pomáhá zmírnit zánětlivé procesy organismu.

Tento léčivý zázrak také vyrovnává pH pokožky – velmi dobře se vstřebává a příjemně ji harmonizuje. Zároveň obnovuje přirozený ochranný mikrofilm a je vhodný pro citlivou a ekzematickou pokožku, jelikož je hypoalergenní.

 

Jablečný ocet – Puchýře na nohou

„Chceš zapomenout na všechny starosti? Kup si malé boty,“ praví staré pořekadlo. V případě puchýřů to platí dvojnásob, hlavně teď v létě, kdy si stačí vyjít na výšlap v nevhodných botách a je to. Pokud se vám na noze objeví puchýř, povolejte jablečný ocet, který dezinfikuje, působí antibakteriálně, má stahující účinky a mírní bolest.

A jak na to?

Stačí, když si na kapesník nalijeme trochu jablečného octa a místo, kde máme puchýř, několikrát denně přetřeme. Puchýř během několika dní zmizí.

Listy ořešáku, šalvěje lékařské a yzopu lékařského – nadměrné pocení

Potit se je přirozené, ale když se teplota přehoupne přes 25 °C a z člověka leje jako z konve, tak už to není příjemné. Na nadměrné pocení pomáhá pití čaj ze šalvěje lékařské a yzopu lékařského nebo osvěžující lázeň z ořešáku, která se hodí i při nadměrném pocení nohou.

Osvěžující lázeň

V létě je třeba se pořádně osvěžit a na to je tato koupel jako dělaná!

Budete potřebovat:

3 hrsti sušených listů ořešáku

1 hrst sušených listů šalvěje lékařské

2 l vody

 

Postup:

Listy ořešáku spolu se šalvějí zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat po dobu cca 15 minut. Výluh nakonec přecedíme a nalijeme do vlažné koupele, v níž si můžeme si hovět krásných 30 minut.

Jalovec obecný – otoky a pocit těžkých nohou

Horké počasí mnohým z nás nedělá dobře, a to především proto, že zatěžuje žilní systém a hromadí krev v nohou, což způsobuje bolest, pocit těžkých nohou a vznik otoků. Rychlou úlevu nám přinese střídavá sprcha, v níž během minuty přepneme několikrát studenou vodu na teplou a zpět.

 

Měsíček lékařský – opruzeniny a ženské obtíže

Tato uklidňující bylinka s hřejivým oranžovým kvítkem je známá svými blahodárnými účinky - ať už při vnitřním či zevním použití.

Účinně pomáhá při ženských záležitostech, jako jsou například vaginální mykózy, které se obzvláště v létě mohou objevit raz dva. Pokud se tak stane, jako první určitě vyzkoušejte sedací koupel nebo si z měsíčku připravte nálev k omývání.

 

Postup je jednoduchý – stačí zalít vrchovatou polévkovou lžíci měsíčku 250 ml horké vody a nechat směs 15 minut louhovat. Poté zbývá už jen výluh přecedit a může se začít s oplachováním! Také pití kvalitního měsíčkového čaje bude tou správnou volbou. Stejně tak měsíček můžete použít pokud se objeví opruzeniny.

Pokud ho najdeme v krému, můžeme se těšit na hojivé účinky, je to hotový balzám na popraskanou pokožku, kterou krásně hydratuje a zahojí.

Pitný režim s bylinkami na cesty - Bolest hlavy

V létě se většinou snažíme dohnat, co jsme nestihli během roku. Nicméně delší pobyt na slunci, únava, časté přecházení z klimatizovaných prostor ven do horka – to všechno může způsobit nepříjemnou bolest hlavy. V takovém případě pak člověku skvěle uleví šťáva z břízy bělokoré, která nejen, že dodá tělu dostatek vitamínu C a minerálů, ale také jej pořádně detoxikuje.

Druhý tip, který můžete vyzkoušet je připravit si lahodný ovocný čaj s bylinkami, který vám rovněž pomůže, zklidní vás  a dokonce i příjemně ochladí a osvěží.

P.S. Nejlépe si tuto lahodu vychutnáte, když do vychlazeného čaje přidáte led, lžičku medu a kousky jahod, malin a ostružin.

 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky