Arganový olej - Zázrak z orientu

Arganový olej - Zázrak z orientu
Arganovému oleji se často přezdívá také „marocké tekuté zlato“, a to zcela oprávněně – je totiž jedním z nejdražších a nejvzácnějších olejů na světě. Lisuje se zastudena z ořechů stromu Argania spinosa a svými blahodárnými a pěstícími účinky je přímo proslulý.

Arganový olej je ceněný pro vysoký obsah vitaminu E, esenciálních mastných kyselin, karotenu a vitaminu A, které mají příznivý účinek na zdraví a vzhled pokožky. Tento příjemný olejíček nádherně voní a dokáže nahradit několik kosmetických přípravků najednou. Je schopen hydratovat, regenerovat a obnovovat vitalitu pleti, vlasů i nehtů.

Hodí se pro všechny typy pleti jako noční a denní olej. Je také velmi šetrným prostředkem pro ošetření citlivé pokožky kolem očí. Hodí se i k péči o krk a dekolt, na které se občas zapomíná, a prospívá suchým, křehkým nebo roztřepeným vlasům, jimž vrací lesk a pružnost. V gastronomii je kulinářská varianta oleje skvělou ingrediencí třeba pod maso.


TIP


Pokud máte v oblibě koupele, doporučujeme vyzkoušet arganový olej i v nich. Stačí do vody přidat pár kapek a pokožka bude po koupeli hydratovaná a sametově hebká.

Jak se arganový olej vyrábí?

Arganové stromy rostou pouze v jižním Maroku a patří mezi nejstarší stromy na světě. Jakmile jejich zralé plody spadnou, ženy je seberou, usuší a poté mezi dvěma kameny rozbijí jejich slupku, aby získaly ořechová jadérka. Arganový olej se pak připravuje lisováním těchto jadérek, a protože jsou arganové ořechy jedny z nejtvrdších na světě, je jejich louskání nejnáročnější fází výroby oleje. Na jeden litr oleje je potřeba okolo 30 kg zdravých plodů a louskání obnáší přibližně 18 hodin práce.

Vylouskaná jadérka se poté melou a olej se z nich získává lisováním zastudena. V samotném závěru výroby ještě olej prochází velice jemnou filtrací, aby obsahoval co nejméně zákalu z mletých arganových mandliček. Vše se dělá samozřejmě ručně a získávání drahocenného oleje je čistě ženská záležitost – stromy totiž dědí ženy z generace na generaci.

oil-4991420_1920.jpg

Arganový olej na vlasy a vlasovou pokožku

Arganový olej ať už čistý nebo jako přísada v šamponech nebo barvách na vlasy má pozitivní vliv na vlasovou pokožku hlavy, kterou čistí a hydratuje a celkově dodává potřebné živiny vlasovým kořínkům i vlasům samotným.

Navíc chrání vlasy i vlasovou pokožku před UV zářením a v případě suchosti nebo podráždění ji regeneruje. Vlasy jsou tak díky arganovému oleji méně poškozené, méně se lámou a vypadávají, konečky se méně třepí a vlasy se snáze rozčesávají a lépe a rychleji rostou. Zkrátka po použití přípravků s arganovým olejem budou vaše vlasy na první pohled zdravější, budou mít lesk a hebkost na dotek.


TIP


V případě použití čistého arganového oleje na vlasy jej můžete navlhčenými prsty nanést na vlasové konečky, nebo s ním důkladně ošetřit celý objem vlasů tak, že do nich olej nanesete, promnete je a zabalíte do ručníku. Arganový zábal pak můžete nechat působit například hodinu, poté olej z vlasů vymyjte.
 

Související recepty a články

Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky