Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví

V lidském těle se mikrobiom vyskytuje ve střevech, v kůži, v ústech, v dýchacích cestách nebo ve vagině. Jeho stav má výrazný vliv na naše zdraví.  
 
Mikrobiom v rovnováze - půl zdraví
Mikrobiom je mikrobiální komunita, která obývá určité místo s typickými fyzikálními a chemickými podmínkami. Soubor všech mikroorganismů - bakterií, plísní, virů a prvoků, kteří v daném prostředí žijí, nazýváme mikrobiota, neboli mikroflóra.

Zdraví sídlí ve střevech
 
Pro naši celkovou kondici je nejvýznamnější mikroflóra sídlící ve střevech. Součástí střevního mikrobiomu jsou takzvaná probiotika. Název pochází z řečtiny. „Pro biotic“ a v překladu znamená „pro život“. Jedná se o kmeny bakterií a plísní, které se starají se o přeměnu nestravitelných složek potravy na vstřebatelné, odstraňování toxinů nebo vyřazení patogenů (choroboplodných zárodků). Posilují také střevní bariéru a produkci esenciálních vitamínů a základních živin pro stimulaci imunitního systému. Probiotika jsou užitečná i při srážení krve, díky produkci bioaktivního vitamínu K.

probiotika-blog1.png
 
Rodina probiotik – seznamte se, prosím!
  • Bifidobakterie pomáhají strávit vlákninu a složené sacharidy, se kterými si tělo samo nedokáže poradit.
  • Enterobakterie  jsou užitečné při průjmech a střevních potížích, které mohou souviset s užíváním antibiotik.
  • Kvasinky, zejména Saccharomyces boulardii, se osvědčily při cestovatelských střevních problémech, protože zlepšují odolnost vůči bakteriím z cizího prostředí. 
  • Bakterie mléčného kvašení mění laktózu na kyselinu mléčnou, která vytváří ve střevech kyselé prostředí, nepřátelské pro patogenní bakterie a brání růstu bakterií, které vyvolávají střevní záněty. 
 

ŽIVÝ MIKROORGANISMUS

 

Hvězda mezi probiotiky
 
Limosilactobacillus reuteri patří mezi bakteriální druhy, které jako první osidlují střevo novorozenců. Tento bakteriální druh člověka provází a vyvíjí se s ním už miliony let a vykazuje řadu prospěšných fyziologických účinků. Působí protizánětlivě, zlepšuje zdraví střev, průjem a zácpu spojenou s užíváním antibiotik. Příznivě působí i na kojeneckou koliku, nebo optimalizuje hladinu cholesterolu v krvi. Některé výzkumy potvrzují, že také napomáhá předcházet ekzémům.
 
Pro své výjimečné účinky je Limosilactobacillus reuteri součástí doplňků stravy Liftea KOMBUCHA
 
probioitika-blog1.png

Mikrobiotická rovnováha v ohrožení
 
V lidském těle žije přibližně 500 druhů prospěšných i neprospěšných mikroorganismů. Když jsou v rovnováze, vše funguje, jak má. Někdy se ale mikrobiotická rovnováha přehoupne ve prospěch neprospěšných mikroorganismů. Příčinou může být užívání antibiotik, nekvalitní strava nebo dlouhodobý stres. Následkem porušení mikrobiotické rovnováhy jsou například syndrom dráždivého tračníku, zánětlivá onemocnění střev, potravinové intolerance, zácpa, průjem, obezita, cukrovka, kardiovaskulární choroby, poruchy imunity, ekzémy, některá onkologická nebo i psychiatrická onemocnění, jako třeba úzkosti nebo deprese.

FERMENTOVANÉ INOVACE
LIFTEA KOMBUCHA - Enzymaktiv
LIFTEA KOMBUCHA - Enzymaktiv
Liftea
LIFTEA KOMBUCHA - Enzymaktiv
60 tobolek
299 Kč
skladem
LIFTEA KOMBUCHA - Paměť a koncentrace
LIFTEA KOMBUCHA - Paměť a koncentrace


 
Přirozené zdroje probiotik  
 
Podobně jako u vitamínů, minerálů nebo stopových prvků, i u probiotik je dobré využívat prvotně přirozené zdroje - například kefír,  kombuchu,  kysané zelí,  kimchi, miso a fermentovanou zeleninu. Pokud však potravina projde varem, většinu bakterií to zlikviduje. Z vařeného kysaného zelí tedy příliš nových osadníků pro své střevo nezískáte.
 
Jestliže přirozeně probiotické potraviny nejste schopni konzumovat pravidelně a v dostatečném množství, je na řadě užívání potravinových doplňků. Střevům určitě prospěje Liftea Kombucha Enzym doplněk stravy s probiotiky z extraktu fermentované kombuchy.
 
Probiotika ve formě doplňků stravy sice nenahradí léky ani pestrou a vyváženou stravu, ale při zdravotních obtížích či jako prevence jsou organismu silnou podporou. Doporučují se užívat, když bereme antibiotika a v období tomu následujícím, kdy se mikroflóra uvnitř těla začíná obnovovat.
 
Prebiotika není překlep v textu
 
Mohlo by se zdát, že jde o omyl, ale prebiotika jsou důležité nápomocné látky. Tvoří totiž „potravu“ pro probatické bakterie, umožňují jim dobré podmínky pro růst, množení a zakládání kolonií. Zdrojem prebiotik jsou pektiny a inulin (rozpustná vláknina). Nacházejí se v ovoci a zelenině, nejčastěji v jablkách, cibuli, čekance, či v banánu.

Související recepty a články

Celulitida může být zpráva o zdraví
Celulitida může být zpráva o zdraví
Celulitida bývá vnímaná především jako estetický problém. Kosmetické přípravky ale mnohdy na její řešení nestačí.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky