Příběh s vůní jahod

Chutné, sladké a šťavnaté jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce pro malé i velké. Díky svému charakteristickému tvaru srdce, červené barvě a starobylé legendě, podle níž se prý zrodily z Venušiných slz, se často spojují s láskou.
Příběh s vůní jahod
Mnozí nevědí, že toto neodolatelné ovoce má také četné blahodárné vlastnosti pro tělo a pokožku, což z něj činí cennou součást svůdných, voňavých kosmetických přípravků. Jaké jsou tedy hlavní přínosy jahod pro pleť a v jakých procedurách je můžeme najít?

5 zajímavostí o jahodách
Než objevíme živiny, které z jahod dělají cenného spojence pro pleť, pojďme se s nimi blíže seznámit. Ne každý například ví, že…
  1. Jahody jsou „falešné“ plody: z botanického hlediska jsou skutečným plodem žlutá semínka na povrchu, zatímco samotná jahoda je zvětšená nádoba květu (část rostliny, která uchovává všechny složky květu);
  2. patří do čeledi růžovitých (Rosaceae), do které patří růže, ostružiny a maliny, stejně jako ovocné stromy, jako jsou hrušně, jabloně, třešně, broskvoně a meruňky;
  3. jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C: při stejné hmotnosti má porce jahod podobné množství vitaminu C jako pomeranč;
  4. jsou vhodné pro dietu: navzdory sladké chuti má toto ovoce nízký glykemický index a málo kalorií;
  5. jahody nejsou jen červené: mezi mnoha odrůdami jsou i bílé, například druh pěstovaný v Chile.
Další zajímavost se týká staré legendy o původu tohoto ovoce. Podle ní prý jahody vznikly ze slz, které Venuše prolila po smrti svého milovaného Adonise: slzy se prý při kontaktu s půdou proměnily v tyto sladké plody ve tvaru srdce.  Proto se také často používají na sváteční dezerty jako symbol lásky a vášně.

Jaké látky jahody obsahují?
Jahody se skládají hlavně z vody (asi 90 %) a sacharidů, zatímco tuku a bílkovin obsahují méně. Většinu sacharidů tvoří jednoduché cukry, ale v ovoci je také poměrně hodně vlákniny. V každém případě, glykemický index je nízký.

Kromě vysokého příjmu vitaminu C jsou jahody cenným zdrojem látek, jako např:
  • draslíku, vápníku, fosforu, manganu, železa, folátů
  • antokyanů, což je skupina flavonoidů, které jsou zodpovědné za červenou barvu jahod a jsou spojovány s různými pozitivními účinky na organismus

 

Výhody jahod pro péči o pleť a tělo: Výživné látky obsažené v jahodách jsou obzvláště užitečné pro dobrý stav pokožky. Zde jsou hlavní výhody, které toto ovoce může poskytnout:

Ochrana před slunečním zářením: vitamin C a antioxidační látky obsažené v jahodách chrání pokožku před tvorbou volných radikálů způsobených slunečním zářením.

Prevence skvrn: konzumace potravin bohatých na vitamin C pomáhá regulovat tvorbu melaninu pro rovnoměrnější pleť.

Boj proti stárnutí: vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro udržení mladé pleti, a chrání buňky před oxidací.

Podpora mikrocirkulace: polyfenoly (např. antokyany) obsažené v ovoci, jako jsou jahody, maliny, borůvky, granátové jablko a ostružiny, zlepšují mikrocirkulaci a pružnost pokožky

Fragola.png

NATURE´S BOUQUET FRAGOLA – to je řada produktů s výtažky z jahod a broskví pro vypnutou, voňavou a zářivou pleť
Chcete-li mít hladší, jemnější a zářivější pleť, proč se nehýčkat řadou jahodových produktů s přírodními účinnými látkami? Jahody navíc dodají pleti lákavou a šťavnatou vůni, ale zároveň upřímnou a jemnou: podobné procedury proto mohou být vynikajícím nápadem na dárek pro mladší osoby, které tento typ vůně pravděpodobně ocení.

Například koupelový a sprchový gel s výtažky z jahod a broskví je ideální pro tonizaci pokožky, zahalí ji do příjemné květinové a ovocné vůně a zanechá ji hebkou a hydratovanou, zatímco krém s jahodovým extraktem na bázi organického bambuckého másla ji dokonale vyživí a rozjasní. Jsou vaše ruce a nohy obzvlášť suché? V takovém případě si můžete vybrat specifickou péči o ruce a nohy, která je rovněž složena z organického bambuckého másla a obohacena o sladkou a jemnou jahodovou vůni.

Pokud chcete víceúčelové ošetření, můžete si vybrat rozjasňující olej vhodný na obličej, tělo i vlasy: při použití na pleť ochrání přírodní výtažky z organických jahod a květů broskví v kombinaci s koncentrátem zvláčňujících olejů pokožku před vysušením; při aplikaci na vlasy naopak pomůže ukáznit konečky, případně jej lze použít jako zábal před mytím šamponem.

Nakonec můžete svou kosmetickou péči završit použitím jemné a zahalující toaletní vody z lesních jahod s neodolatelnými ovocnými a květinovými tóny a svěžestí květů sicilských citrusů.

Neotřelá vůně v sobě snoubí nóty zralých jahod a květů broskvoní s květy zimolezu, pivoněk a fialek, podbarvené sametovými tóny cedrového a santalového dřeva.

Ať už jako dárek pro ostatní nebo pro sebe, řada jahodových produktů je sladkým a jemným způsobem, jak pečovat o svou pleť a věnovat jí chvíle čistého potěšení a relaxace.


fragola-vlastnosti-bg-(2).png

Související recepty a články

Vypadávání vlasů u žen
Vypadávání vlasů u žen
Vypadávání vlasů u žen může mít několik forem: částečné nebo celkové, trvalé nebo dočasné, rozptýlené nebo...
BIOKAP – Vraťte vlasy zpět do kondice!
BIOKAP – Vraťte vlasy zpět do kondice!
Léto a dovolená je pro nás pro všechny „požehnaným“ časem, kdy si konečně můžeme dosyta užívat sluníčka...
Inhalační aerosolová léčba
Inhalační aerosolová léčba
Použití inhalátorů preventivně na podzim může být velmi užitečné pro lidi s astmatem nebo jinými respiračními...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky