Podzim v pohodě a v kondici? Vsaďte na 5 pilířů Kneippovy terapie

Podzim v pohodě a v kondici? Vsaďte na 5 pilířů Kneippovy terapie
Návrat z klidnějšího prázdninového režimu do hektických všedních dní, úbytek světla i horšící se počasí dělají z podzimu období, kdy jsou pro mnohé z nás energie a pohoda nedostatkovým zbožím. Inspirací i praktickým návodem pro všechny, kteří si chtějí nadcházející období naplno užít, se mohou stát pilíře zdravého a spokojeného životního stylu, jak je popsal Sebastian Kneipp, kněz a přírodní léčitel vycházející ze souladu člověka s přírodou. Účinnost si můžete snadno ověřit v pohodlí domova a bez zbytečných výdajů.


Jméno Sebastiana Kneippa pravděpodobně znáte díky tzv. Kneippovu chodníku, tedy v lázeňství a wellness oblíbené proceduře. Jeho filozofie celostní medicíny je však mnohem komplexnější a byť pochází z 19. století, je stále velmi aktuální. Pět pilířů, na nichž je postavena, si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

1. Voda je základ

Není náhodou, že právě hydroterapie je se jménem Sebastiana Kneippa neodmyslitelně spjata. Voda, kterou považoval za nejpřirozenější a nejjednodušší léčebnou metodu, je podle něj tím nejdůležitějším pilířem. Zásadní roli přitom hraje voda chladnější až studená, a tak může tzv. kneippování v praxi znamenat trochu přemáhání. Sami ale poměrně rychle posoudíte, zda stojí za to. Pro podzimní dny se hodí hned několik metod, které Kneipp po desítky let rozvíjel a testoval na vlastním těle.

Pro imunitu…

První z nich je Chůze vodou blahodárně působící na přirozenou imunitu i klidný spánek. Nemusíte kvůli ní zamířit do vzdálených lázní, bohatě totiž stačí koupelna s vanou, kterou po úroveň zadní strany vašich kolen naplníte studenou vodou. Ve vaně pak choďte na místě. Důležité je při každém kroku úplně vynořit jednu nohu a špičku propnout směrem dolů. Je tedy lepší mít u vany opěrný bod pro lepší stabilitu. S chůzí přestaňte ve chvíli, kdy stimulace studenou vodou překročí únosnou mez vašeho vlastního pohodlí. Pak je na čase otřít vodu z nohou, obléci se (nezbytné jsou v tomto případě ponožky, i když je třeba venku ještě teplo) a vyrazit na krátkou procházku nebo si nohy procvičit alespoň doma. Po chvíli ucítíte příjemné teplo, které se přirozeně rozlije po vašich dolních končetinách.  Chůzi vodou se raději vyhněte, pokud trpíte infekcí močových cest či močového měchýře, onemocněním ledvin, infekcí v břišní oblasti či vážnými arteriálními oběhovými problémy. Opatrní buďte během menstruačního cyklu.

Přirozenou obranyschopnost organismu podpoří i koupel chodidel, k níž potřebujete dvě nádoby, do kterých se vám pohodlně vejdou obě nohy. Jednu nádobu naplňte vodou o teplotě 18 °C, druhou pak vodou zahřátou na 36 až 38 °C. Nejprve vložte nohy na pět minut do teplé vody, poté na 10 až 15 sekund do chladnější. Celý postup ještě jednou opakujte a koupel zakončete studenou vodou. Nakonec nohy dobře osušte a znovu je zahřejte, například masáží, lehkým procvičením nebo teplými vlněnými ponožkami. Tuto metodu si raději odpusťte, máte-li sklon k tvorbě křečových žil nebo cévních křečí.

…i energii

Pro boj s podzimní únavou je jako stvořená další metoda, které se výstižně říká „Kneippovo espresso“. Příjemně totiž stimuluje organismus, osvěží a dodá energii. Spočívá přitom ve studené lázni rukou a ideální doba, kdy si ji dopřát, je dopoledne nebo brzy odpoledne. Umyvadlo naplňte vodou o teplotě 12 až 18 °C, do níž ponoříte ruce až do úrovně poloviny nadloktí. Během ponoru klidně dýchejte a počkejte, až bude pocit chladu patrný. Obvykle se tak stane za přibližně 30 až 40 sekund. Poté ruce z vody vyndejte a znovu je zahřejte – oblečte se a kývejte rukama zepředu dozadu, abyste rozproudili krevní oběh. Pro ještě lepší osvěžení si před lázní lehce namočte šíji studenou vodou. Při lázních rukou buďte velmi opatrní, trpíte-li anginou pectoris nebo jiným onemocněním srdce. Lázni se zcela vyhněte, pokud už před ní máte studené ruce.

2. Bylinky aneb dopřejte si zdraví z darů přírody

O Kneippovi se občas mluví jako o „Bylinkovém faráři“ – probádal totiž léčivou sílu více než 40 rostlin, které používal k doplnění a zesílení efektu vodoléčby. Chcete-li na podzim zklidnit svou mysl, doporučujeme vsadit na meduňku, jejíž relaxační účinky jsou proslulé. Příznivý vliv má i na hormonální rovnováhu a správnou funkci dýchacího systému. Kromě toho, že je z ní skvělý čaj, ji můžete uplatnit i při koupeli, pro kterou se skvěle hodí přípravky Kneipp s obsahem meduňky, konkrétně termální sůl, olejová lázeň nebo Kneipp perlivá tableta Dokonalý odpočinek.  Stačí ji vložit do vodní lázně o teplotě 36 až 38 °C, nechat rozpustit a dopřát si relax o délce maximálně 15 minut. Během nich působí silice meduňky, které navozují klid. Koupel je tak ideální před spaním. Pro účely zklidňujících koupelí jsou výborné i Kneipp přípravky s obsahem levandule, jejíž nezaměnitelná vůně se v aromaterapii hojně využívá.

2020_08_Kneipp_Foto-do-clanku-1-(1).jpg
 

3. Pohyb pro život

„Aby člověk zůstal zdravý, musí se pohybovat,“ dobře věděl Sebastian Kneipp a s ním my všichni. Na sport ale řada z nás nemá dost času, energie nebo vůle, a tak si sedavý způsob života sem tam vykompenzujeme nárazovým a o to intenzivnějším cvičením ve fitku. Nic proti němu, základem by však měl být pravidelný pohyb, který se stane přirozenou součástí všedních dní – od chůze po schodech, po část cesty do práce, kterou absolvujete pěšky místo autem nebo hromadnou dopravou. Využijte příznivějších chvilek, které nabízí i podzimní počasí, a vydejte se s přáteli na pěší nebo cyklo výlet nebo třeba s dětmi pouštět draka. Kromě kondičky si určitě zlepšíte i náladu, k níž se dostaneme v jednom z dalších pilířů.

4. Pestrá a vyvážená strava – všechny chutě podzimu

Ani důležitost tohoto bodu zřejmě nebude nikdo z nás rozporovat. Dostáváme se ale opět k praxi, kdy jsme často rádi, že stihneme něco za pochodu nebo u počítače rychle sníst. Kneipp však už téměř před dvěma sty lety věděl, že nejlepší je pravidelně vařit z čerstvých, nezpracovaných a regionálních surovin. Doporučoval hlavně dostatek ovoce a zeleniny a sympatické je i to, že rozhodně nepatřil k zastáncům diet a odříkání si. Pozdní léto a podzim je časem sklizně výborného ovoce od hroznového vína a švestek po jablka a hrušky, ale a také zeleniny v čele s kořenovou, květákem nebo typickými halloweenskými dýněmi. Vyzkoušejte klasické i jednoduché moderní recepty a podzim si doslova vychutnejte.

5. Rovnováha, protože všeho moc škodí

Žádný z pilířů sám o sobě nestačí. Pro dosažení a udržení harmonie těla a ducha je důležitá vyváženost všech čtyř. Vzhledem k neustálému spěchu a spoustě povinností, které k současné době patří, bychom se ještě přimlouvali za harmonii na všech frontách od vyvážení pracovního a osobního života po rovnoměrné hospodaření s časem pro rodinu a přátele i pro sebe samotné. Často toho chceme a potřebujeme stihnout víc, než můžeme, občas nám starosti přerůstají přes hlavu. Zkuste se proto každý všední den odměnit a najděte si aktivity, které vás baví a pomáhají vám dobít energii. Když si potřebujete odpočinout a obnovit svou duševní rovnováhu, dopřejte si olejovou lázeň Kneipp Antistress s obsahem výtažků z pomerančů a mandarinek – dalších plodin, které si s podzimem a zimou spojujeme. Základem olejových lázní Kneipp jsou přírodní za studena lisovaný rostlinný olej a silice, které tvoří 38 % z celkového složení. My jsme na vlastní kůži vyzkoušeli, že pokud jde o relax po náročném dni, můžete se na tuhle sílu přírody spolehnout.

2020_08_Kneipp_Foto-do-clanku-2.jpg

Související recepty a články

Hřebíček
Hřebíček
Hřebíček, to je malý kořen s velkým potenciálem.
Zažijte krásu bez kompromisů
Zažijte krásu bez kompromisů
 Jak keratinová péče posiluje vaše vlasy od kořínků až ke konečkům?
Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky