S lehkostí bez zbytečně zadržované vody

Zadržování vody je stav, kdy se v těle hromadí přebytečná tekutina v tkáních.
S lehkostí bez zbytečně zadržované vody

Zadržování vody je stav, kdy se v těle hromadí přebytečná tekutina v tkáních. Může být způsobeno různými faktory, včetně špatné stravy, nedostatečného pohybu, hormonálních změn, přílišné konzumace soli, tepelného stresu nebo určitých zdravotních problémů.

Zde je několik tipů, jak snížit zadržování vody:

 

1. Omezte příjem soli


Přílišná konzumace soli může přispívat k zadržování vody. Snažte se omezit příjem soli a vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem soli, jako jsou slané svačinky, polotovary a rychlé občerstvení.

 

2. Zvyšte příjem vody
 

To by se mohlo zdát protichůdné, ale dostatečný příjem vody může pomoci snížit zadržování vody. Když pijete dostatek vody, tělo se může vyrovnat a odplavit přebytečnou tekutinu.

 

3. Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu


Alkohol a kofein mohou přispívat k dehydrataci těla a zhoršovat zadržování vody. Pokuste se omezit konzumaci těchto látek.

 

4. Zvyšte příjem draslíku


Draslík je minerál, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle. Konzumujte potraviny bohaté na draslík, jako jsou banány, pomeranče, avokádo, rajčata, špenát a fazole.

 

5. Pohybujte se


Fyzická aktivita může stimulovat cirkulaci a odvodnění tkání. Pravidelné cvičení může pomoci snížit zadržování vody.

 

6. Vyhněte se dlouhému stání nebo sezení


Dlouhodobé stání nebo sezení může zhoršovat zadržování vody. Snažte se pravidelně pohybovat, zvedat nohy nebo udělat krátké přestávky pro protažení.

 

7. Konzultujte s lékařem


Pokud se zadržování vody stává chronickým nebo pokud je doprovázeno dalšími příznaky nebo zdravotními problémy, je vhodné konzultovat s lékařem. Mohou provést vyšetření a poskytnout vhodnou léčbu nebo doporučení.
 
Existuje řada bylinek, které mohou pomoci při odvodňování těla a podporovat normální funkci ledvin.
Před použitím bylinek však doporučujeme vše konzultovat s lékařem, lékárníkem nebo odborníkem na bylinky, zejména pokud máte nějaká zdravotní omezení nebo užíváte léky.

zadrzovani-vody-liftea.png

Níže je seznam 4 bylinek, které jsou obecně známy pro své tradiční diuretické účinky:

•  Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), je bylina, která se tradičně používá pro své blahodárné vlastnosti při odvodňování. Listy kopřivy obsahují minerální látky, dále pak železo, kyselinu křemičitou a draslík. Některé látky podporují tvorbu moči a odstraňování přebytečné tekutiny z těla. Kopřiva podporuje činnost ledvin. Kopřiva se často používá k přípravě čaje. Pro přípravu kopřivového čaje zalijte čerstvé nebo sušené listy kopřivy vroucí vodou, nechte louhovat 5-10 minut a poté sceďte. Kopřivový čaj můžete pít několikrát denně.

• Petržel zahradní (Petroselinum crispum) je bylina, která se často používá jako koření ve vaření, ale má také diuretické vlastnosti a může být užitečná při odvodňování, neboť podporuje normální funkce ledvin.
Listy i kořeny petržele obsahují látky, které podporují tvorbu moči a pomáhají odstraňovat přebytečnou tekutinu z těla. Petržel zahradní je bohatá na minerály, jako je draslík, který podporuje rovnováhu tekutin v těle.
Petržel lze konzumovat čerstvou nebo přidávat do pokrmů, jako jsou saláty, polévky nebo omáčky. Můžete si připravit i petrželový čaj, je to jednoduché. Stačí zalít vroucí vodou nasekané čerstvé nebo sušené petrželové listy, nechat louhovat a poté scedit.

• Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený keř či menší strom. Je znám svými diuretickými účinky a může být užitečný při odvodňování.
Jalovec obsahuje éterické oleje a další látky, které podporují funkci ledvin a zvyšují tvorbu moči. Tento diuretický účinek může pomoci při odstraňování přebytečné tekutiny a toxických látek z těla.
Je důležité mít na paměti, že jalovec by měl být používán opatrně a v omezeném množství. Příliš vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání jalovce mohou mít nežádoucí účinky, jako je dráždění žaludku, zvýšená srdeční frekvence nebo podráždění ledvin.

• Bříza bělokorá (Betula pendula) je vysoký, štíhlý, listnatý strom s bílou kůrou. Bříza se často využívá pro své diuretické vlastnosti. Listy a pupeny břízy obsahují účinné látky, které podporují tvorbu moči a pomáhají odvodňování těla.
Březový čaj, který se získává zalitím sušených listů břízy vroucí vodou a necháním louhovat, se často používá pro své diuretické účinky. Tento čaj může pomoci při odstraňování přebytečné tekutiny z těla a podporovat čistící procesy ledvin.

Pamatujte, že při používání bylinek je důležité dodržovat doporučené dávkování a konzultovat s odborníkem na bylinky, lékárníkem nebo lékařem. Každý člověk může reagovat na bylinky individuálně, a proto je důležité být opatrný a sledovat jakékoliv nežádoucí účinky.
 
 

Související recepty a články

Kyselina fytová
Kyselina fytová
Skvělý společník vaší přírodní péče o pleť.
Jojobový olej
Jojobový olej
Pokud jste milovnicí přírodní kosmetiky, pak jste jistě slyšeli o jojobovém oleji.
Mateří kašička a odpovědné včelaření: Zdraví v každé lžičce
Mateří kašička a odpovědné včelaření: Zdraví v každé lžičce
V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k přírodním produktům a zdravému životnímu stylu, je důležité hledat...
Zobrazit všechny štítky Skrýt štítky